• Turkhane Logo

AB dışişleri bakanlarından aday ülkelere 'genişleme' mesajı

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, birliğin potansiyel olarak 10 üyeye daha hazırlanması gerektiğini söyledi

23:54 01 Eylül 2023 Cuma
AB dışişleri bakanlarından aday ülkelere 'genişleme' mesajı
AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, birliğin potansiyel olarak 10 üyeye daha hazırlanması gerektiğini söyledi

Euronewste yer alan habere göre Avrupa Birliği dışişleri bakanları, genişleme sürecini görüşmek üzere eylül ayı sonuna kadar Ukrayna ve Batı Balkanlardan mevkidaşlarıyla bir araya gelme çağrısında bulundu.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, 27 ülkeden dışişleri bakanlarının katıldığı toplantının ardından, Ukraynadaki savaşın, kesinlikle liyakate dayalı bir süreç olan genişleme sürecini hızlandırmak gibi bir yan etkisi olduğunu düşünüyorum dedi.

İspanyanın Toledo kentinde yapılan AB Dışişleri Bakanları Gayriresmi Toplantısında konuşan Borrell, ABnin potansiyel olarak 10 üyeye daha hazırlanması gerektiğini söyledi.

Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Charles Michel de bu hafta, birliğin 2030 yılına kadar yeni üyeler kabul etmeye hazır olması gerektiğini ifade etti.
Balkan ülkeleri en yakın potansiyel adaylar

Balkan ülkeleri Arnavutluk, Bosna-Hersek, Kosova Karadağ, Kuzey Makedonya ve Sırbistan, ABye katılım sürecinde farklı aşamalarda bulunuyor.

Geçen yıl Moldova ve Ukraynaya aday statüsü verildi. Gürcistan da bu statüyü almayı bekliyor.

Ukraynanın üyelik süreci

Ukraynanın üyeliğinin Avrupa entegrasyonu projesini riske atmadan nasıl yapılabileceğine dair sorular gündeme geliyor.

Analistler genişlemenin ivme kazandığını ancak ABnin önce kendi içinde reform yapması gerektiğini düşünüyor.

Washingtondaki Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar Merkezi (CSIS) analisti Mathieu Droin Euronewse Üye devletler reformun ne anlama geldiğini, kendileri için neleri değiştireceğini, nasıl fayda sağlayacaklarını ve ABye nasıl katkıda bulunmaları gerektiğini yeni yeni anlamaya başlıyor dedi.

Ukraynanın reform konusunda kararlı adımlar attığını belirten Droin, Bir yıllık süre zarfında muazzam bir çalışma gerçekleştirdiler, bu oldukça etkileyici. Ancak ABnin bunu nasıl yapmayı planladığı hala belirsiz, çünkü AB içinde farklı programların, örneğin Ukraynanın önemli bir tarım ülkesi olması nedeniyle tarımın nasıl yeniden kalibre edileceğine ilişkin karar verme konusunda pek çok soru var. diye konuştu.

Bu arada Macaristan, Ukraynaya yapılacak 500 milyon Euroluk askeri yardım paketinin 8. taksitini bloke etmeye devam ediyor. Budapeşte, Macaristanın OTP Bankasının savaş sponsoru olarak tanımlanmasının kabul edilemez olduğunu savunuyor. Hükümet, daha fazla askeri yardım için ön koşul olarak bankanın adının Ukraynanın kara listesinden tamamen çıkarılmasını istiyor.

İspanyanın AB Konseyi dönem başkanlığının önceliklerinden biri Ukraynaya yönelik koordineli desteği sürdürmek ve bunu Avrupanın birliğini güçlendirerek yapmak.

AB, 2024-2027 döneminde Ukrayna için Avrupa Barış Fonuna entegre edilecek yıllık 5 milyar Euroya kadar bir yardım fonu oluşturmayı öngörüyor.  Borrell, bakanların konuyu görüştüklerini ve yıl sonundan önce bir anlaşmaya varılabileceğini umduğunu belirtti.
Ukraynalı askerlerin eğitimi

Toplantıda üye devletlerin silahlı kuvvetleri tarafından Ukraynalı askeri personelin eğitim misyonunun durumu da değerlendirildi.

Borrelle göre toplam 25 bin Ukraynalı asker halihazırda eğitim almış durumda ve yıl sonuna kadar 30 bin askerin eğitilmesi hedefine planlanandan daha önce, Ekim ayı sonunda ulaşılacak.

Yüksek Temsilci, bu nedenle bakanlara önümüzdeki aylarda eğitimli Ukraynalı askeri personel hedefinin 40 bine çıkarılmasını önerdi.

Son güncelleme: 23:54 01.09.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı