• Turkhane Logo

Hapishanede 5 yaşında lösemili mülteci çocuk olmak!

15 Temmuz sonrası sınırı kaçak olarak geçip Yunanistan’a sığınan Türkiyeli mültecilerin yaşadığı dramlara her gün yenisi ekleniyor.

12:18 17 Haziran 2018 Pazar
Hapishanede 5 yaşında lösemili mülteci çocuk olmak!
15 Temmuz sonrası sınırı kaçak olarak geçip Yunanistan’a sığınan Türkiyeli mültecilerin yaşadığı dramlara her gün yenisi ekleniyor.

sarkpostasi.com un haberine göre; beş yaşındaki Nail Koçal, Yunanistan’da bulunan Türkiyeli küçük yaştaki mültecilerden biri. Nail’e geçtiğimiz Perşembe günü Lösemi tanısı konuldu. Atina’da derhal tedaviye alınan Nail’in kan değerlerinin kritik eşiğin altında olduğu belirlendi. Aile Almanya’dan kabul almış durumda ancak doktorlara göre Nail’in uçak yolculuğunu kaldırması oldukça zor. Derhal Kemoterapi almaya başlayan Nail’in henüz 5 yaşında yaşadıkları, Türkiye’de son dönemin özeti gibi.

“CEZAEVİNDE İLK GÜN ALERJİ KRİZİNE GİRDİ”

Toza alerjisi olan Nail, havasız kalabalık koğuşta ilk gece krize girdi. Hava verilmesi gerekiyordu ancak revire çıkartılmadı. Bütün koğuş o gece Nail’in başında sabahladı.

4 yaşında annesiyle cezaevine giren Nail’in beslenmesi için gerekli yiyecekleri bulmak da güçtü. Ağlıyor, sıkılıyor, oynamak istiyordu ancak çelik ranzalar ve soğuk duvarlardan başka bir şey yoktu.
Anne Birgül Koçal’ın yoğun stres altında dişlerini sıkmaktan iki dişi kırılmış ancak hastaneye sevki yapılmamıştı. Diş oyuklarına pamuk tıkayarak yemek yiyor, acılar ve apseye katlanıyor bir taraftan da çocuğuna yaşatmak zorunda kaldıkları için kendini suçluyordu.
10 ay tutukluluğun ardından adli kontrolle serbest kalan Birgül Koçal, tahliyenin ardından ailesiyle birlikte zor bir karar verdi ve yasa dışı yollardan Yunanistan’a geçtiler.
Birgül Koçal, 9 ve 5 yaşındaki iki oğluyla Yunanistan’da kalırken, Baba Şaban Koçal yeni bir zorlu yolculuğa çıktı. Ailesi için yeniden hayat kurmak için tek başına Almanya’ya geçti. İki çocuğuyla Yunanistan’da kalan Birgül hanım, diğer Türkiyeli mültecilere yaslanıyor, bir taraftan da Yunanistan halkıyla ilgili Türkiye’de oluşturulan tabuları yıkıyordu.Aradan aylar geçtikten sonra nihayet Almanya Şaban Koçal’ın iltica talebini kabul etti ve ardından da oldukça hızlı bir sürede aile birleşimi onayı geldi. Birgül Koçal ve iki oğlunun Almanya’ya seyahat belgeleri 18 gün gibi kısa bir sürede çıktı ancak Nail’in vücudunda morluklar belirmeye başlamıştı.İlk muayeneyi kendisi de Yunanistan’da mülteci olan Türkiyeli bir doktor yaptı. Zaman kaybetmeden hastaneye gittiler ve acı haberi aldılar: Nail Lösemiydi…
Baba Şaban Koçal, Almanya pasaportu henüz çıkmadığı için Yunanistan’a gelemiyordu. Nail ve annesi hastanedeydi, ailenin 9 yaşındaki diğer oğlu ise Türkiyeli Mülteci arkadaşlarına emanetti.
Oğluna teşhis konulduktan sonra yaşananları Birgül Koçal şöyle anlatıyor:
“Türkiye’de sağlık hususunda kendi insanımızdan gördüğüm eziyetin yanında Yunanistan’da bize çok merhametli davranıyorlar. Hastane ve doktorlar çok çok çok iyi. Teşhis ve tedavi konusunda çok hızlı davrandılar. Ve bize sahip çıkıyorlar.”
Doktorlar Nail’in uçak yolculuğunu hayati tehlike oluşturacağı gerekçesiyle doğru bulmadı. Ardından hızla kemoterapi tedavisine başlandı. Bu süreçte enfeksiyon ya da kanama riski nedeniyle Nail, 1 ay Yunanistan’dan ayrılamayacak.
Anne Birgül Koçal, Nail’in babasının evraklarının bir an önce tamamlanmasını umuyor. Ailenin şu an Şaban Koçal’a ihtiyacı var. Özellikle de Nail için çok büyük moral olacağını belirtiyorlar.

 

Son güncelleme: 12:18 17.06.2018
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı