• Turkhane Logo

"Yabancı yatırımcıyı üç gün Türkiye'de rehin tuttuk"

Ekonomist Atilla Yeşilada, YouTube kanalındaki videosunda, 31 Mart yerel seçimleri sonrasında döviz ve faizin alabileceği pozisyona dair öngörülerde bulundu.

15:12 29 Mart 2019 Cuma
Ekonomist Atilla Yeşilada, YouTube kanalındaki videosunda, 31 Mart yerel seçimleri sonrasında döviz ve faizin alabileceği pozisyona dair öngörülerde bulundu.


Kuru suni olarak tutma harekatı vardı. Swap piyasası, yabancıların TL ya da döviz almak için kullandıkları piyasanın kapıları kilitlendi. Bunun üzerine Londrada swap faizleri çok yükseltildi.

Sonuçta TLnin değer kaybetmesi engellendi ancak Türkiye uluslararası finans camiasında itibar kaybetti. Birçok fon yöneticisi ve trader, TL yatırım yapılabilir bir para birimi mi diye sormaya başladı.


 TLdeki değer kaybının sebebi yabancılar değil yerleşiklerdi. Yarına güvenlerini kaybetmişlerdi. Yılbaşından bu yana 18 milyar dolar mevduata geçtiler. Faizler de düşük, kimse TL mevduatı tutmuyor. 

Dün swap operasyonu bitti. Yavaş yavaş limitler açıldı ve swap faizleri düştü. Türkiye-Londra arasındaki işlem akımı açılmaya başladı. Berat Albayrak da normale dönüyoruz dedi. 

Piyasalar bileşik kaplar gibidir. Birini kapatıp ötekinde seviyenin değişmesini bekleyemezsiniz. Borçlanmak pahalandı. Türkiyenin gerçek gösterge faizi olan 10 yıllık tahvillerin faizleri yüzde 15lerden yüzde 19lara kadar yükseldi. 

Hazine aslında yapılan hatanın maliyetini bundan sonraki borçlanmalarda ödeyecek. Yine elimde kesin veri yok yine Türkiyedeki banker arkadaşlarla konuşuyorum, kredi faizleri de bir miktar yükselmek zorunda kaldı.

Seçimlerden sonra bu şartlar düzelir mi? Düzelmezse Türkiye ekonomisi nasıl etkilenir?

Seçim sonuçları önemli. Eğer AKP ile MHP kazanırsa, Berat Albayrak bir reform planı açıklayacak. Tarihi 8 Nisan. Dünyada da Fedin faiz arttırmayacağını söylemesiyle bizim gibi ülkeler için gayet verimli bir ortam var. Eğer doğru dürüst bir reform açıklanır ve bütçede istikrarı sağlayacak politikalar sıralanırsa, MBnin hızla faiz indirmesinden vazgeçilirse dövizdeki çalkantı bir miktar yatışıyor.

Ama yabancı yatırımcıları biz üç gün Türkiyede rehin tuttuk ve fairplay kurallarını ihlal ettik. Bu yüzden satacak olan çoktur. Piyasalarda bir miktar tedirginlik yaşanacak. 

AKP ve MHP büyük şehirleri kaybeder ve oy oranları çok düşerse, iki şey olacak. Türkiyedeki yerleşikler yeni bir siyasi belirsizlik dönemi başladığına dair kaygılara kapılacaklar.

AKP ile MHP kaybederse dolar-TL yüzde altı yükselir tahminleri var. Daha tehlikeli şeyler olabileceği konusunda sizleri uyarmak istedim. İstikrar programı zor olabilir. AKP ve MHP, seçmeni tatmin etmek için bir an önce faizleri indirmek gibi pek de rasyonel olmayan tedbirler almak isteyebilir ki bu da yerli ve yabancının tedirginliğini arttırır. Dolayısıyla dövizde çok ciddi bir yukarı hareket görürüz.

Tüketimi canlandıramazsak ekonomiyi de canlandıramayız. Berat Albayrakın normale döndük sözleri için erken olduğunu düşünüyorum. Dengelendik normale döndük sözleri için de çok erken.

Endekslerde mart ayında toparlanmalar var ancak bunlar çok cüzzi. 

Herkese kredi dağıtıldığı bir ortamda güven endeksi çok az artıyorsa, o zaman ekonomide çok ciddi bir sıkıntı var ve hükümetin attığı adımlar bunları çözememiş. Seçimler sonucunda çok acil tedbirler alınmazsa, piyasalardaki bozulma hızla ekonomiye yansıyacak. Ekonomik bunalımın daha da kötüye gittiğini göreceğiz ve sonunda yine IMFye gidilecek.

Son güncelleme: 15:12 29.03.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı