• Turkhane Logo

ABD'de 2008'den sonra en büyük banka iflası: Fed pazartesi günü toplanıyor

Piyasada gözler bir kez daha ABD Merkez Bankası tarafından yapılacak faiz toplantısına çevrildi.

15:00 12 Mart 2023 Pazar
ABD'de 2008'den sonra en büyük banka iflası: Fed pazartesi günü toplanıyor
Piyasada gözler bir kez daha ABD Merkez Bankası tarafından yapılacak faiz toplantısına çevrildi.

Reuterstaki habere göre Fed tarafından yapılan açıklamada toplantıda öncelikle iskonto faiz oranlarının tartışılacağı belirtildi. 

Açıklamada, iflas eden ülkenin en büyük 16ncı bankası, teknoloji girişimleri odaklı Silicon Valley Bank (SVB)ın toplantının gündem maddeleri arasında olup olmadığı yönünde detay paylaşılmadı.
SVBnin iflası, 2008 sonrası dönemde ABDdeki en büyük bankacılık iflası olarak kayıtlara geçmişti.
SVBYE DAİR DETAYLARABD Federal Mevduat Sigorta Kurumundan (FDIC), yapılan açıklamada, SVBye Kaliforniya Finansal Koruma ve Inovasyon Departmanı tarafından sigortalı mevduatları korumak için kayyum atandığı aktarıldı.
Açıklamada, FDICnin sigortalı mevduat sahiplerini korumak için Santa Clara Mevduat Sigortası Ulusal Bankasını (DINB) kurduğu ve SVBnin tüm sigortalı mevduatlarının buraya aktarıldığı kaydedildi.
Açıklamada, tüm sigortalı mevduat sahiplerinin en geç 13 Martta mevduatlarına tam erişime sahip olacağı belirtilerek bankanın varlıkları satılırken sigortasız mevduat sahiplerine gelecekte temettü ödemeleri yapılabileceği aktarıldı.
TOPLAM VARLIKLARI 209 MİLYAR DOLARSVBnin Kaliforniya ve Massachusettste 17 şubesi olduğu belirtilen açıklamada, bankanın ana ofisi ve tüm şubelerinin 13 Martta düzenleyicinin kontrolü altında yeniden açılacağı kaydedildi.
Açıklamada, DINBnin SVBnin normal çalışma saatlerini sürdüreceği, bankacılık faaliyetlerinin yeniden başlayacağı bildirildi.
FDICnin açıklamasında, 31 Aralık 2022 itibarıyla SVBnin toplam varlıklarının yaklaşık 209 milyar dolar ve toplam mevduatının yaklaşık 175,4 milyar dolar olduğu aktarıldı.
Açıklamada, SVBnin bu yıl iflasa uğrayan ilk FDIC sigortalı kurum olduğu kaydedildi.
2008DEN SONRA EN BÜYÜK BANKA İFLASISVB Financial Groupa bağlı bankanın, 21 milyar dolarlık tahvil pozisyonunu yaklaşık 1,8 milyar dolar zararla kapatması ve 2 milyar doların üzerinde sermaye artırımına gideceğini duyurması sonrası hisse fiyatı perşembe günü yüzde 60ın üzerinde değer kaybetmişti.
SVBnin iflası, 2008 küresel finansal krizinden bu yana ABDde kayıtlara geçen en büyük banka iflaslarından biri oldu. Bu türden en büyük iflas, 2008deki kriz sırasında Washington Mutual tarafından yaşanmıştı.
1983te kurulan SVB, teknoloji endüstrisi bankacılığında uzmanlaşmış ve genellikle startuplara krediler veriyordu. Banka aynı zamanda startupların halka arzlarına da yardımcı oluyordu.

Son güncelleme: 15:00 12.03.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı