• Turkhane Logo

ABD, Rusya'ya ''Sahte'' Referandumun hesabını sormaya hazırlanıyor

ABD, Moskova'ya Ukrayna'da işgal ettiği topraklarda yaptığı ''sahte'' referandum nedeniyle yeni yaptırımlar açıklamaya hazırlanıyor.

10:45 29 Eylül 2022 Perşembe
ABD, Rusya'ya ''Sahte'' Referandumun hesabını sormaya hazırlanıyor
ABD, Moskova'ya Ukrayna'da işgal ettiği topraklarda yaptığı ''sahte'' referandum nedeniyle yeni yaptırımlar açıklamaya hazırlanıyor.

VOAnın haberine göre, Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, Rusyaya ve Rusyanın toprak elde etmesine yardım eden kişi ve kurumlara daha fazla baskı uygulamak için müttefik ve ortaklarla çalışmaya devam edeceklerini belirtti.

Price, Gelecek günlerde bizden ek önlemler bekleyebilirsiniz dedi.

Beyaz Saray Sözcüsü Karine Jean-Pierre önlemlerin ilhakı destekleyen Rusya içinde ve dışındaki bireylere ve kurumlara uygulanacak para cezalarını içereceğini belirtti.

Moskova, kısmen işgal ettiği dört bölgede yapılan oylamalarda bu bölge halklarının Rusyaya katılmayı istediklerini gösteren sonuçlar çıktığını açıklamasının ardından bu dört bölgeyi ilhak etmeye hazırlanıyor.

Kiev ve Batı ülkeleri ise bunların silah zoruyla yapılan, gayrı resmi ve sahte referandumlar olduğunu öne sürüyor.

Rusya tarafından desteklenen yetkililer, referandumların Ukraynanın yüzde 15ini oluşturan topraklarda beş gün boyunca sürdüğünü belirtti.

ABD ilhakı tanımayacak

Beyaz Saray Sözcüsü Jean-Pierre, ABDnin Ukrayna genelinde Rusya tarafından ilhak edilen toprakları tanımayacağını belirtti.

Sözcü, Aldığımız bilgilere göre bu referandum süreci her yönüyle Kremlin tarafından önceden tezgahlanmıştı dedi.

Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putinin ilhakı birkaç gün içinde açıklaması bekleniyor. Putin referandumları desteklemiş, Rusya içinde askeri seferberlik ilan etmiş ve mecbur kalması durumunda Rusyayı nükleer silahlarla savunacağını söylemişti.

Bugün ayrıca Dışişleri Bakanlığının Yaptırım Koordinasyon Başkanı James OBrien Senato Dış İlişkileri Komisyonundaki ifadesinde Washingtonun gelecekteki yaptırımlar için finans sektörü, yüksek teknoloji, enerji istismarı ve insan hakları ihlallerine odaklanacağını belirtti.

ABD, Rusyanın Şubat ayında Ukraynayı işgal etmesinin ardından Moskovayı hedef alan birkaç tur yaptırımı yürürlüğe koydu.

Bu yaptırımlar, Rusyanın yarı iletken, sensör ve navigasyon gibi en son teknoloji ürünlerinin ithalatını azaltmayı amaçlıyordu. Bunların Moskovanın uzun vadede petrol gibi fosil yakıtları üretme kabiliyetine zarar vermesi bekleniyordu.

Ancak senatörler oturumda OBriena ve Dışişleri Bakanlığının Terör Finansmanı ve Mali Suçlar Müsteşarı Elizabeth Rosenberge Rusyanın enerji sektörüne yönelik yaptırımlar konusunda da baskı yaptı.

Washington ve G7 ortakları, Rus petrolü için tavan fiyat belirlemeyi planlıyor ancak enerji fiyatları ve arzı konusundaki endişeler nedeniyle büyük Rus enerji şirketlerini doğrudan hedef almaktan kaçınıyor.

Enerji yaptırımlarına odaklanılmalı

Rosenberg, Rusyanın şu anda sahip olduğu en büyük sabit para kaynağını enerji satışı oluşturuyor diye konuştu ve Rusyanın bu geliri elde etmesini önlemek için odaklanmamız gereken alan enerji sektörü dedi.

OBrien ise büyük miktarda Rus petrolü satın alan Hindistanın, 24 Şubat işgalinden sonra kendisini jeopolitik olarak nerede konumlandırdığını yeniden gözden geçirmesinin zamanının geldiği uyarısında bulundu.

ABD ve diğer G7 ülkeleri, Moskovanın savaşı finanse etmeye yardımcı olan petrol ihracatından elde ettiği geliri daha da azaltmak için Aralık ayına kadar Rus petrolüne bir tavan fiyat belirleme planına Hindistanın da katılmasını umuyor.

Son güncelleme: 10:45 29.09.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı