• Turkhane Logo

Herkesin cevabını bildiği bir soru: Cihatçılar nereye gidecek?

Kuzey Suriye'ye yönelik harekat sonrası herkesin sorduğu bir soru var: Cihatçılar nereye gidecek? Cumhuriyet yazarı Mustafa Kemal Erdemol da yazısında bu sorunun yanıtlarını aramış.

19:27 21 Ekim 2019 Pazartesi
Herkesin cevabını bildiği bir soru: Cihatçılar nereye gidecek?
Kuzey Suriye'ye yönelik harekat sonrası herkesin sorduğu bir soru var: Cihatçılar nereye gidecek? Cumhuriyet yazarı Mustafa Kemal Erdemol da yazısında bu sorunun yanıtlarını aramış.





Sadece cihatçılar değil, Türkiye’nin destek verdiği ÖSO mensuplarının da bir çözülme anında nereye gidecekleri sorusuna da dikkat çeken yazar; Bunların da Türkiye’ye geleceklerinin kesin olduğu düşünülüyor. ÖSO, 14 bin askerini Türkiye için kara birlikleri olarak konuşlandırmaya hazır olduğunu duyurmuştu. Dolayısıyla Türkiye bu örgütten kaçanların da sığınağı olacak diyor.


BM’nin konuya ilişkin raporlarından birinde, 110 ülkeden 40 binden fazla yabancı cihatçının hem Suriye’ye hem de Irak’a gittiğini hatırlatan yazar şu bilgileri veriyor:

King’s College London’daki Uluslararası Radikalleşme Çalışmaları Merkezi (ICSR) tarafından resmi, akademik ve diğer verilere dayanarak hazırlanan Temmuz 2018 tarihli bir çalışma vardır. Burada da 80 ülkeden 41 bin 490 IŞİD mensubunun çatışmalarda yer aldığı vurgulanır. Bunların 32 bin 809’u erkek, 4 bin 761’i kadın, 4 bin 640’ı da çocuktur. Bunların da 18 bin 852’nin Ortadoğu ve Kuzey Afrika’dan, 7 bin 252’sinin Doğu Avrupa’dan, 5 bin 965’inin Orta Asya’dan, 5 bin 904’ünün Batı Avrupa’dan, 1010’unun Doğu Asya’dan, 1063’ünün Güneydoğu Asya’dan geldiği de belirtiliyor.

Özellikle Suriye’ye cihatçı geçişinde Türkiye’nin oynadığı role ilişkin ciddi iddialara da vurgu yapan yazar; Batı medyasında Haziran 2011’den itibaren Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyine cihatçı geçişlerine yardımcı olduğuna ilişkin haberler, raporlar yer aldı. Bunu güçlendiren bir veri olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Suriye’de rejimin değişmesi konusunda yaptığı çağrılar gösteriliyor. Haziran 2014’te 163 Türk’ün IŞİD’e katıldığı da Türkiye medyasında yer almıştı diyor.

İsrail’in askeri istihbaratına göre Ocak 2014’te, El Kaide bağlantılı grupların Türkiye’de en az üç üssü bulunduğunu da dile getiren yazar, Türkiye isteyerek ya da istemeyerek çok sayıda cihatçının Suriye’ye geçişinde bir istasyon durumunda. Sorun da burada başlıyor. Suriye’de yönetimin güç kazanmasından sonra bölgeyi terk etmek zorunda kalan cihatçılar nereye gidecek? diye soruyor.

Erdemol yazısına şöyle devam ediyor:

İdlib’in, taraflar arasında yapılan anlaşma uyarınca silahsızlandırması sürecinde binlerce cihatçının nereye gittiği bilinmiyor, ama büyük bir olasılıkla, Fırat Kalkanı Operasyonu’ndan sonra oluşturulan bölgelere kaçtıkları düşünülüyor. Bir başka iddia ise hemen hemen hepsinin “uyuyan hücreler” halinde Türkiye’de bulundukları.

Demokratik Suriye Güçleri’nin (DSG) Deyr ez Zor’un Bahoz köyünde sürdürdüğü operasyondan kaçan IŞİD’lilerin aileleriyle birlikte Türkiye’ye kaçtıkları da güçlü bir iddia.

Şimdi, Suriye’de savaş bittikten sonra özellikle Türkiye ile birlikte hareket eden ÖSO militanlarının da, diğer cihatçılar gibi gelecekleri yer Türkiye. Bunun ülkeye ciddi sorunlar yaşatacağı açık. Ayrıca Barış Pınarı Harekâtı ile vekâlet savaşının sürdüğü Suriye’ye, “resmi” olarak askeri güç sokan ülke durumunda Türkiye. Dolayısıyla vekâlet savaşı sürdüren İran, Katar, Suudi Arabistan gibi ülkelerden çok “resmi” olarak mevcudiyetinden ötürü Türkiye uluslararası soruşturmaların konusu olabilir.

Son güncelleme: 19:27 21.10.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı