• Turkhane Logo

AB'de yolsuzluk raporu: Sağlık hizmetlerine erişim için rüşvet veriliyor

AB'de yaşayanların üçte biri, salgında sağlık sistemlerine erişmek için 'bağlantılarını' kullandığını aktardı. Yüzde altısı, hizmet almak için rüşvet vermenin 'gerekli olduğunu' söyledi.

16:10 15 Haziran 2021 Salı
AB'de yolsuzluk raporu: Sağlık hizmetlerine erişim için rüşvet veriliyor
AB'de yaşayanların üçte biri, salgında sağlık sistemlerine erişmek için 'bağlantılarını' kullandığını aktardı. Yüzde altısı, hizmet almak için rüşvet vermenin 'gerekli olduğunu' söyledi.


Avrupa Birliğine (AB) üye ülkelerde, Covid-19 salgını sırasında vatandaşların yaklaşık üçte birinin sağlık sistemlerine erişim için kişisel bağlantılarını kullandığı kaydedildi. Uluslararası Şeffaflık Örgütüne (Transparency International) göre Romanya, Bulgaristan, Macaristan ve Litvanyada yaşayanların yaklaşık beşte biri ise, bu hizmetlere erişim için rüşvet ödedi.

YOLSUZLUK BÜYÜK BİR SORUN OLUŞTURUYOR


AB genelinde, Küresel Yolsuzluk Barometresi için ankete katılan 40 bin kişinin üçte ikisi (yüzde 62) hükümetlerindeki yolsuzluğun büyük bir sorun oluşturduğunu söyledi. ABde yaşayanların yüzde altısı sağlık hizmeti almak için rüşvet ödemenin gerekli olduğunu, yüzde 29u ise hizmetlere erişim için kişisel bağlantılarını kullandığını aktardı.

KIBRISTA ALTIN PASAPORT ENDİŞELERİ ARTIRDI 

Kıbrıs Cumhuriyetinde altın pasaport olarak da bilinen yatırım karşılığı vatandaşlık uygulamasıyla birlikte, vatandaşların yolsuzluğun arttığına işaret ettiği belirtildi. Ankete göre Kıbrısta yaşayanların yüzde 65i, bu uygulamayla beraber yolsuzluğun körüklendiğini bildirdi.

Bu kapsamda en düşük oranlar Danimarka ile Finlandiyada kaydedilirken, Bulgaristan, Hırvatistan, Kıbrıs, İtalya, Portekiz ve İspanyadan katılımcıların yüzde 85inin yolsuzluğun artmasından şikayetçi olduğu aktarıldı.

Sağlık hizmeti almak için rüşvet verdiklerini belirtenlerin yaygın olarak Romanya (yüzde 22), Bulgaristan (yüzde 19), Macaristan (yüzde 17) , Litvanya (yüzde 17) ve Hırvatistanda (yüzde 14) yaşadığı tespit edildi. Komşu Yunanistan ile Avusturyada kamu hizmetleri için rüşvet kullananların oranı yüzde dokuz, Belçikada ise yüzde 10. 

ADİL İYİLEŞME İÇİN ÇABALAR İKİ KATINA ÇIKARILMALI

Bir sağlık krizi sırasında, kamu hizmetlerine erişmek için kişisel bağlantıları kullanmak, rüşvet vermek kadar zarar verici olabilir diyen Uluslararası Şeffaflık Örgütü Başkanı Ferreira Rubio, AB genelinde hükümetler, devam eden salgında adil ve eşitlikçi iyileşme süreci için çabalarını iki katına çıkarmalı ifadelerini kullandı.

Son güncelleme: 16:10 15.06.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı