• Turkhane Logo

OHAL nedeniyle görevlerinden ihraç olan yüksek yargı üyeleri hakim karşısında

OHAL nedeniyle 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında görevlerinden ihraç edilen yüksek yargı üyelerinin yargılanmaya başladıkları öğrenildi.

13:47 27 Kasım 2017 Pazartesi
OHAL nedeniyle görevlerinden ihraç olan yüksek yargı üyeleri hakim karşısında
OHAL nedeniyle 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında görevlerinden ihraç edilen yüksek yargı üyelerinin yargılanmaya başladıkları öğrenildi.

OHAL nedeniyle darbe girişimi sonrasında görevlerinden ihraç edilen ve çıkarıldıkları mahkemelerce tutuklanan Anayasa Mahkemesi, Yargıtay, Danıştay ve Hakimler Savcılar Kurulu üyelerinin yargılanmasına başlandı.Hakkında soruşturma başlatılan yüksek yargı üyeleriyle ilgili yargılamalar, ilk derece mahkemesi sıfatıyla Yargıtay 9. Ceza Dairesinde görülüyor. Heyete, Yargıtay 9. Ceza Dairesi Başkanı Burhan Karaloğlu başkanlık ediyor.

Yargıtay Genel Kurul Salonunda görülen davada iddianamelerin ayrı ayrı hazırlanması nedeniyle iddianamesi tamamlanan sanıklar alfabetik sıraya göre tek yargılanıyor.

Bu kapsamda ilk duruşmada, Balyoz, Askeri Casusluk, Hrant Dink, Devrimci Karargah davalarına bakan mahkemelerin kararlarını onayan Yargıtay 9. Ceza Dairesinin eski üyesi Ahmet Toker hakim karşısına çıktı.

Tokerin jandarma eşliğinde getirildiği duruşmaya, avukatı Beyza Esma Ataman da katıldı.

Kimlik tespiti sırasında, açık adresini bilmediğini söyleyen Toker, mesleğinin sorulmasına karşılık da Mesleğimin ne olduğu heyetinizin bilgisinde. Yargıtay Üyesi iken ihraç edildim, daha doğrusu azledildim dedi.

İddianamenin okunmasının ardından savunma için söz verilen Toker, avukatının bugün göreve başladığını belirterek, savunma yapmak için süre istedi. Tokerin avukatı Ataman da savunma için süre isteyerek müvekkilinin tahliyesini talep etti.

Heyet verilen aranın ardından, sanık Tokere savunma yapması için süre verilmesine, sanığın tutukluluk halinin devamına karar verdi.

Duruşma 27 Aralıka bırakıldı.

İDDİANAMEDE GEÇEN HALİYLE.
İddianamede, Tokerin, lise yıllarından Gülen Hareketi içinde yer aldığı, Gülen Hareketinin 2010da Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunda etkin olması sonucunda, Gülen Hareketi mensuplarının yüksek yargı üyelerinin seçimi konusunda rol oynadığı iddia ediliyor.

Gülen Hareketi mensuplarının üye seçimi için yaptığı toplantılara katıldığı da iddia edilen Tokerin, Gülen Hareketinin yargı yapılanmasının üst konseyinde yer aldığı belirtiliyor.

İddianamede, sanık Ahmet Tokerin, Türk Ceza Kanununda (TCK) silahlı terör örgütü yöneticisi olmak suçu için 15 yıldan 22 yıl 6 aya kadar hapis cezası öngörülüyor.

Yargıtay 9. Ceza Dairesindeki duruşmalarda, öğleden sonra eski Yargıtay Üyesi Ahmet Kütükün yargılaması yapılacak.

Yargıtaydan 140, Danıştaydan 48 üyenin yanı sıra haklarında hazırlanan fezlekeler Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilen eski HSYK üyeleri Kerim Tosun, Mustafa Kemal Özçelik, Şaban Işık, Mahmut Şen ve Ahmet Berberoğlu ile Anayasa Mahkemesinin iki üyesi Alparslan Altan ve Erdal Tercen da Yargıtay 9. Ceza Dairesinde hakim karşısına çıkacak.

Son güncelleme: 13:47 27.11.2017
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı