• Turkhane Logo

SpaceX'ten Türkiye'nin uzay yolculuğuyla ilgili açıklama

SpaceX, Türkiye'nin ilk uzay yolcusu Alper Gezeravcı'nın da üyesi olduğu Ax-3 misyonunun bugünkü uçuşuna ilişkin tüm sistemlerin iyi durumda ve hava durumunun da uygun olduğunu bildirdi.

23:29 18 Ocak 2024 Perşembe
SpaceX'ten Türkiye'nin uzay yolculuğuyla ilgili açıklama
SpaceX, Türkiye'nin ilk uzay yolcusu Alper Gezeravcı'nın da üyesi olduğu Ax-3 misyonunun bugünkü uçuşuna ilişkin tüm sistemlerin iyi durumda ve hava durumunun da uygun olduğunu bildirdi.

Dün son kontrollerinin tamamlanması için uçuşu bugüne ertelenen Ax-3 misyonuyla ilgili fırlatmayı gerçekleştirecek SpaceX firmasından açıklama yapıldı.

HAVANIN UYGUNLUĞU YÜZDE 80

SpaceXin sosyal medya hesabı Xten yapılan paylaşımda, Ax-3ün bugünkü fırlatması için tüm sistemler iyi durumda gözüküyor. Fırlatma için hedef ABD doğu saatiyle 16:49 (TSİ 00:49) ve havanın uygunluğu yüzde 80. ifadeleri kullanıldı.

Buna göre Gezeravcının da üyesi olduğu Ax-3 misyonunun, SpaceX Dragon uzay aracıyla NASAnın Floridadaki Kennedy Uzay Merkezindeki Fırlatma Kompleksi 39Adan Uluslararası Uzay İstasyonuna (ISS) 18 Ocakı 19 Ocaka bağlayan gece TSİ 00:49de fırlatılması planlanıyor.

BAKAN KACIRDAN AÇIKLAMA

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Kacır, sosyal medya hesabından, Uluslararası Uzay İstasyonunda görev yapacak Türkiyenin ilk uzay yolcusu Alper Gezeravcıya ilişkin tanıtım videosu paylaşımında bulundu. Bakan Kacır, Gurur Duy Türkiye etiketiyle yaptığı paylaşımda, Haydi Türkiye, bu gece 00.49da herkes ekran başına ifadelerini kullandı.



AİLESİYLE VEDALAŞTI

İçinde Türkiyenin ilk astronotu olacak Gezeravcının da yer aldığı Ax-3 misyonunun üyeleri, uçuş öncesinde aileleriyle vedalaştı.

Alana helikopterle gelen Ax-3 mürettebatı, önce aileleriyle uzaktan selamlaştı, Gezeravcı da yumruklarını havaya kaldırarak iki eliyle ailesine selam verdi.

Gezeravcının Nasılsınız? sorusuna ailesi iyi olduklarını söyleyerek karşılık verdi. Buna mukabil Gezeravcı, Sizi yukarıdan arayacağım sözleriyle karşılık verdi ve her şeyin yolunda olduğunu ifade etti.

Daha sonra astronotlar, ailelerini arkalarına alarak günün anısına bir hatıra fotoğrafı çektirdi.

Ax-3 mürettebatının kısa süre sonra kendilerini ISSye taşıyacak SpaceXe ait Dragon uzay aracına binmeleri ve son hazırlıklarını yapmaları bekleniyor. SpaceX Dragon uzay aracı, ISSye SpaceX Falcon 9 roketi ile fırlatılacak.

NASADAN ONAY ALINDI

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, uzay yolculuğuna ilişkin Türkiyenin ilk astronotu Alper Gezeravcı ile görüntülü görüşme gerçekleştirdi. Görüşmede, Bakan Kacır, dün, bugün hedeflenen kontrollerin olumlu şekilde tamamlandığını ve NASAdan onay alındığını söyledi.

SİZ HER ZAMANKİ GİBİ ÇOK HAZIRSINIZ

Bakan Kacır, İnşallah hayırlısıyla bugün bu görevin gerçekleşmesini hep birlikte bekliyoruz. Kalbimiz sizinle, dualarımız sizinle. Siz her zamanki gibi çok hazırsınız, maşallah dedi.

GECİKME İŞİN DOĞASINDA OLAN ŞEYLER

Gezeravcı da, Mutabıkız Sayın Bakanım, dünkü gecikmede gönül isterdi ki planlı zamanında gerçekleşsin ama bunlar işin doğasında olan şeyler. Sadece dün için değil, başından beri olabilecek her türlü gecikme işin doğasında gelebilecek her türlü bu tür rutinin dışına çıkabilecek akışlar için hazırlıklıyız. Bu şimdi bir yıl sonra da olsa zihnimiz her şekliyle hazırız fiziksel ve mental olarak dedi.

Kacır ise Allahın izniyle inşallah hayırla gideceksiniz. Milletimizin hayallerini inşallah ufkun ötesine başarıyla taşıyacak ve sağlıkla önce dünyaya sonra Türkiyemize döneceksiniz diye konuştu.

Gezeravcı, Ben tekrardan başta Cumhurbaşkanımız, sizler ve bütün milletimize bu konuya gösterdikleri destek ve teveccühleri için çok minnettar olduğumu dile getirmek isterim. Allahın izniyle milletimizden aldığımız bu sağlam emaneti yine aynı şekilde alnımızın akıyla geri getirip teslim etmek üzere yola çıkıyoruz ifadelerini kullandı.

Bakan Kacır, İnşallah, Türk milletinin kalbi sizinle atacak. Allaha emanet olun, yolunuz açık olsun diye konuştu.

Son güncelleme: 23:29 18.01.2024
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı