• Turkhane Logo

3. havalimanında işçiler eylemde: Yüzlerce gözaltı var

İstanbul'da 3. havalimanı inşaatı işçileri dün başlattıkları eylem bugün de devam ediyor. Jandarma tarafından bastırılmaya çalışılan direnişte jandarma işçilere gazla müdahale etti.

09:11 15 Eylül 2018 Cumartesi
3. havalimanında işçiler eylemde: Yüzlerce gözaltı var
İstanbul'da 3. havalimanı inşaatı işçileri dün başlattıkları eylem bugün de devam ediyor. Jandarma tarafından bastırılmaya çalışılan direnişte jandarma işçilere gazla müdahale etti.

3. havalimanı inşaatında çalışan işçiler kötü çalışma koşulları sebebiyle dün (14 Eylül 2018) eylem başlattı. Eylem üzerine şantiyeye giren jandarma işçilere gazla müdahale etti. HDP İstanbul Milletvekili Erkan Baş, yüzlerce işçinin gece saatlerinde gözaltına alındığını söyledi. Çevre karakollara hukukçuların gittiğini belirten Baş, Sadece 1 karakolda 200ün üzerinde gözaltında işçi var dedi. 

Sabah saatlerinde havalimanı inşaatında milletvekilleri açıklama yaptı. CHP İstanbul Milletvekili ve Parti Meclis Üyesi Ali Şeker, Yeni havalimanı yetişsin diye işçiler ölüyor, gözaltına alınıyor! dedi.

Dev-yapı-iş Başkanı Özgür Karabulut da, Gece yarısı koğuş kapıları kırılarak arkadaşlarımız gözaltına alındı. Bugün arkadaşlarımız zorla, baskıyla çalıştırıyorlar ama bu uzun sürmez diye konuştu.


İşçi eylemine ilişkin olarak, İşçilerin köle koşullarından kurtulmak için hak aramasından daha doğal bir şey yok diyen Baş, Burası köle kampına benziyor ifadesini kullandı.

İş cinayetleriyle gündeme gelen 3. havalimanında iki gün önce yaşanan ve 17 işçi yaralanmasıyla sonuçlanan servis kazası işçileri isyan ettirdi. Dün sabah erken saatlerde başlayan eylem kısa sürede yaygınlaşarak kitleselleşti. Eylemin kitleselleşmesi üzerine şirket yetkilileri bölgeye kolluk kuvvetlerini çağırdı. TOMAlarla şantiyeye giren jandarma ekipleri işçilere gaz bombalarıyla saldırdı. Eylemin saldırıya rağmen devam etmesi üzerine şirket yetkilileri işçilere görüşme çağrısı yaptı. Yapılan görüşmede şirkete 15 maddelik talep listesi iletildi. Taleplerin insani olduğunu söyleyen ve karşılanacağını ifade eden şirket yönetimi bunun protokole çevrilmesine itiraz etti. İşçi temsilcilerinin ısrarı üzerine, Ne yaparsanız yapın diyen şirket yetkilileri görüşmeden çekildi.

İşçiler ve İnşaat-iş yöneticileri gözaltına alındı

Gece saatlerinde polis ve jandarma tarafından eylem yapan işçilere düzenlenen operasyonda çok sayıda işçi ve İnşaat-İş yöneticisinin gözaltına alındığı aktarıldı.

İnşaat-İş Sendikasının Twitter hesabından yapılan paylaşımlara göre jandarma ekipleri saat 03.00 sularında koğuşlara baskın düzenledi. Jandarmanın H 5 Blok No 19 koğuşunun kapısını kırarak içeri girdiği ve GBT yaptığı aktarıldı. Öte yandan jandarmanın bir listeye göre gözaltı yaptığı iddia edildi. 

Öte yandan İnşaat-İş Genel Sekreteri Yunus Özgür ve Örgütlenme Sorumlusu Deniz Giderin de gözaltına alındığı belirtildi. Sendika ayrıca Türkiye İşçi Partisi üyesi Yusuf Yılmazın da gözaltına alındığını aktardı.
İşçiler taleplerini şöyle aktarmıştı:

/

t24

 

Son güncelleme: 09:11 15.09.2018
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı