• Turkhane Logo

ABD’de Temyiz Mahkemesi Ekim Alptekin’in Türk hükumeti için ‘illegal lobicilik’ yaptığını tescilledi

ABD’de Temyiz Mahkemesi, dönemin Türkiye-ABD İş Konseyi (TAIK) başkanı Ekim Alptekin’in 2016’da yaptığı faaliyetlerin Türk hükumeti adına lobicilik operasyonu olduğuna hükmetti.

13:49 19 Mart 2021 Cuma
ABD’de Temyiz Mahkemesi Ekim Alptekin’in Türk hükumeti için ‘illegal lobicilik’ yaptığını tescilledi
ABD’de Temyiz Mahkemesi, dönemin Türkiye-ABD İş Konseyi (TAIK) başkanı Ekim Alptekin’in 2016’da yaptığı faaliyetlerin Türk hükumeti adına lobicilik operasyonu olduğuna hükmetti.



ABD’de 2019 yılında Türkiye hükumeti adına illegal ve kayıtsız şekilde lobicilik yapmaktan jüri tarafından suçlu bulunan ama suçluluğu davanın yargıcı tarafından kabul edilmeyen Bijan Kian’ın mahkumiyeti, üç yargıçlı temyiz mahkemesi tarafından onandı.

Temyiz Mahkemesi kararında, “Bu para işlemlerinden mantıklı bir jüri şunu anlayabilir ki burada projenin sahibi ve 600 bin doları ödeyen Türk hükümetidir. Bu para üzerinden 70 bin dolarlık ‘kickback’ (komisyon) olarak da Alptekin’e para ödemesi Flynn üzerinden ‘aracı’ olduğundan yapılmıştır” denildi.


JÜRİ SUÇLU BULMUŞ, YARGIÇ CEZAYI KALDIRMIŞTI

2019 yılı Temmuz ayında Virginia eyaletinin Alexandria kentinde görülen davada büyük jüri, Bijan Kian olarak da bilinen Rafiekian’ı lobicilik ile kuralları ihlal etmek ve Türkiye adına kayıtsız olarak lobi faaliyetinde bulunmak gerekçesiyle suçlu bulmuştu.

Ancak davaya bakan Federal Yargıç Anthony Trenga, ABD Başkanı Donald Trump’ın eski ulusal güvenlik danışmanı Michael Flynn’in eski ortağı İran kökenli iş insanı Bijan Kian hakkında büyük jürinin verdiği kararı bozmuş ve Kian hakkındaki cezayı kaldırmıştı. Yargıç Trenga, büyük jürinin Kian’ı suçlu bulmasına rağmen mahkemeye sunulan delillerin yetersiz olduğunu belirtmişti.

DAVA NASIL GELİŞTİ?

Bijan Kian’ın AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan hükümetine yakınlığı ile bilinen Ekim Alptekin ve ABD Başkanı Donald Trump’ın eski ulusal güvenlik danışmanı Michael Flynn ile birlikte 2016’daki darbe girişimi sonrası ABD’de Türkiye adına lobicilik yaptığı belirtilmişti.

Darbe akşamı bir seçim kampanyası konuşması yapan zamanın emekli generali ve Trump’ın baş güvenlik danışmanı Mike Flynn, haberi alır almaz konuklarına müjdeli bir şekilde Türkiye’de bir darbenin gerçekleştiğini söyledikten sonra bu girişimi alkışlatması ile biliniyor.

Sonraki haftalarda dönemin Türkiye-ABD İş Konseyi (TAIK) başkanı Ekim Alptekin tarafından keşfedilen Flynn, kısa sürede Erdoğan yanlısı ve darbe karşıtı oluyor.

ABD’deki Yabancı Ajan Kayıt Yasası (FARA ACT), yabancı bir ülke adına lobi yapanların bu durumu belirtmesini şart koşan bir kanun. Yasa ile kayıt yaptırmayanlara 10 yıla kadar hapis cezası verilebiliyor.

Hollanda’da Innovo adlı şirketin sahibi Kamil Ekim Alptekin, Flynn ve Rafiekian’ın ortak olduğu Flynn Intel Group ile bir proje için anlaşma imzalıyor.

Resmi belgede farklı bir amaca yönelik olarak gösterilen projenin daha sonra ABD’de yaşayan Fethullah Gülen’i hedeflediği ve arkasında Türk hükumetinin olduğu ortaya çıkmıştı.

Flynn Intel Group, bu dönemde Fethullah Gülen aleyhine bir belgesel çalışması yapmış, Gülen’i karalayan propaganda malzemeleri hazırlamıştı. Ayrıca Michael Flynn, ABD’de 2016 yılı başkanlık seçimlerinin olduğu gün Gülen aleyhine “The Hill” dergisinde bir yazı yazmış ve Türkiye’ye iade edilmesi gerektiğini savunmuştu. Ancak bu yazıyı yazarken Alptekin’in lobicisi olduğunu kayıtlara geçirmiyor.

Alptekin’in Kian’a gönderdiği e-mail’delerde “Türk Dışişleri Flynn projesinde ciddi”, “Kian ve Flynn ile görüşmek isteyecekler”, “Ekonomi Bakanı da projeye katılıyor, projeyi en yüksekten yürütecekler” ifadeleri de mahkeme kayıtlarına girmişti.

FETHULLAH GÜLEN’İ 15 MİLYON DOLAR KARŞILIĞINDA ABD’DEN KAÇIRMA PLANI

Bu e-maillerden sonra dönemin Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ile Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun Flynn ile görüştüğü, hatta eski CIA Başkanı James Woolsey’in da bulunduğu görüşmede Fethullah Gülen’in 15 milyon dolar karşılığında ABD’den kaçırılmasının gündeme geldiği ortaya çıkmıştı.

Bu dönemde Innovo tarafından Flynn Intel Group’a 600 bin dolar ödeme yapılmış ancak bu para üzerinden 70 bin dolar Alptekin’e geri para ödemesi yapıldığı ortaya çıkmıştı. Mahkeme sürecinde bu 70 bin doların Flynn ve Rafiekian tarafından Alptekin’e ‘kickback’ (komisyon) olduğu ifade edilmişti.

Bu dönemde Michael Flynn ve Bijan Rafiekian, Amerikan Adalet Bakanlığı’na sunduğu belgelerde Flynn Intel Group’un Hollandalı Innovo ile bir proje üzerinde çalıştığını deklere etti. Innovo’nun arkasında AKP hükümetinin olduğunu bildirmedi.

Rusya’nın 2016 ABD Başkanlık seçimlerinde müdahalesi konusunda özel yetkili savcılık Robert Mueller tarafından da sorgulanan Michael Flynn, Fethullah Gülen konusunda Türk hükümeti ile gizli işbirliği yaptığına dair Amerikan Federal Soruşturma Bürosu’na (FBI) yalan beyanda bulunduğunu kabul etmişti. Ancak Flynn, daha sonra sürekli fikir değiştirdi ve kendisini FBI’ın yanlış yönlendirdiğini iddia etti. Son olarak da eski Başkan Donald Trump tarafından affedildi.

2019 yılında görülen davada büyük jüri, Rafiekian’ı lobicilik ile kuralları ihlal etmek ve Türkiye adına kayıtsız olarak lobi faaliyetinde bulunmak gerekçesiyle suçlu bulmuştu.

Ancak davaya bakan Federal Yargıç Anthony Trenga, Kian hakkında büyük jürinin verdiği kararı bozmuş ve Kian hakkındaki cezayı kaldırmıştı. Yargıç Trenga, büyük jürinin Kian’ı suçlu bulmasına rağmen mahkemeye sunulan delillerin yetersiz olduğunu belirtmişti.

TEMYİZ MAHKEMESİ, YARGIÇ’IN KARARINI ELEŞTİRDİ

Üç hakimden oluşan ABD temyiz mahkemesi heyeti, davanın yargıcının bu davranışını eleştirdi.

Temyiz Mahkemesi tarafından oybirliği ile alınan kararda, mahkemede Kian’ın yabancı bir ülkenin adına lobici olduğunu gösteren ve mahkumiyetine yetecek derecede kanıt bulunduğu ifade edildi.

40 sayfalık Temyiz Mahkemesi kararında, Ekim Alptekin’in Flynn ve Kian’ı kiralaması sürecinde Türk hükümetinden ‘yeşil ışık’ aldığını mesajla bildirdiğini hatırlattı.

Mahkeme kararında, “Bu para işlemlerinden mantıklı bir jüri anlayabilir ki burada projenin sahibi ve 600 bin doları ödeyen Türk hükümetidir. Bu para üzerinden 70 bin dolarlık ‘kickback’ (komisyon) olarak da Alptekin’e para ödemesi Flynn üzerinden ‘aracı’ olduğundan yapılmıştır” denildi.

Temyiz Mahkemesi: ABD’de kim yabancı bir ülke adına izinsiz olarak faaliyet gösterirse 10 yıla kadar cezalandırılabilir.

Bijan Kian’ın bu kararı tekrar temyize veya Anayasa Mahkemesine götüreme hakkı bulunuyor.

DAVANIN SANIĞI EKİM ALPTEKİN TÜRKİYE’DEN ÇIKAMIYOR

Davada Ekim Alptekin de sanık ama Türkiye’de bulunduğu için yargılanamadı.

Alptekin, halen sanık olduğu bu davadan dolayı ABD’ye gidemezken, Türkiye’den dışarı da çıkmıyor.

Son güncelleme: 13:49 19.03.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı