• Turkhane Logo

Türkiye'de çalışanların yüzde 34'ü haftada 50 saatten fazla çalışıyor

38 ülkenin içinde bulunduğu iş ve yaşam dengesi araştırması sonuçlarına göre, en iyi ülke Hollanda olurken, Türkiye bu listenin son sırasında yer aldı.

16:05 11 Nisan 2018 Çarşamba
Türkiye'de çalışanların yüzde 34'ü haftada 50 saatten fazla çalışıyor
38 ülkenin içinde bulunduğu iş ve yaşam dengesi araştırması sonuçlarına göre, en iyi ülke Hollanda olurken, Türkiye bu listenin son sırasında yer aldı.

35 OECD ülkesi dışında Rusya Brezilya ve Güney Afrikanın da yer aldığı toplam 38 ülkeyi kapsayan “iş ve yaşam dengesi” başlıklı medya araştırmasında; Türkiye, çalışma saatlerinin çok fazla ve çalışanların memnuniyetlerinin en düşük olduğu ülke olarak belirlendi.
 
38 ülkenin medyaya yansıyan haberlerinin incelendiği araştırmada, Türkiye sonuncu oldu.
 
Ajans Press tarafından gerçekleştirilen ve Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD) ile Better Life İndex (Daha İyi Yaşam İndexi) araştırmalarındaki iş ve yaşam dengesi  verilerinin medyaya yansımalarını konu alan çalışmada Hollanda 9.3 puanla ilk sırada yer aldı.





 
Danimarkanın 9 puanla ikinci sırda yer aldığı çalışmada, Fransa ise 8,9 puanla listenin üçüncüsü oldu.
 
Çalışma hayatı ile ilgili 4 bin 982 haberin incelendiği araştırmada; haber başlıklarına yansıyan ve çalışanların en çok şikayet ettikleri konuların ilk iki sırasında uzun çalışma saatleri ve işyerindeki mobbing uygulamasının geldiği belirlendi.
 
38 ülkenin sıralandığı listede Türkiye çalışma saatlerinin uzunluğu ile dikkat çekerken ülkede çalışanların yüzde 34ünün bir haftada da 50 saatten fazla çalıştığı tesbit edildi. OECD ülkelerinde 50 saat üstü çalışma oranı yüzde 13 iken, Türkiye’de erkeklerin yüzde 37sinin, kadınların ise yüzde 26sının mesai saatlerin uzun olduğu ortaya konuldu.
 
Araştırmanın bir başka sonucu ise Türkiye’de çalışanların OECD ortalamasına göre hayatlarından daha az memnun olduklarının belirlenmesi oldu.
 
OECD ülkelerinde memnuniyet oranı yüzde 6,5 iken Türkiyede yaşayanların  memnuniyet ortalaması 5.5 puanda kaldı. Elde edilen verilere göre; uzun iş saatleri, kaygı ve stresi arttırdığı için çalışanların daha az mutlu olduğuna vurgu yapıldı.
 
İş ve yaşam dengesinin sağlanabildiği ülkelerde çalışanların daha mutlu olduğuna dikkat çekilirken, uzun iş saatlerinin insan sağlığını da olumsuz etkilediğine dikkat çekildi.











Son güncelleme: 16:05 11.04.2018
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı