• Turkhane Logo

ABD Dışişleri Bakanlığı terör raporunu açıkladı: Fethullah Gülen’i “Din Alimi” diye tanımladı

ABD Dışişleri Bakanlığı, Terörizm 2017 Ülkeler Raporu’nu yayımladı. Raporda Türkiye’nin Kürdistan İşçi Partisi (PKK) ve IŞİD de dahil olmak üzere, sınırları içinde ve dışında terör örgütleri ile mücadele etmeyi sürdürdüğü ifade edildi.

12:17 20 Eylül 2018 Perşembe
ABD Dışişleri Bakanlığı terör raporunu açıkladı: Fethullah Gülen’i “Din Alimi” diye tanımladı
ABD Dışişleri Bakanlığı, Terörizm 2017 Ülkeler Raporu’nu yayımladı. Raporda Türkiye’nin Kürdistan İşçi Partisi (PKK) ve IŞİD de dahil olmak üzere, sınırları içinde ve dışında terör örgütleri ile mücadele etmeyi sürdürdüğü ifade edildi.


Terör raporunda, geçen yıl “Türkiye’nin YPG’yi PKK’nın uzantısı olarak gördüğü” şeklindeki ifadenin bu sene metinden çıkarılması dikkati çekti.

ABD DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI, FETHULLAH GÜLEN’İ “DİN ALİMİ” DİYE TANIMLADI 

2017 raporunda, “Türkiye’nin terörle mücadele çabalarının, Temmuz 2016’daki darbe girişiminden sonra din alimi Fethullah Gülen’e yönelik soruşturma sebebiyle etkilendiğine” dikkat çeken ABD Dışişleri Bakanlığı, “ABD, soruşturmaların, gözaltı alınma, tutuklama, asker, güvenlik güçleri ve kamu görevlilerin görevden alınması ile sonuçlandı.” tespitinde bulundu.

Türk hükümeti tarafından 21 Temmuz 2016’da başlatılan Olağanüstü Hal (OHAL) rejiminin 2017 sonuna kadar devam ettiği belirtilen raporda, “Kasım ayı itibarıyla hükümet, “FETÖ” (Türk hükümetinin kullanımı) ya da terörizmle bağlantılı olduğu iddia edilen yaklaşık 150 bin kamu görevlisi yetersiz delile rağmen görevden aldı. İçişleri Bakanlığı verilerine göre, “FETÖ” şüphelilerinin tutuklulukları yıl sonunda devam etti ve 2 Ocak’tan 30 Ekim’e kadar 35 bin 145 kişi gözaltına alındı.” denildi.

“TÜRKİYE TERÖRİSTLER İÇİN GEÇİŞ ÜLKESİ OLDU”

Raporda Türkiye için, “Suriye ve Irak’ta savaşan IŞİD ve diğer terörist gruplara katılmak isteyen yabancı terörist savaşçılara yönelik bir kaynak ve geçiş ülkesidir.” ifadeleri kullanıldı.

Türkiye’nin aynı zamanda IŞİD’i yenmek için kurulan küresel koalisyonun aktif bir üyesi olduğuna vurgu yapılarak, “Irak ve Suriye’deki operasyonlara yönelik hava sahası ve tesislerine erişim sağlamaya devam ediyor. ABD ve Türkiye kapsamlı terörle mücadele bilgilerini birbirleri ile paylaşmaya devam ediyor.” ifadelerine yer verildi.

IŞİD İLE MÜCADELE VURGUSU

Türkiye’nin 2017 yılında IŞİD’e karşı düzenlediği ve 3 bin 60 IŞİD militanını öldürdüğü Fırat Kalkanı Harekâtı’na atıfta bulunulan raporda, “Türkiye’nin kalisyona olan katkısı ve hava sahasını açmak suretiyle özellikle IŞİD’e büyük darbe vurulmasıyla uluslararası terörle mücadelede aktif bir rol aldığına”vurgu yapıldı.

Türkiye’nin, IŞİD’e katılmak için ülkeye giriş yapmak isteyen 145 ülkeden toplam 53 bin 781 kişiye ülkeye giriş yasağı getirdiği ve terör gruplarıyla iltisaklı olduğu tespit edilen 5 bin 446 kişiyi sınır dışı ettiği aktarıldı.

“PKK SALDIRILARA DEVAM ETTİ”

PKK’nın Türkiye’de yaptığı saldıralara dikkat çekilen raporda, “PKK, Türkiye’de terörist saldırılara devam etti. Türkiye’nin güvenlik güçleri, Kuzey Irak’taki PKK liderlik pozisyonlarına karşı hava saldırılarıyla birlikte operasyonlar gerçekleştirdi.

Milli Savunma Bakanlığı, hükümet ve PKK arasında iki yıllık bir ateşkesin sona erdiği temmuz ayından nisan ayına kadar 11 bin 300’den fazla PKK teröristinin öldürüldüğünü, yaralandığını veya yakalandığını iddia etti. Türk makamları, ateşkesin sona ermesinden bu yana PKK ile çatışmalarda binden fazla hükümet güvenlik personelinin öldüğünü bildirdi. PKK’ya yardım ettiğinden şüphelenilen kişilerin tutuklanması 2017 yılında arttı.” denildi.

“TERÖRİZMİN SPONSORLARI”

Bakanlık raporunda “Terörizmin Devlet Sponsorları” bölümünde İran, Sudan, Suriye ve Kuzey Kore’nin “terör sponsoru” kategorisinde yer aldı.

Raporda, Kuzey Kore’nin nükleer silahlarla bölgeyi ve komşularını tehdit etmesinin yanı sıra başka ülke sınırlarında suikastlar düzenlettiği ileri sürüldü.

Raporda İran için ise “1984’ten beri terör destekçi ülke olarak belirlenmiş olan İran, Lübnanlı Hizbullah ve Gazze’deki terör gruplarının yanı sıra, Suriye ve Irak’taki çeşitli grupları destekleyerek 2017’de de terör bağlantılı aktivitelerine devam ediyor.” değerlendirilmesinde bulunuldu.

“ESAD REJİMİ IŞİD’İN BÜYÜMESİNE YOL AÇTI”

Raporda Esad rejiminin El Kaide ve diğer terör gruplarına “göz yuman” tavrının El Kaide ve IŞİD’in büyümesine yol açtığı ifade edildi.

Esad rejiminin Suriye’yi terör mağduru olarak gösterdiği, bütün silahlı muhalifleri de terörist olarak tanımladığına dikkat çekildi.

IŞİD’in Suriye içerisinden yurtdışındaki terör operasyonlarını planladığı, Esat rejiminin de çeşitli aracılarla IŞİD’den petrol satın aldığı ve bu şekilde terör örgütünün gelirine katkıda bulunduğu belirtildi.
 

Son güncelleme: 12:17 20.09.2018
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı