• Turkhane Logo

AB'den üye ülkelere mülteci çağrısı

Çok sayıda sığınmacının İtalya'nın Lampedusa adasına gelmesi nedeniyle adayı ziyaret eden AB Komisyonu Başkanı von der Leyen, AB ülkelerine İtalya'ya gelen sığınmacıları alma konusunda çağrıda bulundu.

08:39 18 Eylül 2023 Pazartesi
AB'den üye ülkelere mülteci çağrısı
Çok sayıda sığınmacının İtalya'nın Lampedusa adasına gelmesi nedeniyle adayı ziyaret eden AB Komisyonu Başkanı von der Leyen, AB ülkelerine İtalya'ya gelen sığınmacıları alma konusunda çağrıda bulundu.

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, üye ülkelere İtalyaya gelen sığınmacıları almaları konusunda çağrıda bulundu.

İtalya Başbakanı Giorgia Meloni ile Pazar günü İtalyanın Lampedusa adasına yaptığı ziyaret sırasında açıklamalarda bulunan von der Leyen, Düzensiz göç, Avrupa çapında yanıt bekleyen bir zorluk diye konuştu.

Von der Leyendan 10 maddelik plan
Von der Leyen ABnin deniz ve hava sınırlarının gözetiminin güçlendirilmesi gerektiğini ifade ederek, Bunu Frontex (AB Sınır Koruma Ajansı) üzerinden yapabiliriz dedi. Von der Leyen, Akdenizde halihazırda sürdürülen deniz misyonlarının genişletilmesi ya da yenilerinin eklenmesi için çalışılmasını desteklediğini de sözlerine ekledi.
Von der Leyenin bu sözleri, Meloni ile birlikte düzenlediği basın toplantısında sunduğu 10 maddelik planın bir parçası. Bu plan kapsamında Tunus Sahil Güvenlik güçleri ile diğer kolluk kuvvetlerinin eğitiminin geliştirilmesi de yer alıyor.

Meloniden Avrupanın geleceği açıklaması
Basın toplantısında konuşan İtalyanın aşırı sağcı Başbakanı Meloni ise Lampedusanın Avrupanın geleceği ile ilgili olduğunu ifade etti. Meloni ABnin geleceğinin, mülteci akınları gibi büyük zorluklarla yüzleşebilme kabiliyetine bağlı olduğunu söyledi.

Meloni Cuma akşamı yayınladığı video mesajda, göçmenlerin Akdenizi geçmesini engellemesi için zorunlu durumlarda ABnin gerekirse bir donanma misyonuyla devreye girmesi gerektiğini söylemişti. Meloni aynı zamanda AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyena, İtalyanın içinde bulunduğu durumun ciddiyetinin farkına varabilmesi için kendisiyle birlikte Lampedusayı ziyaret etme çağrısında da bulunmuştu.

Gelen sığınmacıların sayısı Lampedusa nüfusundan fazla
Kuzey Afrika ülkesi Tunusun takribi 145 kilometre doğusunda yer alan İtalyaya ait Lampedusa adası son yıllardaki yaz aylarında olduğu gibi bu sene de binlerce sığınmacının ABye varış noktası oldu. Geçen hafta Pazartesi ile Çarşamba arasında 199 tekne veya bot ile 8 bin 500 göçmenin adaya geldiği belirtilmiş, yoğun sığınmacı akını nedeniyle adada acil durum ilan edilmişti. Sadece üç günde adaya gelenlerin sayısı, adanın toplam nüfusu olan 7 binden daha fazla.

İtalyan Kızılhaçına göre Pazar sabahı, 400 kişi için tasarlanan kabul merkezinde bin 500 kişi bulunuyordu. Kızılhaç gün içerisinde Sicilya adası ile anakaraya transferler planlandığını aktardı.

Geçen yıla göre iki kat daha fazla sığınmacı
AB Komisyonu Başkanı von der Leyen, İtalya Başbakanı Meloninin de desteğiyle, Tunustan ABye düzensiz göçü engellemek amacıyla bu ülke ile Temmuzda bir anlaşmaya varmıştı.

Yılbaşından bu yana İtalya’ya 127 binden fazla sığınmacı gelmiş durumda. Bu rakam geçen yılın aynı dönemine göre neredeyse iki kat daha fazla. Birleşmiş Milletlere (BM) bağlı Uluslararası Göç Örgütü’ne (IOM) göre, bu yıl Kuzey Afrikadan İtalya ya da Maltaya ulaşmaya çalışan 2 binden fazla kişi hayatını kaybetti.

Son güncelleme: 08:39 18.09.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı