• Turkhane Logo

Bitlis’te şarbon vakası: 81 hayvan öldü, ilçe karantinada

Bitlis’in Güroymak ilçesine bağlı Günkırı beldesindesindeki şarbon vakasında bir haftada 81 büyükbaş hayvanın öldüğü bildirildi.

21:31 06 Eylül 2018 Perşembe
Bitlis’te şarbon vakası: 81 hayvan öldü, ilçe karantinada
Bitlis’in Güroymak ilçesine bağlı Günkırı beldesindesindeki şarbon vakasında bir haftada 81 büyükbaş hayvanın öldüğü bildirildi.

İlçenin karantinaya alındığı belirtildi.

Son olarak, Et ve Süt Kurumu’nun Brezilya’dan kurbanlık olarak getirip Ankara Gölbaşı’daki özel bir çiftliğe bıraktığı yaklaşık 4 bin büyükbaş hayvandan 50’si şarbon hastalığı nedeniyle ölmüştü. Bunun ardından İstanbul ve Sivas’ta da şarbon vakalarının görüldüğü açıklanmıştı.

Milli Gazete’den Kemal Sala’nın haberine göre, Bitlis’ten alınan numunelerin Elazığ İl Tarım Müdürlüğü’nde incelenmesiyle hayvanların ölüm sebebinin şarbon hastalığı olduğu kesinleşti.


Beldede bulunan bütün büyükbaş hayvanlara aşı yapılırken, şarbonun beldeye yakın yerlere sıçramaması için ilçe ve köylerinde bulunan tüm büyükbaş hayvanlara da aşı yapılacağı belirtildi.

Buna göre, karantina altına alınan ilçede hayvan giriş ve çıkışları jandarma kontrolünde yapılıyor.

İlçede meralarda hayvan otlatma yasaklanırken, et ve süt ürünlerinin satışının durdurulduğu belirtildi.

Belediye yetkililerinin açıklamasına göre, ölen hayvanların beldenin Muş sınırında bulunan otlak alanlara gelen ithal hayvanlardan hastalık kaptıkları şüphesi üzerinde duruluyor.

Pazartesi günü Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan gelen yetkililerin aldıkları numuneleri Diyarbakır’a götürerek incelemede bulunacağı bildirildi. Yapılan incelemenin ardından şarbonun hayvanlara nasıl bulaştığı belirlenecek.

Habere göre, şu ana kadar şarbon hastalığı ile ilgili Güroymak Devlet Hastanesi’ne herhangi bir şikâyet olmadı.

Son güncelleme: 21:31 06.09.2018
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı