• Turkhane Logo

AB zirvesinden İsrail'e çağrı: İnsani geçişlere izin verin

Brüksel'de düzenlenen AB liderler zirvesinde Gazze'deki insani durum karşısında takınılacak tutum konusunda görüş ayrılıkları yaşandı. Liderlerin İsrail'e yardım geçişlerine izin vermesi çağrısında uzlaştığı bildirildi.

21:39 26 Ekim 2023 Perşembe
AB zirvesinden İsrail'e çağrı: İnsani geçişlere izin verin
Brüksel'de düzenlenen AB liderler zirvesinde Gazze'deki insani durum karşısında takınılacak tutum konusunda görüş ayrılıkları yaşandı. Liderlerin İsrail'e yardım geçişlerine izin vermesi çağrısında uzlaştığı bildirildi.

DW Türkçede yer alan habere göre Hamasın 7 Ekimdeki saldırılarının ardından İsrailin Gazzeye başlattığı hava operasyonlarında 20nci gün geride kalırken, çatışmalar konusunda ortak tutum belirlemeye çalışan 27 AB ülkesinin lideri Brükselde iki günlük bir zirve için bir araya geldi.

Gazze Şeridinde İsrail bombardımanları sonucu yaşanan sivil ölümler ve insani durum nedeniyle AB ülkeleri arasında, İsraile verilecek destek mesajının kapsamı konusunda zirve öncesinde görüş ayrılıkları yaşanmıştı. Alman haber ajansı dpanın haberine göre liderlerin üzerinde uzlaştığı zirve sonuç bildiri taslağında İsraile karşı tutumu sertleştiren AB ülkeleri, İsrailden Gazzeye insani yardımların geçişine izin vermesini istedi. Taslakta AB ülkelerinin İsraile Gazze Şeridine hızlı, güvenli ve engelsiz geçişlere izin verilmesi çağrısı yaptığı, ayrıca insani koridorlar oluşturulması ve çatışmalara ara verilmesi çağrısının da yer aldığı bildirildi.

Sonuç bildirgesi, AB liderler zirvesinin sonunda kamuoyuna açıklanacak.
Ateşkes/insani ara tartışması

Brükseldeki zirvede özellikle Gazzedeki sivil halkın ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla çatışmalara ara verilmesi çağrısının sonuç bildirgesinde ne şekilde yer alacağı tartışma konusu oldu. AB Konseyi Başkanı Charles Michelin, zirve öncesinde hazırladığı sonuç bildirgesi taslağında insani ara ifadesine yer vermesi, ateşkesi çağrıştırdığı gerekçesiyle, Almanyanın da aralarında bulunduğu bazı AB ülkelerinin tepkisini çekmişti.

Almanya, Avusturya ve Çek Cumhuriyetinin itirazı üzerine güncellenen tasarıda insani koridorlar ve aralar ifadelerine yer verildi. ABD, İsrail ve çeşitli AB ülkeleri, sadece Hamasın işine yarayacağı gerekçesiyle ateşkes ilanına karşı çıkıyor. Bu ülkeler, Gazzedeki sivil halkın temel ihtiyaçlarının karşılanması için kısa süreli olarak çatışmalara ara verilmesi formülünü savunuyor.

AB içinde görüş ayrılığı

AB liderler zirvesinde, İsrailin Gazzeye yönelik operasyonlarında sivillere yönelik hak ihlalleri konusu da tartışmalara yol açtı.

Zirvede konuşan Almanya Başbakanı Olaf Scholz, İsrailin insani ilkelere sahip demokratik bir ülke olduğuna vurgu yaparak İsrail ordusunun operasyonlarında uluslararası hukukun ilkelerine bağlı kalacağı konusunda hiçbir tereddüttü olmadığını belirtti. Scholz, AB liderler zirvesinde asıl önemli konunun, Hamasın korkunç saldırısına karşı İsrailin desteklendiğinin gösterilmesi olduğunu ifade etti.

Hollanda Başbakanı Mark Rutte de İsrailin tutumunu temelde desteklediğini belirtti. Haması yok etmediği takdirde İsrailin geleceğinin olmadığını anlıyoruz diyen Rutte, ancak bunun Gazzedeki sıradan Filistinliler pahasına gerçekleştirilmemesi gerektiğini söyledi.

Belçika Başbakanı Alexander de Croo ise İsraili ve özellikle de Gazzenin abluka altına alınmasını eleştirdi. De Croo, Gazze Şeridine insani geçişleri engellemenin hiçbir meşruiyeti olmadığını ifade ederek, Hamas İsraillileri rehin aldı ancak İsrail Gazze halkınının tamamını rehin almış durumda dedi.

ABnin ortak bir tutum benimsemesi çağrısı yapan AB Konseyi Başkanı Charles Michel isim vermeden Rusya ve Çin gibi ülkeleri kastederek dünyada bazılarının uluslararası toplumun belli kesimleri ile Avrupa Birliğini karşı karşıya getirmeye çalıştığını savundu ve Bu güçlere karşı  sunulacak en iyi argüman bizim birliğimizdir diye konuştu.

AB zirvesinde İsrail-Hamas çatışmalarının yanı sıra Ukrayna Savaşı ve Ukraynaya destek konuları da ele alınacak.

Son güncelleme: 21:39 26.10.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı