• Turkhane Logo

9 yıldır mülteci kamplarında kalan genç Hollanda'da intihar etti

Hollanda'da 14 yaşındaki Sureyeli Ali Ghezavi, ailesinin iltica başvurusunun reddedilmesi üzerine sığınma merkezinde kendini asarak intihar etti. Hollanda Sığınmacı Kabul Merkezi Kurumu (COA) Sözcüsü Edward Ernst,

16:32 04 Ağustos 2020 Salı
9 yıldır mülteci kamplarında kalan genç Hollanda'da intihar etti
Hollanda'da 14 yaşındaki Sureyeli Ali Ghezavi, ailesinin iltica başvurusunun reddedilmesi üzerine sığınma merkezinde kendini asarak intihar etti. Hollanda Sığınmacı Kabul Merkezi Kurumu (COA) Sözcüsü Edward Ernst,

BBC Türkçede yer alan habere göre Suriyedeki iç savaş nedeniyle 9 yıl önce annesi, babası ve 5 kardeşiyle birlikte Daraa şehrinden kaçan 14 yaşındaki Ali Ghezavinin amacı iyi bir kardiyolog olmaktı.
Farklı ülkelerde 9 yıldır mülteci kamplarında kalan Ali, hayallerine ulaşmak için sürekli çalışarak 5 ayrı dil öğrendi.
Ghezavi ailesi, Avrupada yerleşik bir hayat için çaba harcarken, Ali de İngilizce tıbbi kitaplar okuyarak, gelecekteki hedefi için hazırlık yapıyordu.
Ancak, Suriyenin güneybatısındaki Derada 9 yıl önce başlayan uzun yolculuğun hala düzenli bir yaşama ulaşamaması, Alinin bütün umutlarını yok etti.
Ali, iltica başvurularının reddedildiği Hollandadaki Ter Apel Sığınma Merkezinde hayatına son verdi.
Penceresi bile olmayan bir odada 8 kişi kalıyorduk
Baba Ahmed Ghezaviye göre, uzun savaşın yıktığı kentlerden biri olan Deradan kaçmak dışında bir seçenekleri yoktu.
Ahmed ve Ayşe Ghezavi çifti, 5 çocuklarıyla birlikte Lübnana geçerek, 5 yıl buradaki bir kampta kalmış.
Daha sonra İspanyaya gitmelerine izin verilmiş. Oturma izinleri olmasına rağmen İspanyada ev ve iş bulma konusunda zorlanmışlar.
Ahmed Ghezavi, o günleri Hollanda medyasına, Murcia şehrinde penceresi bile olmayan bir odada 8 kişi kalıyorduk diye anlatıyor.
Hollandada sığınma koşullarının daha iyi olduğunu duyan Ghezavi ailesi, yeniden yollara düşmüş. Hollandaya ulaştıktan sonra Ter Apel Sığınma Merkezine iltica başvurusu yapan Suriyeli aileye, bir başka AB üyesi ülkede sığınma statüsü aldıkları gerekçesiyle ret yanıtı verilerek, tekrar İspanyaya dönmeleri istenmiş.
Murciaya dönen Ghezaviler, kalacak yerleri olmadığı için sokaklarda sabahlamış. İspanyol makamları, Belgeleriniz artık geçerli değil, Hollandaya gidin diyerek, onları geri çevirmiş.
Suriyeli aile, bir kez daha Hollandaya gelerek, Ter Apeldaki merkeze sığınmış.
Hollandaya geldikten sonra Alinin kısa sürede ülkenin dilini öğrendiğini anlatan anne Ayşe Ghezavi, Kendisini burada güvende hissediyordu diyor.
Sessizliğe büründü, yemek yemedi
Ailenin en büyük oğlu olan Ali, Ter Apelda hem dilini geliştirip hem de okula hazırlık yapıyordu. Ancak bir süre önce Hollanda makamları, sığınma başvurularının onaylanmadığını ve kesinlikle ülkede kalamayacaklarını bildirdi.
O günden sonra sessizliğe bürünen ve yemek yemeyen 14 yaşındaki Ali, intihar etti.
Ailesi ve Hollandadaki mültecilere yardım kuruluşları, Avrupada her türkü güvenceden yoksun çok sayıdaki mülteci çocuğun durumuna dikkati çekmek için Alinin öyküsünü gündeme taşıdı.
Yardım örgütlerine göre, Avrupada sığınma prosedürleri sadece çok uzun sürmekle kalmıyor, aynı zamanda her ülkeye göre büyük farklılık gösteriyor.
Ghezavi ailesi, bu farklı uygulamaların insanlık dışı bir karara yol açtığını ve 14 yaşındaki bir çocuğun hayatını kaybetmesine neden olduğunu savunuyor.
Hollanda Sığınmacı Kabul Merkezi Kurumu Sözcüsü Edward Ernst, Alinin cenaze masraflarını karşılayacaklarını, ailesine de destek olacaklarını söyledi.

Son güncelleme: 16:32 04.08.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı