• Turkhane Logo

FBI açıkladı: Çinli hacker ağını yok ettik

Adalet Bakanlığı ve Federal Soruşturma Bürosu'nun (FBI) ortaklaşa yürüttüğü operasyon, korsan saldırıların merkezinde yer alan Volt Typhoon'a bağlı unsurları uzaktan devre dışı bıraktı.

09:44 31 Ocak 2024 Çarşamba
FBI açıkladı: Çinli hacker ağını yok ettik
Adalet Bakanlığı ve Federal Soruşturma Bürosu'nun (FBI) ortaklaşa yürüttüğü operasyon, korsan saldırıların merkezinde yer alan Volt Typhoon'a bağlı unsurları uzaktan devre dışı bıraktı.

Amerika Birleşik Devletlerinde (ABD) hükümet, geçtiğimiz aylarda binlerce internet bağlantılı cihazı ele geçirmeyi başaran Çinli bilgisayar korsanlık ağı Volt Typhoonun çökertildiğini duyurdu.

ABD Başkanı Joe Biden yönetimi, hem ABDde yaklaşan başkanlık seçimlerine dış müdahaleleri hem de fidye yazılımlarının 2023te ABDnin kurumsal donanımına zarar vermesini engellemek hedefiyle büyük bir operasyon başlattı.

Adalet Bakanlığı ve Federal Soruşturma Bürosunun (FBI) ortaklaşa yürüttüğü operasyon, korsan saldırıların merkezinde yer alan Volt Typhoona bağlı unsurları uzaktan devre dışı bıraktı.

Volt Typhoon nedir?
İki Batılı güvenlik yetkilisi ve konu hakkında bilgi sahibi bir kişinin Reuters haber ajansına verdiği bilgiye göre Volt Typhoon ilk olarak Mayıs 2023te ortaya çıktı.
Ancak bilgisayar korsanları geçen yılın sonlarında operasyonlarının kapsamını genişletti ve bazı tekniklerini değiştirdi. Saldırıların yaygınlaşması Beyaz Sarayın yanı sıra çeşitli telekomünikasyon ve bulut bilişim şirketlerinin de bulunduğu özel teknoloji endüstrisini alarma geçirdi.

İstihbarat yetkilileri Volt Typhoonu, deniz limanları, internet servis sağlayıcıları ve kamu hizmetleri de dahil olmak üzere Batının kritik altyapısını tehlikeye atmaya yönelik daha büyük bir çabanın parçası olarak görüyor.

Reuterse konuşan güvenlik araştırmacılarına göre grup, dünya çapında yönlendiriciler, modemler ve hatta internete bağlı güvenlik kameraları gibi savunmasız dijital cihazların kontrolünü ele geçirerek asıl daha hassas hedeflere yönelmeyi ve bu saldırıları gizlemek için kullanmayı planlıyor.

Botnet endişesi
Botnet olarak bilinen uzaktan kontrol edilen sistemler kümesi aslında yeni değil ve hem hükümet hem de bilgisayar korsanları siber operasyonlarını aklamak için botnet ağlarını kullanıyor.
Botnet, bilgisayar ağlarındaki yabancı ayak izlerini izleyen siber savunucuların görünürlüğünü sınırladıkları için güvenlik yetkilileri için birincil endişe kaynağı olarak görülüyor.

Çünkü bu yaklaşım genellikle aynı anda çok sayıda kurbanı hızlı bir şekilde hedeflemek isteyen saldırganın kökenlerini gizlemesine yardımcı oluyor.

Odakta Tayvan var
Ulusal güvenlik uzmanları, bu tür ihlallerin Çinin Hint-Pasifik bölgesinde ABDnin askeri operasyonlarını destekleyen ya da onlara hizmet veren önemli tesisleri uzaktan bozmasını sağlayabileceğini belirtiyor.
Reutersa konuşan kaynaklara göre ABDli yetkililer bilgisayar korsanlarının Çinin Tayvanı işgali durumunda ABDnin hazırlıklarına zarar vermek için çalıştıklarından endişe ediyor.

ABD, Kanada, Yeni Zelanda, Avustralya ve Birleşik Krallık mayıs ayında Volt Typhoon hakkında ilk kez uyarıda bulunduklarında Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mao Ning, bilgisayar korsanlığı iddialarının bu ülkelerin kolektif bir dezenformasyon kampanyası olduğu yorumunu getirmişti.

Son güncelleme: 09:44 31.01.2024
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı