• Turkhane Logo

ABD'de iki senatörden Türkiye tasarısı

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın 13 Kasım'da ABD'ye gerçekleştireceği ziyaret öncesinde, ABD Senatosu üyeleri, Türkiye karşıtı girişimlerini hızlandırdı.

21:57 07 Kasım 2019 Perşembe
ABD'de iki senatörden Türkiye tasarısı
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın 13 Kasım'da ABD'ye gerçekleştireceği ziyaret öncesinde, ABD Senatosu üyeleri, Türkiye karşıtı girişimlerini hızlandırdı.

New Jersey eyaletinden Cumhuriyetçi Senatör Bob Menendez, Türkiyenin Kuzey Suriye harekatı sırasında işlediği iddia edilen insan hakları ihlallerinin acilen araştırılması için bir yasa tasarısı hazırladı.

Menendez, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla, söz konusu ihlallerin incelenmesi için ABD Dışişleri Bakanlığı nezdinde girişim başlattığını duyurdu.
Memendez, Senatoda yaptığı konuşmada, Erdoğan yönetimindeki Türkiye bir müttefik olarak görülemez dedi ve ekledi:
Daha kaç kez, Türkiyenin NATOnun kuruluş değerlerine ihanet ettiğini görmemiz gerek? Daha kaç kez, Erdoğanın Putini Soçi ya da başka Rus şehirlerinde Putini ziyaret edip, onun yüzüğünü öptüğünü görmemiz gerek?
Türkiyeye demokrasi demeye son vermemiz için daha kaç gazetecinin daha Erdoğan tarafından hapsedilmesi gerek?
Yeter artık!
Erdoğanın Kürt ortaklarımıza saldırmak için Suriyeyi istilası, Kürt dost ve müttefiklerimiz arasında ölüme ve tarifsiz acılara neden olan insafsız bir vahşiliktir.
Türkiyenin ve onun adına savaş yürütenlerin eylemlerinin sonuçları önümüzdeki yıllarda da görülecek.
Türkiye işlediği bu zulümlerin hesabını vermeli. Bu nedenle, bugün Dışişleri Bakanlığına Türkiyenin Suriyede işlediği insan hakları ihlallerine dair 30 gün içinde Senatoyu bilgilendirmesi için önerge sunuyorum.
Tasarıda imzası bulunan bir diğer Senatör ise Chris Murphy. 
İki senatör, Türkiyenin Kuzey Suriyede işlediği belirtilen insan hakları ihlallerinin derhal araştırılmasını isteyen bir yasa tasarısı hazırladı. 
Senatonun Dış İlişkiler Komitesinin önde gelen iki ismi Menendez ve Murphy, Dışişleri Bakanı Mike Pompeodan, Türkiyenin Suriyedeki hak ihlallerinin detaylı bir biçimde soruşturulmasını talep eden bir yasa tasarısı hazırlayıp sundu.
Tasarı, Senatoda konunun acilen ele alınmasını ve ABD-Türkiye ilişkilerinin, Ankaranın insan hakları siciline göre şekillendirilmesi amacıyla oylanmasını talep ediyor.
Menendezin konuyla ilgili açıklamasında şu detaylar dikkat çekti:
Senatörlerin tasarısı, Türkiyenin Kuzey Suriyeyi istilasının ve Kürtlerin bölgeden etnik temizliği girişiminin doğrudan bir sonucu olarak ortaya çıktı.
Savunma Bakanı Mark Esper, kısa bir süre önce yaptığı açıklamada, Trumpın Suriye Özel Temsilcisi James Jeffreyin değerlendirmelerini yineleyerek ihlallerin savaş suçu olabileceğini söyledi. 
Buna rağmen, Başkan Trump, bölgedeki saldırgan tutumuna, demokrasiden uzaklaşmasına ve Rusya ile giderek artan yakınlaşmasına rağmen Ankara karşısında el pençe divan durmada ısrar etti.
Türkiyenin, Kürt ortaklarımıza saldırmak için Suriyeyi istilası sadece ABDnin ortaklarına karşı bir zulüm değildi aynı zamanda Rusyaya, Suriyede tam kontrol imkanı da sundu.
Tasarıda şu maddeler yer alıyor:
Suriyede Türkiye hükümeti, silahlı kuvvetleri ve ilintili gruplar/kişiler tarafından gerçekleştirildiği iddia edilen insan hakları ihlallerine dair güvenilir bilgi sunulması.
ABDnin, Türkiyenin Suriyedeki operasyonu sırasında insan haklarına saygı duymasını teşvik eden adamlarına dair izahat.
ABDnin Türkiyeye güvenlik yardımının devam ettirilmesini gerektiren olağanüstü koşulların varlığına dair bir değerlendirme ve böylesi bir yardımın Suriyede kullanılıp kullanılmayacağının belirlenmesi.
Türkiyenin eylemlerinin, IŞİD ya da diğer aşırıcı grupların serbest kalmasıyla sonuçlanıp sonuçlanmadığının tespiti.
ABDli yetkililerin, Türkiyenin Suriyedeki harekatını durdurması için giriştiği çabalara dair bilgilendirme.
Türk hükümetinin eylemleri nedeniyle zorla yerlerinden edilen mültecilerin yerlerine dönüp dönmediğine dair izahat.
Türkiyenin insani yardımın bölge insanına ulaşmasını engelleyip engellemediğine dair bir değerlendirme.

Son güncelleme: 21:57 07.11.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı