• Turkhane Logo

ABD ve İngiltere, 36 Husi hedefini daha vurdu

ABD ve İngiltere, ikinci gece de Yemen'de İran destekli Husiler’le bağlantılı 36 hedefe saldırı düzenlediklerini açıkladı.

14:07 04 Şubat 2024 Pazar
ABD ve İngiltere, 36 Husi hedefini daha vurdu
ABD ve İngiltere, ikinci gece de Yemen'de İran destekli Husiler’le bağlantılı 36 hedefe saldırı düzenlediklerini açıkladı.

ABD Savunma Bakanlığı, saldırıların Husiler’in Kızıldeniz gemilerine saldırmak için kullandıkları gömülü silah depolama tesislerini, füze sistemlerini, fırlatma rampalarını ve diğer hedeflerini vurduğunu ve ülke genelinde 13 noktayı hedef aldığını açıkladı.

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin saldırılara Avustralya, Bahreyn, Kanada, Danimarka, Hollanda ve Yeni Zelandanın da destek verdiğini kaydetti.

Austin yaptığı açıklamada, Bu saldırılar İran destekli Husi milislerinin Kızıldenizden yasal olarak geçiş yapan ABD ve uluslararası gemilere karşı pervasız ve istikrarsızlaştırıcı saldırılarını gerçekleştirme kabiliyetlerini daha da bozmayı ve azaltmayı amaçlamaktadır dedi.

Austin, Bu kolektif eylem Husiler’e, uluslararası deniz taşımacılığı ve donanma gemilerine yönelik yasadışı saldırılarına son vermedikleri takdirde daha fazla sonuca katlanmaya devam edecekleri şeklinde açık bir mesaj gönderiyor ifadelerini kullandı.

ABD Savunma Bakanı, dünyanın en kritik su yollarından birinde hayatları ve ticaretin serbest akışını savunmakta tereddüt etmeyeceklerini vurguladı.

Husiler’e yönelik son misilleme saldırıları, ABD’nin geçen hafta sonu Ürdünde üç askerinin ölümüne neden olan insansız hava aracı saldırısına misilleme olarak bir gün önce Irak ve Suriyede İran destekli diğer milisleri ve İran Devrim Muhafızları’nı hedef alan hava saldırısının ardından geldi.

ABDnin Irak ve Suriyede 85ten fazla hedefe düzenlediği saldırılarda 40a yakın kişinin öldüğü bildirildi.

Washington, İran destekli milisleri Irak, Suriye ve Ürdündeki üslerde bulunan ABD askerlerine saldırmakla suçluyor, Yemendeki İran destekli Husiler ise Kızıldenizdeki ticari gemileri ve savaş gemilerini hedef alıyor.

Yemenin en kalabalık bölgelerini kontrol eden Husiler, saldırıların, İsrail Gazzeyi vururken Filistinliler’le dayanışma için olduğunu söylüyor.

ABD geçen haftalarda Husi hedeflerine yönelik 10dan fazla operasyon düzenlemiş ancak bu saldırılar grubun saldırılarını durdurmayı başaramamıştı.

Husiler tarafından işletilen Yemen Haber Ajansı (Saba) da, ABD ve İngilterenin Cumartesi günü Taiz ve Hudeyde vilayetlerine 14 saldırı düzenlediğini söyledi.

Amerikalı yetkililer Husi hedeflerinin USS Dwight D. Eisenhower uçak gemisinden kalkan F/A-18 savaş uçakları ve Kızıldenizden Tomahawk füzeleri atan Amerikan savaş gemileri tarafından vurulduğunu söyledi.

Associated Press haber ajansına konuşan yetkililere göre füzeler, her ikisi de donanma destroyeri olan USS Gravely ve USS Carney’den fırlatıldı.

24 saat öncesinde ABD destroyeri Laboon ve uçak gemisi Eisenhowerdan kalkan F/A-18ler Yemende Husiler’in kontrolündeki bölgelerden Kızıldenize fırlatılan yedi insansız hava aracını düşürdü. Carney destroyeri Aden Körfezinden fırlatılan bir insansız hava aracını düşürdü ve ABD güçleri fırlatılmaya hazırlanan dört İHAyı daha etkisiz hale getirdi.

İngiltere: Uluslararası hukuka uygun hareket ettik

İngiltere de Amerikalı müttefiklerle Husi militanlarına karşı başlattıkları saldırının orantılı ve hedefe yönelik olduğunu bildirdi.

İngiltere Savunma Bakanı Grant Shapps yaptığı açıklamada, Kraliyet Hava Kuvvetleri, Yemendeki Husi askeri hedeflerine karşı üçüncü bir orantılı ve hedefli saldırı dalgasına girişti. ABDli müttefiklerimizle birlikte, birçok uluslararası ortağın desteğiyle, meşru müdafaa ve uluslararası hukuka uygun olarak hareket ettik dedi.

Son güncelleme: 14:07 04.02.2024
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı