• Turkhane Logo

ABD'den Türkiye'ye şimdi de F-35 teklifi

Nuland ziyaretinin, Türkiye'nin İsveç'in NATO'ya katılımını onaylamasının hemen sonrasına denk gelmesinin tesadüf olmadığını ve iki ülke arasındaki ilişkileri

09:41 31 Ocak 2024 Çarşamba
ABD'den Türkiye'ye şimdi de F-35 teklifi
Nuland ziyaretinin, Türkiye'nin İsveç'in NATO'ya katılımını onaylamasının hemen sonrasına denk gelmesinin tesadüf olmadığını ve iki ülke arasındaki ilişkileri

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakan Yardımcısı Vekili Victoria Nuland Türkiyenin Rus S-400 füze savunma sistemi alımıyla ilgili durumu çözmesi halinde F-35 ailesine yeniden katılabileceğini belirtti.

Ankarada temaslarda bulunan Nuland Patriot satışını müzakere ediyorduk ve bu müzakereler devam ederken Türkiye başka bir yöne gitti... Açıkçası, eğer S-400 meselesini çözebilirsek, ki bunu istiyoruz, ABD Türkiyeyi F-35 ailesine geri kabul etmekten memnuniyet duyacaktır. Ama önce bu diğer meseleyi çözmeliyiz ve bunu çözerken de Türkiyenin güçlü bir hava savunmasına sahip olmasını sağlamalıyız. dedi.

Nuland ziyaretinin, Türkiyenin İsveçin NATOya katılımını onaylamasının hemen sonrasına denk gelmesinin tesadüf olmadığını ve iki ülke arasındaki ilişkileri yeniden canlandırmak amacını taşıdığını belirtti.

F-16lar ABD için öncelikli
Ziyaret sırasında CNN Türk kanalına röportaj veren Nuland, Türkiyenin ABD yapımı F-16 jetlerinin ve modernizasyon kitlerinin satın alınması için Kongrenin onayına ihtiyaç duyan anlaşma konusunda da konuştu.
Nuland, Türkiyenin F-16 filosunu geliştirmesinin Amerikan güvenliği ve bu düzeyde tam aktif ve katılımcı olmanın müttefikler arasında yük paylaşımı için önemli olduğu konusunda Amerikalı milletvekillerini ikna etmek için çaba sarf edildiğini bildirdi.

Nuland ayrıca yeni jetlerin ne zamana hazır olacağını bilmediğini, ancak Türkiye’nin bu jetlere kavuşmasının ABD için öncelikli olduğunu da sözlerine ekledi.

ABD Dışişleri Bakanlığı, TBMM’nin İsveç’in NATO üyeliğini onaylamasının ardından Türkiyeye 40 F-16 savaş uçağının satışı ve mevcut F-16ların modernizasyonu konusunda Kongreye resmi bildirimde bulunmuştu. 15 günlük bildirim süresi cuma günü başladı.

Son güncelleme: 09:41 31.01.2024
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı