• Turkhane Logo

Erdoğan’a seslendi: Milleti seviyorsan sosyete damadın görevine son ver

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, dolar krizi sonrası hükumetin ekonomi politikasını ve Maliye ve Hazine Bakanı Berat Albayrak’ı eleştirdi.

15:24 08 Ağustos 2020 Cumartesi
Erdoğan’a seslendi: Milleti seviyorsan sosyete damadın görevine son ver
CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, dolar krizi sonrası hükumetin ekonomi politikasını ve Maliye ve Hazine Bakanı Berat Albayrak’ı eleştirdi.



Bu sosyete damat ekonomiden anlamıyor. Bunun görevden alınması toplumu rahatlatacak, senin parti tabanını da rahatlatacak. Al kardeşim görevden” dedi.

Parti Meclisi toplantısı açılışında konuşan Kılıçdaroğlu, “83 milyonu Londra’daki bir tefeciye teslim ettiniz. ‘Borç alan emir alır’ diyordu, aynen öyle oldu. 178 milyar dolar ödediler 18 yılda Londra’daki tefecilere. Bu ana para değil, ödedikleri faiz. Bu parayla ikinci bir Türkiye inşa edersiniz” ifadesini kullandı.


Berat Albayrak’ı savunan ve Türkiye’nin ekonomide tırmanışta olduğunu savunan Tayyip Erdoğan’a çağrıda bulunan Kılıçdaroğlu, şunları söyledi: “Sayın Erdoğan hâlâ bu milleti seviyorsan, bu milletin perişan olmasını istemiyorsan ilk yapacağın iş o sosyete damadın görevine son vermek olacak. Onu savunmaya kalkma. Zaten berabersiniz ben onu çok iyi biliyorum. Bazen suçu onun üstüne yıkıyorsun bazen koruyorsun. Bu işi bilen dünya kadar kişi var. Bu kadar beceriksiz bir yönetim TC tarihinde hiç gelmemiştir. Bu sömürü düzeninin kuran damattan kurtulabilirse. Ama görevden alınamaz çünkü TC devletinde güveneceği adam yok ”

Kılıçdaroğlu, konuşmasında şunları kaydetti:

İŞSİZLİK BÜTÜN KÖTÜLÜKLERİN ANASIDIR

18 yıldır bir kişi, Türkiye’nin hemen her yerine egemen. Valisi, kaymakamı kendi emrinde. Eğer 18 yıldır ülkeyi yönetiyor, on binlerce çocuk yatağa aç giriyorsa, bir sorun var demektir. Bir çocuk yatağa aç giriyorsa, bunun vebali ona oy verenlerdedir. İşsizlik bütün kötülüklerin anasıdır. Özellikle fakir aile çocuklarını buluyor, uyuşturucuya alıştırıyor, torbacı yapıyorlar. Nasıl oldu da uyuşturucu, fuhuş, kadınlara şiddet bu kadar arttı? Kimin vebali var, kim bu ülkeyi yönetiyor? Bir çocuk yatağa aç giriyorsa, sorumlusu Lale Devri’ni yaşayanlardır. Adana’da bir baba intihar etmek istiyor, polisler yalvar yakar vazgeçiriyor. Bu baba polislere, ‘Senin iki çocuğun var, biri Sena, biri Nisanur, bir manavın yanından geçerken meyve görüp isterler diye montunu açıp görmesinler diye kapatıyor musunuz?’ diyor. Size gerçek bir örneği anlattım.

ADALET İSTEYEN BİRİSİNİN HAPSE ATILDIĞI BAŞKA BİR ÜLKE YOK

Vatandaştan oy aldınız, kim oy aldıysa o yönetecek. Devleti adaletle yönet dedik. Devletin dini adalettir, evet. Mülkün temeli adalettir. Adalet kutup yıldızı gibidir, yerinde durur, dünya döner. Devleti niye adaletle yönetmiyorsunuz? Adaleti bu hale kim getirdi? Oy veren vatandaşların oturup düşünsün. Atamaları yapan onlar, beğenmediği hakimi sürenler onlar, sonra adalete güven var diyorlar. Hayır bütün anketler, ankete güven olmadığını ortaya koyuyor. Dünyanın hiçbir ülkesinde ‘Adalet isteyen birisinin hapse atıldığı’ bir ülke yok.

3,5 MİLYON İNSAN 39 LİRAYLA GEÇİNİYOR

Bir pandemi süreci yaşadık, bu süreçten nasıl çıkarız diye nelerin yapılması gerektiğini madde madde saydık, büyük bir kısmını yapmadılar. İş yeri kapananlara siz iş yerinizi kapatın, size kısa çalışma ödeneği, 1168 lira vereceğiz. Diyelim ki 10 bin lira kazanıyor, hayır 1168 lira vereceğiz diyor. 3.5 milyon insan günde şu an da 39 lirayla geçinmek zorunda. Vicdanı olan herkese sesleniyorum, kim 39 lirayla geçinebilir? Verdikleri para da kişinin kendi parası, işsizlik parasından veriyorlar.

DAMATTAN HAZİNE BAKANI, RÜŞVETÇİDEN BÜYÜKELÇİ YAPARSAN GÜVEN OLMAZ

Siyaseti kirlilikten arındıralım dedik. Gelin bir siyasi ahlak kanunu çıkaralım, kabul etmediler. Geçen bir arkadaşım bir anket getirdi. Vatandaşların TBMM’ye güveni yüzde 1,2. Çok acı bir tablo. Bu meclis Cumhuriyeti kuran meclisti. Bunun sorumlusu kim?Eğer rüşvet alan adamı milletvekili yaparsan, bakan yaparsan, yolsuzluklar alır başını giderse bu meclis bu konuma gelir. Devlet, liyakatle yönetilir. İşi ehline vereceksin. Konunun uzmanı bir sürü insan var. Neden bunları devletin kadrolarında yetiştirmiyorsun? Damattan Hazime ve Maliye Bakanı, rüşvetçiden büyükelçi yaparsan siyasete güven olmaz tabi.

DOLARLA İHALEDEN VAZGEÇ

Ekonomik krizin başlangıcı, 13 Ağustos 2018. MYK üyeleri ve ekonomi kurmaylarıyla birlikte oturup tartıştık. Ve 13 madde halinde krizden nasıl aşılacağını açıkladık. Maddelerin birincisi sorun var, sorunları yaşayanlar var. Bir çağır bu insanları sor, biz buradan nasıl çıkabiliriz diye. İkincisi dolarla ihaleden vazgeç. Ya biz niye dolarla ihale yapıyoruz. Bir de çözümsüzlük durumunda adres olarak Londra’daki mahkemeyi gösteriyorlar. Biz bunları söyledik ama yapmadılar, kendi bildiklerini okudular. Sonuçta bu noktaya geldik.

KRİZ SARAY’DA YOK

Kriz derinleşti, işsiz sayımız 10 milyonu aştı. Kriz Saray’da yok, lale devrini yaşayanlarda yok. Onların mutfağında adını bilmediğimiz yemekler var. Saray’da yaşayanların cepleri dolar dolu. Bu parayı 83 milyonun alın terini sömürerek yaptılar. Pandemi ile birlikte ekonomik kriz daha da derinleşti. Son 2 gündür gördük ki durumu kontrol edemiyorlar. Üreten bir ülke olacaksınız ki paranız değerli olsun. Üretmezseniz dolar ve Avro’ya muhtaç olacaksınız. Müteahhit Türk, ihaleyi yapan Türk, ihaleyi niye dolar üzerinden yapıyorsunuz? 18 yılın sonunda iki katmanlı bir topluma geldik. Biri lale devrini yaşayanlar, diğeri ekmek kavgasında olanlar.”

Son güncelleme: 15:24 08.08.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı