• Turkhane Logo

Tarihin en uzun pandemisi 15 milyon yıl sürdü ve hala devam ediyor!

Yapılan güncel bir araştırmaya göre, insanlık tarihinin en uzun kıtalararası salgınına neden olan ve neredeyse tüm memeli türlerini etkisi altına alan o virüs varlığını hâlâ koruyor. Bilim insanları ise bunun,

05:34 06 Nisan 2024 Cumartesi
Tarihin en uzun pandemisi 15 milyon yıl sürdü ve hala devam ediyor!
Yapılan güncel bir araştırmaya göre, insanlık tarihinin en uzun kıtalararası salgınına neden olan ve neredeyse tüm memeli türlerini etkisi altına alan o virüs varlığını hâlâ koruyor. Bilim insanları ise bunun,

Milyonlarca yıl önce ortaya çıkan bir virüs, insanlardan şempanzelere, yılanlardan pandalara sayısız memeli türünü kasıp kavurdu. Oluşturduğu şiddetli salgın yaklaşık 15 milyon yıl sürdü ve 15 milyon yıl önce de yok oldu.

Fakat aktif olmayan parçaları, bugün insanlar dahil birçok memelide gizlice yaşamaya devam ediyor...

TUHAF BİR BİLGİ
Bu düşünce kulağa biraz garip geliyor olabilir, fakat insan genomunun yüzde 8i, milyonlarca yıl önce atalarımızı enfekte eden retrovirüslerden gelen genetik dizilerden oluşuyor.
Genom, bir organizmanın genetik materyalini içeren DNA dizilerinin tamamına verilen isimdir; organizmanın gelişimi, işlevi ve üremesi için gerekli olan tüm talimatları içerir.

AIDS hastalığına yol açabilen HIV de dahil olmak üzere pek çok virüs, DNAlarını gelecek nesillere, bir organizmanın üreme (germ) hücrelerini enfekte etme yeteneği kazandıkları takdirde aktarabilir.

Bunun en başarılı örneklerinden biri de şüphesiz, 30 ila 15 milyon yıl önce dünyayı kasıp kavurmuş olan ERV-Fc virüsüdür.

ERV-Fc, modern lösemi virüsünün atası olarak kabul edilmektedir.

ÇARPICI BULGULAR...
Bilim insanları 2016 yılında, 50 modern memelinin fosil kalıntılarını taradı. Bu memeliler arasında fareler, sincaplar, babunlar, şempanzeler köpekler, hatta biz, insanlar ve daha niceleri vardı.
Araştırmalar neticesinde 28 türün atalarında bu virüse rastlandı!

İKİ KITA HARİÇ HER YERDE
Daha da etkileyici olanı ise bu virüs, memeli türleri arasında 20den fazla sıçrama yapmış, Avustralya ve Antarktika gibi nispeten uzak bölgelerin dışında kalan hemen her toprak parçasına yayılmıştı.
Bu yönüyle de tarihin en şiddetli kıtalararası pandemisine neden olmuştu.

HEPİMİZ TAŞIYICIYIZ...
ERV-Fcnin bugün insan sağlığı üzerinde herhangi bir etkisi yok gibi görünüyor. Ancak bilim insanlarına göre, genetik materyalinin bir parçası genomumuzda hareketsiz bir şekilde duruyor.
PEKİ, BU NE ANLAMA GELİYOR?
ABDdeki Boston Collegeda, ERV-Fc üzerine çalışmalar yürüten William E. Diehle göre, Yeni ortaya çıkan viral enfeksiyonların uzun vadeli sonuçlarını öngörebilmek için eski viral dizileri kullanmak; yani, geçmişe bakmak gerekiyor...

Son güncelleme: 05:34 06.04.2024
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı