• Turkhane Logo

'Ne düşünüyor acaba' merakı mı 'dertlere çare mi': Düşünceler sese döküldü

Bir başkasının zihninden geçenler hep merak konusu oldu ve bilim adamlarının düşünceleri okuyabilme çabaları nihayet sonuç vermeye başladı.

15:38 25 Nisan 2019 Perşembe
'Ne düşünüyor acaba' merakı mı 'dertlere çare mi': Düşünceler sese döküldü
Bir başkasının zihninden geçenler hep merak konusu oldu ve bilim adamlarının düşünceleri okuyabilme çabaları nihayet sonuç vermeye başladı.





California Üniversitesinde görevli bir grup bilim adamı, beyni okuyan ve düşünceleri konuşmaya çeviren bir cihaz geliştirdi. Böylece düşündüğümü sadece ben bilirim devrinin kapanması için de adım atılmış oldu. 


Elbette bilim insanlarının amacı gizli saklı sırları açığa çıkarmak değil, konuşma yetisini kaybedenlere bir umut ışığı olmak.

BBCden James Gallagherin haberine göre, Nature Dergisinde yayımlanan çalışma, insanların konuşma yetilerini kaybettikleri durumda, bir cihaz aracılığıyla yeniden kendilerini ifade edebileceklerini ortaya koydu.

Haberin detaylarına göre, akıl okuma teknolojisi iki aşamada işliyor. İlk aşamada beyne dudakları, dili, gırtlak ve çeneyi hareket ettiren elektrik sinyallerini algılayan bir elektrod yerleştiriliyor.

Bilgisayarda farklı sesler için ağzın ve gırtlağın hareketleri kopyalanıyor. Sonunda sanal ses aygıtından sentetik bir konuşma duyuluyor.

Aygıtın çalışma yöntemine dairse şu detaylara yer veriliyor:

Her bir sözcüğün kodunun elektrik sinyalleri için beyni taramanın daha kolay olduğunu düşünebilirsiniz.

Ancak bu girişimler sınırlı başarıya ulaştı. Ağzın şekline ve seslerine odaklanarak bilim insanları bir ilke imza attı.

Araştırmacılardan biri Profesör Edward Chang İlk defa olarak bu çalışma bir kişinin beyin faaliyetlerine dayanarak cümlelerle konuşmanın önünü açtı. Bu heyecan verici ilkenin kanıtı teknoloji erişilir olduğunda konuşma yetilerini kaybeden hastalar için de kullanılabileceğini gösteriyor dedi. Cihaz henüz mükemmel değil. Konuşma çok net duyulamıyor.

Beş kişinin katıldığı deneylerde yüzlerce cümle arasından dinleyiciler konuşulanların yüzde 70ini anlayabildi.

Son güncelleme: 15:38 25.04.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı