• Turkhane Logo

Erdoğan’ın Kanal İstanbul inadı: Karar verdik, yapacağız!

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Kanal İstanbul inadı bitmiyor.

15:23 26 Aralık 2019 Perşembe
Erdoğan’ın Kanal İstanbul inadı: Karar verdik, yapacağız!
AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Kanal İstanbul inadı bitmiyor.



İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nu hedef alan Erdoğan, “Şimdi çıkmış diyor Kanal İstanbul gereksiz! Bunun kararını verme yetkisi sana ait değil. Bunun kararını verme yetkisi bize aittir ve biz bunu kararını verdik. Senin böyle bir karar verme yetkin yok.” dedi.

AKP İl Başkanları toplantısında konuşan Erdoğan, şunları söyledi: “Kanal İstanbul anlık olarak ortaya çıkmış bir proje değildir. Kanal İstanbul’un neredeyse başbakanlığımdan öncesine dayanan bir geçmişi vardır. Seçimde halkımıza sunduk ve onayını aldık.


GENİŞLİĞİ 275 METRE

“Kanalın uzunluğu 45 km taban genişliği 275 metre derinliği 21 metreye yakın olacaktır. Bünyesindeki 2 limanı yat limanı lojistik merkezi ile kanal İstanbul dünya çapında bir eser olacaktır. İnşası sırasında 1,1 milyar metreküplük dolgunun yapılacağı yaklaşık 10 bin kişinin istihdam edileceği projenin güzergahı da belirlenmiştir. Çevre ve şehircilik bakanlığımız projenin 100 binlik planını onayladı. ÇED raporu askıya çıktı.”

YAKINDA İHALEYE ÇIKACAK

“AYM bu projenin yap işlet devret kapsamına alınmasıyla ilgili iptal başvurusunu reddetmiştir. Bu projenin kararı verilmiş, süreci başlamış ve belirli bir aşamaya gelinmiştir. İnşallah yakında ihaleye çıkılacaktır. Bu büyük projeyi milletimize bir yük getirmeden oldu ki bulamadık milli bütçeden bunu yapmak suretiyle bunu hayata geçireceğiz. Ana muhalefetin başındaki zat müteahhitleri tehdit ediyor. Sen zaten iktidara gelemezsin.”

MALİYETİ 75 MİLYAR LİRA

“Kimi bunu hangi parayla yapacaksın diyor. Proje yap işlet devretle yapılırsa bizden para çıkmadığı gibi para dönüşü var. Milli bütçeden yapar mıyız yaparız. Bunun kaynakları da bellidir. Kanal İstanbul’un maliyeti 75 milyar lira. Türkiye’nin bu projeden elde edeceği gelir maliyetini kısa sürede çıkartabileceği gibi kalıcı bir gelir kaynağı olacaktır.”

MONTRÖ’YLE İLGİSİ YOK!

“Kanal İstanbul’un Montrö sözleşmesiyle herhangi bir ilgisi yoktur. Tamamen Türkiye’nin kendine ait bir su yolu olacak ve işletilecektir. Nasıl olduysa İstanbul’da Büyükşehir başkanlığını aldılar ama İstanbul seçimini kazanmadılar seçimi AK Parti kazandı. Meclis kahir ekseriyetle Ak parti ve cumhur ittifakında. Şimdi çıkmış diyor Kanal İstanbul gereksiz bunu kararını verme yetkisi sana ait değil bunun kararını verme yetkisi bize aittir ve biz bunu kararını verdik. Senin böyle bir karar verme yetkin yok. Adımlarımızı attık atıyoruz. Ve biz bu işi inşallah yapacağız.”

Son güncelleme: 15:23 26.12.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı