• Turkhane Logo

AB ülkelerinde ekmeğe rekor zam

Rusya-Ukrayna savaşı Avrupa'da ekmek fiyatlarının rekor düzeyde artmasına yol açtı. AB'de ekmeğe ortalama yüzde 18 zam geldi.

18:39 19 Eylül 2022 Pazartesi
AB ülkelerinde ekmeğe rekor zam
Rusya-Ukrayna savaşı Avrupa'da ekmek fiyatlarının rekor düzeyde artmasına yol açtı. AB'de ekmeğe ortalama yüzde 18 zam geldi.

Rusya–Ukrayna savaşının ekonomik etkileri Avrupada enerji kadar gıda ürünlerinde de hissediliyor. Özellikle tahıl tedariğinde yaşanan sıkıntı nedeniyle Avrupa Birliğinde ekmek rekor düzeyde zamlandı.

DW Türkçenin haberine göre Avrupa İstatistik Ofisi Eurostatın Pazartesi günü Lüksemburgda yaptığı açıklamada, Ağustos 2021 ile Ağustos 2022 arasında geçen bir yılık sürede ekmek fiyatlarının ABde ortalama yüzde 18 arttığı belirtildi. Bir önceki yıl Birlik genelindeki artış yüzde 3 olarak kayıtlara geçmişti.
Böylece ekmek zamları, söz konusu bir yıllık dönemde yaklaşık yüzde 8lik bir artış gösteren tüketici fiyat endeksinden önemli ölçüde yüksek oranda gerçekleşmiş oldu.
Eurostattan yapılan açıklamada, ekmek fiyatlarının artmasının başlıca nedeni olarak küresel tahıl pazarını etkileyen Ukrayna savaşı gösterildi. Açıklamada, Rusya ve Ukraynanın tahıl sektöründe önemli ihracat ülkeleri olduğu belirtildi.
AB ülkelerinde ekmek fiyatları ise farklı oranlarda zamlandı. Ekmek Fransada yüzde 8, Hollandada yüzde 10 zam görürken en fazla zam yüzde 66 ile Macaristanda tespit edildi. İkinci sıradaki Litvanyada ise artış yüzde 33 oldu. Estonya ve Slovakya ise yüzde 32 ile üçüncü sırada yer aldı. Almanyada ise ekmek yüzde 17,5 zamlandı. AB üyesi olmayan İsviçrede ise ekmek fiyatı yaklaşık yüzde 4 zam gördü.

Son güncelleme: 18:39 19.09.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı