• Turkhane Logo

Ergene artık simsiyah, sanayi kanalizasyonuna döndü!

Trakya'nın en önemli su kaynaklarından Ergene Nehri, 4'ncü sınıf 'kirli su' sınıfından kurtarılamadı.

12:25 09 Ağustos 2018 Perşembe
 Ergene artık simsiyah, sanayi kanalizasyonuna döndü!
Trakya'nın en önemli su kaynaklarından Ergene Nehri, 4'ncü sınıf 'kirli su' sınıfından kurtarılamadı.

Nehir yaz aylarında çok daha kirli akıp, yoğun kokuya neden olurken, Uzunköprü Belediye Başkanı Enis İşbilen, kirlilik azalma eğiliminde olsa da Ergenenin simsiyah akmaya ve çevresine zarar vermeye devam ettiğini ifade etti. Başkan İşbilen, Nehir kenarını, tarım, imar ve sosyal, kültürel olarak kullanamıyoruz dedi. Uzunköprü halkı da eskiden balık tutulan, yüzülen ve tarımda kullanılan nehrin fabrikaların kurulmasıyla birlikte kirlendiğini belirterek temizlenmesini istedi.

Istranca Dağlarından doğarak Trakyanın ortasından Ege Denizine dökülen 280 kilometrelik Ergene Nehri, yapılan temizlik çalışmalarına rağmen simsiyah akmaya ve çevresine kötü kokular yaymaya devam ediyor. Ergenenin Uzunköprü ilçesinden geçen bölümünde her ay yapılan ölçümler sonucunda, 4üncü sınıf nehir özelliğindeki nehirde, suyun 20 mikrogram siyanürün yanı sıra, 10 mikrogram yağ ve gres, 112 mikrogram sülfat ile ağır metaller içerdiği belirlendi.

/


NEHİR SANAYİNİN KANALİZASYONUNA DÖNDÜ

Uzunköprü Belediye Başkanı Enis İşbilen, yıllardır Ergenede test ve incelemeler yaptıklarını, 4üncü sınıf kirli su niteliğinin sürdüğünü söyledi. Nehrin kirlenmeye devam ettiğini anlatan İşbilen, Devletin bu anlamda çalışmaları var ancak sıkıntısını 16 yıldır Uzunköprü halkı olarak çekiyoruz. Bu sıkıntıyı tarımda kullandığımız sudan çekiyoruz, insanların sağlıklarının bozulmasıyla çekiyoruz, çok sayıda kanser vakalarıyla çekiyoruz, sosyal alanda çekiyoruz çünkü tarihi Uzunköprüden kimse yürümüyor. Kimse Ergeneye yakın dolaşmak, çevresinde oturmak istemiyor. Rengi, kokusu belli, geceleri özellikle ağır bir kokuya neden oluyor. Belediye olarak testler ve analizler yaptırıyoruz. Haziran ayı analizlerine bakarsak, hâlâ 4ncü sınıf kirli su özelliği devam ediyor. 4üncü sınıf içindeki değerlerlerin biraz düştüğünü görüyoruz ama yine de hâlâ 4üncü sınıf kirli su. Nehrin içerisinde birçok ağır metal var, canlı yaşamıyor. Trakyanın can damarının sanayi kanalizasyonu haline geldiğini buradan rahatlıkla söyleyebiliriz diye konuştu.

FABRİKALARIN ATIK TESİSLERİNİ ÇALIŞTIRMASI GEREK

Uzunköprü Çevre Gönüllüleri Derneği Başkanı Hacer Doğrugüven de Ergene Nehrinin Trakyanın can damarıyken, kirletilmesi sonucu dert damarı haline geldiğini söyledi. Nehrin her geçen gün çevresine kötü koku yaymaya ve kirlenmeye devam ettiğini anlatan Doğrugüven, şöyle dedi:

Nehirler ve sular çok önemli ama biz bunlardan faydalanamıyoruz. İçme sularımızı bile etkiliyor. Ege Denizine dökülüyor, orayı da kirletiyor. Uzun yıllar sanayinin kirlettiğini anlatamadık. Etrafındaki belediyelerin kirlettiğini söylüyorlar ama belediyeler ve nehir hep vardı. Ağır sanayiler açıldığından bu yana kirletiyor. Kanalizasyon niteliğinde olan bir su bu. Eylemler yaptık, temizleniyor deniliyor ama hâlâ simsiyah ve kötü durumda. Balıklar yıllar önce öldü, etrafında insanlar kanser oluyor. Biz bunu Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinin Onkoloji bölümünden anlıyoruz. Uzunköprülü çok hastamız var. Nehrin kirliliğinden Ergene Ovasında binlerce dönüm tarım alanı kullanılamıyor. 4üncü sınıf kirli su olduğu için tarımda kullanılamıyor. Bunun için 2nci sınıf su olması gerekiyor. 2015 yılında nehirde balık tutulacağı ve yüzüleceği söylenmişti ama 2018 oldu, hâlâ simsiyah akıyor. Nehre atık bırakan fabrikaların atık tesislerini çalıştırması gerekiyor.




Son güncelleme: 12:25 09.08.2018
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı