• Turkhane Logo

AB: Google reklam hizmetlerinin bir bölümünü elden çıkarmalı

Avrupa Birliği, Google'ı reklam alanındaki güçlü konumunu kötüye kullanmakla suçluyor.

23:40 14 Haziran 2023 Çarşamba
AB: Google reklam hizmetlerinin bir bölümünü elden çıkarmalı
Avrupa Birliği, Google'ı reklam alanındaki güçlü konumunu kötüye kullanmakla suçluyor.

Euronewste yer alan habere göre Googleı sanal reklam pazarındaki hakimiyetini kötüye kullanmakla suçlayan Avrupa Komisyonu, adil rekabetin sağlanması için ABD merkezli şirkete reklam hizmetlerinin bir kısmını satması çağrısında bulundu.

İki yıllık bir tekelle mücadele soruşturmasının ardından bu çağrıyı yapan AB yetkilileri, soruşturmada kesin bulgu ve karar aşamasına varılmadan önce edinilen ön bulgular ışığında Googleı çağrıya yanıt vermeye davet etti.

Eğer çağrı yanıtsız kalır ve soruşturma Googleın aleyhine sonuçlanırsa şirketin yıllık küresel gelirlerinin yüzde 10una kadar para cezası verilebilir.

Analistlere göre Google, en çok kar elde ettiği bölgelerden biri olan Avrupa piyasasından çıkmayı göze alamayacağı için kesilecek tüm cezaları ödemek zorunda.

ABD makamları da şirkete aynı sebeple dava açmıştı. ABnin çağrısı ABDdeki davanın açılmasından birkaç ay sonra geldi.
Google: ABnin pozisyonuna katılmıyoruz

Googleın küresel reklamlardan sorumlu başkan yardımcısı Dan Taylor, komisyonun pozisyonuna katılmadıklarını ve buna göre yanıt vereceklerini söyledi.

Googleın son derece rekabetçi bir pazarda reklam verenler için değer yaratmaya kararlı olduğunu vurgulayan Taylor, komisyonun soruşturması, reklamcılık işimizin oldukça dar bir yönüne odaklanıyor dedi.

Google, 2022nin son üç ayında dünya çapında 76 milyar dolar gelir bildiren ABDli teknoloji devi Alphabetin bir yan kuruluşu. Bu gelirin de aslan payı Googleın reklam gelirlerinden oluşuyor.
Vestager: Google, rekabeti yasa dışı şekilde bozmuş olabilir

ABnin antitröst faaliyetlerine öncülük eden Komisyon Başkan Yardımcısı Margrethe Vestager de şunları söyledi:

Googleın, adtech olarak bilinen sanal reklamcılık endüstrisindeki rekabeti yasa dışı şekilde bozmuş olabileceğinden endişe duyuyoruz. Aslında bu türden elden çıkarma talebinde bulunmamız oldukça nadir bir durumdur ve henüz bunu resmi ve hukuki kanallardan talep etmiş değiliz. Şimdilik sadece sözlü bir çağrı şeklinde bunu yapıyoruz

Komisyon soruşturmasında henüz nihai bir sonuca varmadı. Googleın yanıtı beklenecek ve soruşturma buna göre devam edecek.
Sorun ne?

Komisyon soruşturmasına göre Google yalnızca web sayfası, video, ses, resim ve metin biçimindeki sanal reklamları yerleştirmek için gerekli dijital araçlar sağlamakla kalmıyor, aynı zamanda reklam verenlerin ve yayıncıların bilgisayar ve mobil ekranlarda reklam almaları için bir aracı görevi de görüyor.

Bunları yapmak için; alıcıları ve satıcıları eşleştirmek adına AdX adlı bir reklam şirketine, DoubleClick adlı bir reklam sunucusuna ve Google Ads ile DV 360 adlı reklam satın alma araçlarına sahip.

DoubleClick, Google Ads ve DV 360 aracılığıyla yapılan reklam satın alımlarında da daima AdXin tercih edildiği bu nedenle Googleın en az 2014ten beri hakim konumunu kötüye kullandığı tespit edildi.

Bu durum, rakip reklam şirketlerini oyun dışı bırakıyor ve Googleın adtech tedarik zincirinde daha yüksek ücretler almasına olanak tanıyor.
ABD davası

Komisyonun tarafından açıklanan bu ön bulgular, ABD hükümeti tarafından ocak ayında Googlea karşı açılan bir antitröst davasındaki bulgularla da örtüşüyor.

Bu davada ABD Adalet Bakanlığı, Googleı reklam teknolojisi endüstrisindeki meşru rekabeti bozan yasa dışı bir tekel olmakla suçluyor.

Vestager de Google konusunda Amerikan Adalet Bakanlığı ile yakın işbirliği içinde olduklarını dile getirdi ve Brüksel ve Washington rekabet için neyin iyi olduğu ve nihayetinde sorunların en iyi nasıl çözüleceği konusunda aynı görüşü paylaşıyorlar dedi.

Brüksel şimdiye kadar pazardaki hakim konumunu kötüye kullandığı gerekçesi ile Googlea farklı davalarda toplam sekiz milyar euronun üzerinde para cezası kesti.

Son güncelleme: 23:40 14.06.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı