• Turkhane Logo

Kripto para sahiplerine kimlik şartlı MASAK incelemesi geldi

2 milyar dolarlık Thodex ile 2 milyar liralık VeBitcoin vurgunlarının ardından kripto para piyasalarına ilişkin ilk yasal düzenleme yapıldı.

14:42 01 Mayıs 2021 Cumartesi
Kripto para sahiplerine kimlik şartlı MASAK incelemesi geldi
2 milyar dolarlık Thodex ile 2 milyar liralık VeBitcoin vurgunlarının ardından kripto para piyasalarına ilişkin ilk yasal düzenleme yapıldı.



2 milyar dolarlık Thodex ile 2 milyar liralık VeBitcoin vurgunlarının ardından kripto para piyasalarına ilişkin ilk yasal düzenleme yapıldı. Erdoğan’ın imzaladığı yönetmeliği göre kripto para borsaları kara para aklanmasına karşı sorumlu tutulacak. Belli bir tutar üzerindeki işlemlerde kimlik tespiti yapılarak MASAK’a bilgi verilecek.

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın imzaladığı Suç Gelirlerinin Aklanmasının ve Terörün Finansmanının Önlenmesine Dair Tedbirler Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Resmi Gazetede yayınlandı.


İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun makamında ağırladığı fotoğrafları gündeme gelen Thodex’in sahibi Faruk Fatih Özer’in 2 milyar dolarla yurtdışına kaçmasının ardından kripto para borsalarıyla ilgili yönetmelik çıkarıldı. Yönetmeliğe göre suç gelirlerinin aklanması ve terörizmin finansmanının önlenmesiyle yükümlü kuruluşlar arasına kripto hizmet sağlayıcıları ve tasarruf finansman şirketleri eklendi.

Yönetmeliğe göre kripto para platformları ile faizsiz konut şirketleri, belli bir tutarın üstündeki her işlem sırasında ayrıntılı kimlik tespiti yapacak. Düzenleme ile kripto para borsaları ve faizsiz konut şirketleri Mali Suçları Araştırma Kurulu(MASAK) denetimi kapsamına girdi.

TÜM BELGELERİ VERMEK ZORUNDA OLACAK

Kripto para platformları, olağan dışı büyüklükteki işlemlerle makul hukuki ve ekonomik amacı bulunmayan işlemlere özel dikkat gösterecek. Teknolojik risklere karşı tedbir alacak. Kripto para platformları ile faizsiz konut şirketleri, tutar gözetmeksizin şüpheli işlemleri hazine ve Maliye Bakanlığı’na bildirecek. Kamu kurumlarının istediği tüm belgeleri vermek zorunda olacak.

Kripto para platformları ile faizsiz konut şirketleri, suç gelirlerinin aklanması ve terörün finansmanının önlenmesi açısından bankalar, sigorta şirketleri, varlık yönetim şirketleri, milli piyango idaresi, spor kulüpleri ve noterler ile aynı yükümlülüklerden sorumlu oldu.

Son güncelleme: 14:42 01.05.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı