• Turkhane Logo

NASA ve Nokia, Ay'a 4G şebekesi kuracak

Finlandiya merkezli telekomünikasyon şirketi Nokia, NASA ile işbirliği içerisinde Ay'da 4G telefon şebekesi kuracak.

14:33 20 Ekim 2020 Salı
NASA ve Nokia, Ay'a 4G şebekesi kuracak
Finlandiya merkezli telekomünikasyon şirketi Nokia, NASA ile işbirliği içerisinde Ay'da 4G telefon şebekesi kuracak.

Şirket, Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi NASAnın Artemis programı kapsamında açtığı 14,1 milyon dolarlık ihaleyi kazandı.

NASA, Artemis programıyla 52 yıl aradan sonra yapılacak ilk insanlı yolculukla Aya dönmeyi planlıyor.
2024te Ayın daha önce ayak basılmamış güney kutbuna inecek ekipte ilk kez bir kadın astronot da yer alacak. ABDnin şimdiye kadar Aya gönderdiği 12 astronot da erkekti.
Program kapsamında Ayın yörüngesinde bir istasyon kurulacak. NASA Artemis programıyla, Marsa ilk insanlı yolculuğa hazırlanmak için Ayda sürdürülebilir bir varlık oluşturmayı planlıyor.
Ayda yüksek çözünürlüklü veri akışı
Nokia, 4G şebekesini Intutitive Machines adlı şirketin geliştirdiği uzay aracını kullanarak 2022nin sonlarında Aya indirecek.
Şirketten yapılan açıklamada, şebekenin Aya indirildikten sonra kendi kendini yapılandıracağı belirtilerek Kuracağımız şebeke, hayati komuta ve kontrol işlevlerine sahip olacak, Ayda görev yapacak keşif araçlarının uzaktan kumandasını mümkün kılacak ve gerçek zamanlı navigasyonla yüksek çözünürlüklü video aktarım yeteneği sağlayacak denildi.
Nokia, gelecekte 4G şebekesinin 5Gye dönüştürülebileceğini söylüyor.
NASA geçen hafta Artemis programı için teknoloji sağlayacak 14 şirkete 370 milyon dolar fon aktaracağını açıklamıştı.
Bunlar, robot teknolojileriyle oksijen ve enerji kaynakları gibi, Ayda yaşam için gerekli olan kaynakların elde edilmesine yönelik araştırmaları da içeriyor.
Bu kaynağın önemli bir bölümü, uzay araçlarında kullanılacak soğuk iklim yakıtlarıyla ilgili araştırmalar yapan şirketlere tahsis edilecek.

Son güncelleme: 14:33 20.10.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı