• Turkhane Logo

Gölleri vuran kuraklık 36 yıllık uydu fotoğraflarıyla belgelendi

Google Earth tarafından çekilen fotoğraflarda, göllerdeki su çekilmesi ve kurumalar belgelendi. Burdur Gölü'nün bir bölümünün, Eber ve Işıklı Gölü'nün çevresinin, Acıgöl'ün ise kuruyan bölümlerin tarla olarak kullanıldığı görüldü.

16:41 26 Nisan 2021 Pazartesi
Gölleri vuran kuraklık 36 yıllık uydu fotoğraflarıyla belgelendi
Google Earth tarafından çekilen fotoğraflarda, göllerdeki su çekilmesi ve kurumalar belgelendi. Burdur Gölü'nün bir bölümünün, Eber ve Işıklı Gölü'nün çevresinin, Acıgöl'ün ise kuruyan bölümlerin tarla olarak kullanıldığı görüldü.


Göller Yöresi olarak bilinen bölgedeki Burdur, Eber, Akşehir, Işıklı Gölü ve Acıgöldeki su seviyesinin kuraklık nedeniyle düşüşü, 1984 ve 2020 yılları arasında çekilen uydu fotoğraflarıyla belgelendi. 36 yıl boyunca çekilen fotoğrafların time lapse (hızlandırılmış) video haline dönüştürülmesiyle özellikle Akşehir ve Burdur Gölünde, ciddi oranda su çekilmesi meydana geldiği görüldü.

Türkiyede son yıllarda artan kuraklık nedeniyle su kaynaklarında ve göllerdeki su seviyesinde gözle görülür azalma yaşanıyor. Ülkede çoğu göldeki su seviyesi düşerken, bazıları ise tamamen kurudu.


DHA’da yer alan habere göre, bu değişim, son 36 yıllık uydu fotoğraflarıyla tespit edildi. Fotoğrafların Google Earth tarafından time lapse özelliğiyle birleştirilmesi sonucu ortaya çıkan videoda, 1984 ile 2020 yılları arasında göllerdeki su çekilmesi ve kurumalar görüldü.

Akdenizde Göller Yöresi olarak bilinen bölgedeki Burdur, Eber, Akşehir, Işıklı Gölü ve Acıgölde su çekilmesi, uydu fotoğraflarıyla belgelendi. 36 yıllık fotoğraflarda Burdur Gölünün bir bölümünün, Eber ve Işıklı Gölünün çevresinin, Acıgölün ise kuruyan bölümlerin tarla olarak kullanıldığı görüldü. Akşehir Gölünün ise 36 yıl içinde neredeyse kuruma noktasına geldiği fotoğraflarla ortaya çıktı.

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİN ETKİSİ ÇOK DAHA CİDDİ OLABİLİR

Akdeniz Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hasan Merdun, su kaynaklarındaki değişimin ana nedeninin, kuraklık olduğunu söyledi. Prof. Dr. Merdun, Kuraklığın arkasındaki asıl sebep ise küresel ısınma ve iklim değişikliği. Özellikle Akdeniz ülkelerinde küresel ısınma ve iklim değişikliğinin etkisinin çok daha ciddi olacağı dile getiriliyor. Bu durum elbette korkutucu. Türkiye su zengini bir ülke değil. Bir ülkenin su zengini olabilmesi için kişi başına en az 3 bin 600 metreküp su tüketimi olması gerekiyor. Türkiyede bu rakam 1000 metreküp civarında dedi.

Kuraklık nedeniyle göllerin kaybedilebileceğini de söyleyen Prof. Dr. Merdun, Doğal iklimin etkilerinin yanında insan faktörü devreye girince çok ciddi sorunlara sebep oluyor. Yüzey sularının çok hoyratça kullanılması, yer altı sularının çok düzensiz çekilmesi bunların başında yer alıyor. Dolayısıyla yer üstü ve yer altı sularının bilinçsizce kullanılması sonucu bu kuraklık çok daha hızlı ve şiddetli hale gelecek diye konuştu.

Son güncelleme: 16:41 26.04.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı