• Turkhane Logo

Türkiye'de hukuk dışına çıkanlar İngiltere’de yaptırım listesine alınacak

Brüksel merkezli insan hakları grubu The Arrested Lawyers Initiative, Türkiye’de hakları ihlal edilen mağdurlarla ilgili çalışma başlattı.

16:50 06 Ekim 2020 Salı
Türkiye'de hukuk dışına çıkanlar İngiltere’de yaptırım listesine alınacak
Brüksel merkezli insan hakları grubu The Arrested Lawyers Initiative, Türkiye’de hakları ihlal edilen mağdurlarla ilgili çalışma başlattı.


Türkiye İnsan Hakları Hesap Sorulabilirlik Projesi’ne imza atan grup, gözaltında veya cezaevlerinde işkence ve ölümlere neden olan sorumluların İngiltere’nin Küresel İnsan Hakları Yaptırım Mevzuatı kapsamına alınması için çalışacak.

Projeyi yönetecek İngiliz insan hakları avukatı Kevin Dent QC, “Türkiye’deki insan hakları ihlalcilerinin İngiltere’nin Magnitsky yaptırımlar listesine alınmasını amaçlayan heyecan verici bir proje. İnsan haklarını ihlal edenlere cezasızlık çağı tam anlamıyla sona erdi” ifadesini kullandı.


Projede avukat Dent’in yardımcılığını üstlenen Avukat Michael Polak ise, şunları kaydetti: “Hukukun üstünlüğü ile neredeyse alakasız bir biçimde ve kesintisiz olarak tutuklandıkları Türkiye’de bulunan avukatların, gazetecilerin ve akademisyenlerin toplu bir biçimde hedef alınmaları çok endişe verici. Af Örgütü Türkiye Direktörü İdil Eser ve Af Örgütü Türkiye başkanı Taner Kılıç gibi kişilerin tutuklanma ve hapsedilmeleri bu sistematik insan hakları ihlallerinden kimsenin muaf olmadığını gösteriyor. Keyfi tutuklamalara maruz kalanlar çoğu zaman işkenceye de maruz kalıyorlar. Bu maskaralıkta yer alan devlet görevlilerinin ve savcıların cezasızlığı konusuyla ilgilenmek esaslı bir görev ve bu diğerlerini bunlara dahil olmaktan vazgeçirebilir.”

Tutuklanan Avukatlar Girişiminin (The Arrested Lawyers Initiative) başlattığı projeyle ilgili açıklamada, Türkiye’de hukukun üstünlüğünün sürekli ihlal edilmesine ve avukatların, aktivistlerin, gazetecilerin ve akademisyenlerin uydurma suçlamalarla hapse atılmasına yanıt olarak Türkiye İnsan Hakları Hesap Sorulabilirlik Projesini başlattıkları kaydedildi.  Projenin, kitlesel fonlama yoluyla finanse edileceği, Türk hükumeti tarafından hedef alınan kişileri korkunç koşullarda sürekli hapiste bırakan ve sıkça gözaltında işkence ve ölümlere neden olan siyasi kovuşturmalardan sorumlu olan kişilere İngiltere’nin yeni Küresel İnsan Hakları Yaptırımları mevzuatının kullanılacağı belirtildi.

Son güncelleme: 16:50 06.10.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı