• Turkhane Logo

AB'den Rusya ve Yahudi yerleşimcilere yaptırım kararı

AB dışişleri bakanları toplantısında Ukrayna'ya 5 milyar euroluk askeri yardımın yanı sıra Rusya'ya ve Batı Şeria'daki Yahudi yerleşimcilere yaptırım kararı alındı.

01:16 19 Mart 2024 Salı
AB'den Rusya ve Yahudi yerleşimcilere yaptırım kararı
AB dışişleri bakanları toplantısında Ukrayna'ya 5 milyar euroluk askeri yardımın yanı sıra Rusya'ya ve Batı Şeria'daki Yahudi yerleşimcilere yaptırım kararı alındı.

DW Türkçede yer alan habere göre Brükselde düzenlenen Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler Konseyi toplantısında Ukraynaya 5 milyar euroluk askeri yardımın yanı sıra Rusyaya ve Batı Şeriadaki Yahudi yerleşimcilere yönelik yaptırım kararı alındı.

AB Resmi Gazetesinde yayımlandıktan sonra yürürlüğe girecek olan yaptırımlar, söz konusu kişilere AB ülkelerine seyahat yasağının yanı sıra AB ülkelerindeki mal varlıklarının dondurulmasını öngörüyor ve AB vatandaşlarının söz konusu kişi ve kuruluşlarla iş yapmasını yasaklıyor.

ABnin Yahudi yerleşimcilere yaptırım için bir önceki girişimi Macaristanın vetosuna takılmış, Macaristan daha sonra fikrini değiştirerek cezai yaptırımlara çekimser kalacağını bildirmişti. ABde yaptırım kararları sadece oy birliğiyle çıkarılabiliyor. İsrail işgali altındaki Batı Şeriada Filistinlilere yönelik şiddet eylemleri nedeniyle daha önce ABD ve İngiltere de yaptırım kararlarıalmıştı.

İsrailin 1967deki Altı Gün Savaşında işgal ettiği Batı Şeriada günümüzde 200 yerleşimde yaklaşık 600 bin İsrailli yaşıyor. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, 2016da aldığı kararla Batı Şeriadaki yerleşimleri uluslararası hukuka aykırı ilan etmiş, ancak İsrail hükümetleri yeni yerleşim inşaatını sürdürmüştü.
Borrell: Gazze mezarlığa dönüştü

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Brükseldeki toplantı öncesinde yaptığı açıklamada, Gazzedeki savaşın uluslararası insanî hukukun en önemli pek çok ilkesi açısından bir mezar haline geldiğini kaydetmiş, sivil kayıplar açısından da en büyük açık hava mezarlığı ifadesini kullanmıştı.

Toplantı sonrasında düzenlenen basın toplantısında konuşan Borrell, çalışma düzleminde sağlam bir uzlaşıya ve siyasi anlaşmaya varıldığını ve bu uzlaşının kararın yakında resmileşmesine kadar süreceğini umut ettiğini belirtti.

Rusyaya Navalni yaptırımları

AB dışişleri bakanları, Rus muhalif Aleksey Navalninin Rusyada tuutklu bulunduğu hapishanede ölmesiyle ilgili olarak da 30 Rus yetkili hakkında yaptırım kararı aldı. Borrell, Navalninin öldürülmesinde sorumluluk taşıyanlar hakkında yaptırımlarda mutabık kaldık ifadesini kullandı. Rusya, Navalninin doğal yollardan hayatını kaybettiğini açıklamıştı. Hangi isimlerin yaptırım listesine alındığı, kararın önümüzdeki günlerde resmi olarak yayımlanmasıyla ortaya çıkacak.

Rusyada 15-17 Mart tarihlerinde düzenlenen devlet başkanlığı seçimlerine de değinen Borrell, Bunun sahte bir seçim olduğunu, ifade özgürlüğünün bulunmadığını görebiliyoruz dedi. Ancak AB dışişleri bakanları toplantısından, Navalninin eşinin talep ettiği, Putinin Rusyanın meşru lideri olarak tanınmamasına yönelik bir işaret çıkmadı.

Ukrayna topraklarındaki seçimlere kınama

Ancak Rusyanın Ukraynada ilhak ettiği ve kendi toprağı saydığı Kırım, Donetsk, Luhansk, Zaporijya ve Hersonda düzenlenen seçimlerle ilgili kınama çıktı. ABnin yazılı açıklamasında, Ukraynada Rusyanın geçici olarak işgal ettiği topraklarda sözde seçimlerin hukuk dışı bir şekilde düzenlenmesi şiddetle kınandı.

Açıklamada, AB, Ukrayna topraklarında düzenlenen sözde seçimleri de sonuçlarını da tanımadığını ve asla tanımayacağını yinelemektedir denilerek seçimlerin yok hükmünde olduğu ve hiçbir hukuki etkide bulunamayacağı vurgulandı.
Ukraynaya 5 milyar euroluk askeri yardım

AB dışişleri bakanları, Ukraynaya askeri yardımlar için yeni bir finansman mekanizması konusunda da uzlaştı. Ukraynaya Destek Fonu kapsamında AB ve 27 üye ülkenin Ukrayna ordusuna 5 milyar euroluk ortak destek sağlaması kararlaştırıldı.

Borrell, konuyla ilgili açıklamasında Ukraynanın Rusyanın saldırganlığına karşı kendini savunabilmesi için gerekli her tür desteği vermeyi sürdüreceklerini kaydetti.

Ek kaynağın, Ukrayna ordusunun muharip ve muharip olmayan teçhizat gereksinimi ve eğitimi için harcanması planlanıyor. Kaynak, ayrıca Ukraynaya askerî teçhizat gönderen üye ülkelere destek için de kullanılacak.

Böylece ABnin 2021-2027 dönemini kapsayan uzun vadeli bütçesinden Ukraynaya ayırılan pay 17 milyar euroya yükselmiş oldu.

Son güncelleme: 01:16 19.03.2024
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı