• Turkhane Logo

ABD'ye Ay şoku: Uzay mekiği iniş yapamadı, Dünya'ya düşecek...

NASA destekli Peregrine One Lander uzay mekiği, yakıt sızıntısı nedeniyle Ay'a iniş misyonunda başarısız oldu. Dünya'ya doğru hızla ilerlediği bildirilen Lander, insanlar için tehlike oluşturabilir mi?

19:27 16 Ocak 2024 Salı
ABD'ye Ay şoku: Uzay mekiği iniş yapamadı, Dünya'ya düşecek...
NASA destekli Peregrine One Lander uzay mekiği, yakıt sızıntısı nedeniyle Ay'a iniş misyonunda başarısız oldu. Dünya'ya doğru hızla ilerlediği bildirilen Lander, insanlar için tehlike oluşturabilir mi?

ABD basınından derlenen bilgilere göre, şayet her şey yolunda gitseydi, Lander misyonu 1970lerdeki Apollo programından bu yana ABDnin Aya yerleştirdiği ilk araç olacaktı.

Misyonun öncelikli amacı Aya iniş yapmak ve NASAnın 2026 yılı için planladığı Aya iniş görevleri için keşif görevlerini icra etmekti. Landerın planı, Ayın bileşimi ve radyasyon seviyesi hakkındaki soruları cevaplamak için Ay yüzeyinde deneyler yapmaktı.
330 KİŞİNİN KALINTILARINI TAŞIYORDU...Lander ayrıca, Ayda kalıcı bir anıt oluşturmayı amaçlıyordu ve bu kapsamda George Washington ve John F. Kennedynin saç örnekleri de dahil olmak üzere 330 kişinin kalıntılarını veya DNA örneklerini taşıyordu.
Ancak işler planlandığı gibi gitmedi.
Özel firma Astrobotic, NASA destekli Peregrine One Landeri, 8 Ocakta fırlattı, ancak bir yakıt sızıntısı misyonu alt üst etti ve Aya geri dönüş şansı yok oldu.
ATMOSFERDE YANACAK
13 Ocakta, NASA tarafından sosyal medyadan yapılan bir güncellemede, Astrobotic makinenin Dünyaya doğru hızla ilerlediği ve yakın zamanda atmosferde yanarak yok olacağını duyuruldu.
Aya yumuşak bir inişin mümkün olmadığının vurgulandığı açıklamada, şu ifadeler yer aldı: 
“Son değerlendirmemize göre, uzay aracı şu anda Dünyaya doğru bir yol izliyor ve muhtemelen Dünyanın atmosferinde yanacak...”
İNSANLAR İÇİN RİSK VAR MI?14 Ocakta yapılan son duyuruda, roketin yaklaşık 380 bin km uzakta olduğu ve başarısız misyonun 18 Ocak Perşembe gününe kadar sona ermesinin beklendiği açıklandı. 
Ayrıca, düşen Landerin, insanlar için herhangi bir risk oluşturmadığı vurgulandı.

Açıklamada, ayrıca şu ifadeler yer aldı:
“Kontrol edilen giriş yolunu NASA ile birlikte güncellemeye ve değerlendirmeye devam ediyoruz. Giriş, güvenlik riskleri oluşturmuyor. Uzay aracı Dünyanın atmosferine giriş yaptığında yanacak...
ŞİRKET CEOSUNDAN İLK AÇIKLAMA
Astrobotic CEOsu John Thornton, genel başarısızlığın, ekiplerin elde ettiği başarıları gölgelememesi gerektiğinin altını çizdi.
Thornton, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
“Ekibimizin, bu misyonda başardıkları şeylerle ne kadar gurur duyduğumu ifade etmek istiyorum. Misyon kontrol ekibimizin pazartesi günü yaşanan itki sistemi arızasından sonra uzay aracını kurtarma ve işletme çabalarının kahramanca olduğunu ilk elden görmek büyük bir onur. 18 Ocakta misyon sona erdikten sonra bu ve daha birçok olağanüstü hikayeyi paylaşmayı dört gözle bekliyorum. Bu misyon bize çok şey öğretti ve bir sonraki Ay misyonumuzun yumuşak iniş yapacağına dair büyük bir güven verdi...”

Son güncelleme: 19:27 16.01.2024
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı