• Turkhane Logo

Uçaktan iner inmez tutuklandı

Rusya'da zehirlendikten sonra Almanya'da tedavi görerek sağlığına kavuşan Rus muhalif siyasetçi Aleksey Navalny 5 ay sonra döndüğü ülkesinde havalimanında gözaltına alındı.

11:07 18 Ocak 2021 Pazartesi
Uçaktan iner inmez tutuklandı
Rusya'da zehirlendikten sonra Almanya'da tedavi görerek sağlığına kavuşan Rus muhalif siyasetçi Aleksey Navalny 5 ay sonra döndüğü ülkesinde havalimanında gözaltına alındı.

Navalnynin inişi öncesi muhalif lideri karşılamaya gelen destekçilerinden bazıları da Vnukovo havalimanında gözaltına alınmıştı. Kalabalık burada beklerken Navalnyi taşıyan uçak Şeremetyevo Havaalanına indi.

Devlet Başkanı Vladimir Putinin en önemli muhaliflerinden biri olan Navalny, Berlinde uçağa bindiği sırada gazetecilere Harika hissediyorum, sonunda memleketime dönüyorum, ifadelerini kullandı.
Hafta başında Moskova hapishane yönetiminin ülkeye döndüğünde tutuklanması için her şeyi yapacaklarını açıklamasından bir gün sonra Navalny geri dönme kararı aldığını açıklamıştı. Hapishane yönetimi Navalnyyi 2014te aldığı ve ertelenen cezasının şartlarını ihlal etmekle suçluyor. Navalny ise davanın uydurma olduğunu savunuyor.
Eylül ayındaki parlamento seçimlerinde seçilmeyi umut eden Navalny 3 ayrı adli dava ile de karşı karşıya. Navalny bu davaların da politik amaçlarla açıldığını belirtiyor.
Navalnynin zehirlenmesi
Rusyanın Tomsk şehrinden Moskova’ya gitmek üzere 20 Ağustos 2020de uçağa binen Navalnynin uçuş esnasında fenalaşması üzerine uçak, Omsk şehrine iniş yapmıştı. Omsktaki hastaneye kaldırılan Navalny’nin çayına karıştırılan bir maddeyle zehirlendiği öne sürülmüştü. 44 yaşındaki Navalny, 22 Ağustos 2020de Omsktan özel bir uçakla Berlindeki Charite Hastanesine nakledilmişti.
Alman Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert, 2 Eylül 2020de Navalnynin sinir hastalıklarıyla mücadelede kullanılan Noviçok grubuna ait bir kimyasalla kesin olarak zehirlendiğinin tespit edildiğini açıklamıştı.
Seibert, 14 Eylül 2020de de Navalnynin zehirlendiğinin İsveç ve Fransadaki 2 ayrı bağımsız laboratuvar tarafından daha doğrulandığını kaydetmişti.
Charite Hastanesi 7 Eylül 2020de, Navalnynin sağlık durumunun iyiye gittiğini ve komadan çıktığını bildirmişti.
Navalnynin ekibi de Noviçok grubuna ait kimyasalın daha önce Navalnynin Tomsk kentinde kaldığı otel odasındaki su şişesinde bulunduğunu ileri sürmüştü.
Aleksey Navalny, 23 Eylül 2020de Berlinde tedavi gördüğü Charite Hastanesinden taburcu edilmişti.
Navalny kimdir?
Rus muhalif aktivist Navalny, ülkedeki yolsuzluklara karşı verdiği mücadeleyle biliniyor.
Aleksey Navalny ve Navalny Live Youtube kanalını yöneten Navalny, Kremlin yönetimine karşı protesto gösterileri düzenlemesi nedeniyle sık sık hapis cezasına çarptırılmıştı.
Yolsuzlukla Mücadele Vakfını 2011’de kuran Navalny, Kremlinin aşçısı olarak anılan Yevgeniy Prigojin’in yemek şirketinin hizmet verdiği okullarda, öğrencileri hastalandırdığını iddia etmişti.
Navalny, Prigojinin kendisine, vakfa ve vakfın avukatı Lubov Sobole yönelik toplam 88 milyon rublelik (yaklaşık 1 milyon 240 bin dolar) dava açması nedeniyle vakfını kapatma kararı aldığını bildirmişti.
Moskova belediye başkanlığı seçimlerinde, 2013te Halkın Özgürlüğü Partisi (PARNAS) tarafından desteklenen Navalny, mevcut Belediye Başkanı Sergey Sobyanine karşı seçimleri kaybetmişti.
Navalnynin Rusyada 2018de yapılan devlet başkanlığı seçimlerinde adaylığı, sabıka kaydı gerekçesiyle Rusya Merkez Seçim Komisyonunca kaydedilmemişti.
Navalny, 2012de Time Dergisi tarafından dünyanın en etkili 100 kişisinden biri olarak kabul edilmişti.

Son güncelleme: 11:07 18.01.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı