• Turkhane Logo

İstanbul'da mezar yerleri karaborsaya düştü!

İstanbul'da mezar yerlerinin yüzde 100 doluluğa yaklaştığını fırsat bilen vatandaşlar kendilerine ait olan mezar yerlerini internetten satışa çıkardı.

15:55 27 Aralık 2020 Pazar
İstanbul'da mezar yerleri karaborsaya düştü!
İstanbul'da mezar yerlerinin yüzde 100 doluluğa yaklaştığını fırsat bilen vatandaşlar kendilerine ait olan mezar yerlerini internetten satışa çıkardı.


Ekonomik kriz ve salgının etkilerinin derinden hissedildiği şu günlerde vatandaş, yoksulluğa karşı mezar yerini satmaya başladı.

Her yıl ortalama 70 bin kişinin hayatını kaybettiği İstanbulda mezar yeri bulmak da zorlaştı.


Karacaahmet, Zincirlikuyu, Aşiyan, Edirnekapıdaki mezar yerleri ise neredeyse yüzde 100 doluluğa yaklaştı.

Hal böyle olunca yurttaş yıllar önce aldıkları ya da akrabalarından miras kalan yerleri fahiş fiyatlarla internet üzerinden satışa çıkardı.

İlanlarda ‘Sabancı Mezarlığı’na çok yakın, ‘yeşillikler içinde’ gibi ibareler yer alırken 2 milyon liraya mezar yeri satan bile var.

İnternet üzerinden mezar yeri satan bir vatandaş, ekonomik şartları iyi olmadığı için böyle bir yola başvurduğunu anlattı:

“Kızım master kazandı şu andaki ekonomik şartlarım iyi olmadığı için mecburiyetten satıyorum. Ben de mezar yeri satmaktan dolayı çok memnun değilim. Hoş bir şey değil belki ama aklıma sadece o geldi. Tek kişilik mezar yeri. 100 bin liradan satışa koydum ama pazarlık yapılabilir. Resmi olarak mezarlık yeri satışı yasak ancak biz sadece noter üzerinden size kullanım hakkı vereceğiz.”

Bir başka kişi ise 150 bin liraya satışa sunduğu mezar yerinin ‘Süleyman Hilmi Tunahan Hazretleri’ne komşu’ olduğunu belirtmiş. Benzer şekilde birçok ilan bulmak mümkün.

Belgeyi kişinin kendisi ya da varislerinin kullanabileceğini anlatan İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Mezarlıklar Daire Başkanı Dr. Ayhan Koç, “Verdiğimiz o tahsis belgeleri üzerinde böyle bir satışın olmayacağını net bir şekilde belirtiyoruz. Vatandaşların ellerindeki ‘mezar yeri kullanım belgeleri’ tapu olarak geçiyor ancak bu tapu değil, kullanım belgesi. Kullanım belgesi kime aitse o kişi kullanır. Bunun devri, satılması söz konusu olamaz” dedi

ÜÇÜNCÜ KİŞİYE SATILMASI HUKUKEN MÜMKÜN DEĞİL

Kadir Has Üniversitesinden Hukukçu Doç. Dr. Nilay Arat, “Mezar yerinin üçüncü bir kişiye satışı hukuken mümkün değil” dedi ve uyardı: “Mezar yerini ilgili kamu tüzel kişiliğinden değil üçüncü kişilerden aldığını iddia eden kişi buna bağlı hak elde edemez. Sonrasında mezarlığı onarmak/inşa etmek istediğinde zaten belediyeden ‘mezar inşaat izni belgesi’ alması gerekecekt. Ruhsatı alması da mümkün olmayacak. Tahsise ve ruhsata aykırı tutum Belediye Kanunu ve Kabahatler Kanunu kapsamında bir idari yaptırımla karşılaşacak.”

Son güncelleme: 15:55 27.12.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı