• Turkhane Logo

Elon Musk'ın Starship'i taşıyan dev roketi, ilk test uçuşunda patladı

Uzay keşif umutlarının merkezinde yer alan Amerikalı SpaceX'in uzay gemisi Starship'i taşıyan yeni dev roketi, ilk test uçuşunda başarıyla fırlatılmasının ardından infilak etti.

08:36 21 Nisan 2023 Cuma
Elon Musk'ın Starship'i taşıyan dev roketi, ilk test uçuşunda patladı
Uzay keşif umutlarının merkezinde yer alan Amerikalı SpaceX'in uzay gemisi Starship'i taşıyan yeni dev roketi, ilk test uçuşunda başarıyla fırlatılmasının ardından infilak etti.

Uzay keşif umutlarının merkezinde yer alan Amerikalı SpaceXin uzay gemisi Starshipi taşıyan yeni dev roketi, ilk test uçuşunda başarıyla fırlatılmasının ardından infilak etti.

Amerikalı milyarder Elon Muskın sahibi olduğu şirket, yeni nesil Starship yolcu gemisini taşıyan Super Heavy roketinin mürettebatsız test uçuşunun havalandıktan kısa süre sonra aracın patlamasıyla sona erdiğini duyurdu.

32 kilometrelik irtifaya ulaşmayı başaran dev roket, test uçuşunun birincil hedefi olan yeni uzay aracını yerden kaldırmayı başarıyla yerine getirmesinden dolayı SpaceX yetkilileri tarafından alkışlarla kutlandı. Uzmanlar, test uçuşunun şirketin ek testlerle ilerlemesinin önünü açacak çok sayıda önemli veri sağlayacağını söyledi.

NASA yöneticisi Bill Nelsonda  paylaştığı tweetinde Starshipin ilk entegre uçuş testi için @SpaceXi kutluyorum! Tarih boyunca her büyük başarı belli bir düzeyde hesaplanmış risk gerektirmiştir. Çünkü büyük risk büyük başarı getirir. SpaceXin öğreneceği her şeyi, bir sonraki uçuş testini ve ötesini dört gözle bekliyoruz diyerek şirketi kutladı.

SpaceX, 120 metre yüksekliğindeki roketin uzaya 90 dakikalık bir uçuş yapmasını planlıyordu.

Federal Havacılık İdaresinden üst düzey bir kaynak Reutersa yaptığı açıklamada, uzay aracının otomatik uçuş sonlandırma sisteminin devreye girerek roketin parçalanmasını tetiklemiş olabileceğini söyledi.

SpaceXin kurucusu ve CEOsu Elon Musk ise Twitterda yaptığı açıklamada bir sonraki Starship test fırlatmasının birkaç ay içinde olacağını ifade ederek, Starshipin heyecan verici test lansmanı için tebrikler @SpaceX ekibi! Birkaç ay içinde yapılacak bir sonraki test fırlatması için çok şey öğrendik dedi.  

Bununla birlikte test, Starship gemisini uzaya yerleştirmek ve Pasifike düşmeden önce önemli aerodinamik kuvvetler ve hipersonik hızlarda Dünya atmosferine yeniden girmek gibi diğer bazı hedeflere ulaşmakta yetersiz kaldı.

Yine de yeni Starshipi taşıyan roketi ilk kez fırlatabilmek, SpaceXin NASAnın yeni başlattığı insanlı uzay uçuşu programı Artemisin önemli bir ortağı olarak astronotları Aya ve nihayetinde Marsa gönderme hedefinde önemli bir kilometre taşını temsil ediyor.

Starship’in paslanmaz çelikten yapıldığı, “Süper Ağır” roketinin yeniden kullanılmak üzere tasarlandığı ve SpaceX’in, roketi planlanmış bir Ay görevinde kullanmak için NASA ile anlaşması olduğu biliniyor.

Son güncelleme: 08:36 21.04.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı