• Turkhane Logo

Samanyolu’nda ‘dev bir ayna’ keşfedildi: Dünya'dan 4 kat büyük

Astronomlar, Samanyolu Galaksisi'nde Dünya'nın yaklaşık 4,7 kat büyüklüğünde, dev bir aynaya benzeyen ve evrenin en yansıtıcı doğal nesnesi olduğu değerlendirilen bir ötegezegen keşfetti.

10:54 13 Temmuz 2023 Perşembe
Samanyolu’nda ‘dev bir ayna’ keşfedildi: Dünya'dan 4 kat büyük
Astronomlar, Samanyolu Galaksisi'nde Dünya'nın yaklaşık 4,7 kat büyüklüğünde, dev bir aynaya benzeyen ve evrenin en yansıtıcı doğal nesnesi olduğu değerlendirilen bir ötegezegen keşfetti.

DUVAR - Samanyolu Galaksisinde dev bir aynaya benzediği için evrenin en yansıtıcı doğal nesnesi olarak nitelendirilen bir ötegezegen bulundu.

Astronomlar, LTT9779b adı verilen ötegezegenin Dünyadan yaklaşık 264 ışık yılı uzaklıkta bulunduğunu ve Güneş benzeri bir yıldızın yörüngesindeki turunu 19 saatte tamamladığını açıkladı.

Araştırmada, Avrupa Uzay Ajansının CHEOPS Teleskobunun verileri kullanıldı.

Ötegezegenin çapının Dünyadan yaklaşık 4,7 kat büyük olduğu ve yıldızının çevresinde, Merkürün Güneşe mesafesinden daha yakın bir yörüngede döndüğü, gezegenin sadece bir yüzeyinin yıldızına bakması nedeniyle bir tarafında sürekli gündüz diğer tarafında ise sürekli gece yaşandığı belirtildi.

LTT9779bnin titanyum ve silikatlardan oluşan metalik bulutlarla çevrili olduğunun düşünüldüğü ve bu sebeple gelen ışığın yaklaşık yüzde 80ini yansıttığı, bunun da ötegezegeni evrenin en yansıtıcı doğal nesnesi yaptığı kaydedildi.

Karşılaştırma açısından, Dünyadan görülebilen gökyüzündeki en parlak nesne olan Venüsün, gelen ışığın yaklaşık yüzde 75ini, Dünyanın ise yaklaşık yüzde 30unu yansıttığı belirtildi.

LTT9779bnin yüzeyinin, yıldızından gelen yoğun radyasyon nedeniyle erimiş lavdan bile daha yüksek olan 1800 derece sıcaklıkta olduğu ifade edildi.

Araştırmanın yazarlarından Prof. Dr. James Jenkins, LTT9779b uzaydaki dev bir ayna. Gezegendeki bulutların damlacıklar halinde yoğunlaşabileceğini ve atmosferin bazı bölgelerine titanyum yağmuru yağabileceğini düşünüyoruz açıklamasını yaptı.

Fransadaki Côte dAzur Gözlemevinden astronom Prof. Dr. Vivien Parmentier, LTT9779bnin yıldızına bu kadar yakın olmasına rağmen bir atmosferi olduğu düşünüldüğünde var olmaması gereken bir gezegen olduğunu belirterek, Süper yansıtıcı bulut örtüsü muhtemelen gezegenin çok fazla ısınmasını ve atmosferinin yok olmasını önlüyor dedi.

Astronomy and Astrophysics dergisinde yayımlanan araştırma hakkında konuşan Parmentier, atmosferlerini tutacak kadar büyük olan bu sıcaklıktaki diğer tüm gezegenlerde sıcaklık yüzünden bulut görülmediğini ve bu nedenle kömür gibi karanlık olduklarını, LTT9779bnin bu açıdan da benzersiz bir örnek olduğunu sözlerine ekledi.

Son güncelleme: 10:54 13.07.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı