• Turkhane Logo

Dopamin orucu nedir?

Daha fazla dijital içerik tüketiminin beynin ödül algısını oluşturan bölümünün harekete geçmesinden kaynaklandığı artık bilimsel bir gerçek. Peki bu bağımlılığa karşı ne yapılabilir?

13:23 04 Ekim 2019 Cuma
Dopamin orucu nedir?
Daha fazla dijital içerik tüketiminin beynin ödül algısını oluşturan bölümünün harekete geçmesinden kaynaklandığı artık bilimsel bir gerçek. Peki bu bağımlılığa karşı ne yapılabilir?

Amerika Birleşik Devletlerinde (ABD) yapılan araştırmalar insanların her zamankinden çok daha fazla dijital içerik tükettiğini gösteriyor. 
Bu içerik tüketimi, beynin ödül algısını oluşturan bölümünü harekete geçererek alışkanlık ve hatta bağımlılık yapıyor
SİLİKON VADİSİNDE ARALIKLI ORUÇ!
Son dönemlerde özellikle teknolojinin dünyadaki merkezi Silikon Vadisinde yeme alışkanlığı olarak popülerleşen aralıklı oruç (intermittent fasting) yöntemini teknolojiye uyarlayanların sayısı artıyor.
Business Insider sitesindeki bir haberde, ABDnin California eyaletinin San Francisco şehrinde yer alan Silikon Vadisinde çalışan çok sayıda üst düzey yöneticinin son dönemde dopamin orucuna başladığı belirtildi.
Dopamin, beynin salgıladığı özel işlevli bir hormon. Beynin, öğrenme ve yeniliklere verdiği tepkiyi de kontrol ediyor.
San Franciscoda yaşayan psikiyatrist Dr. Cameron Sepah ise dopamin orucu terimini ortaya atan uzman.Sepaha göre dikkatin bağımlılık yaptığı  bir ekonomide yaşıyoruz.
TWITTER YERİNE KİTAP 
Amerikalılar günde ortalama olarak 11 saatini medya iletişim araçlarını kullanarak geçiriyor.
CEOlarla ve yatırımcılarla çalışan Sepah, teknolojinin de yemeğin de ofis yaşamında bağımlılık yapan unsurlar olduğunu vurguluyor.
Sepah, yeme alışkanlıklarını temel alan aralıklı orucu örnek göstererek teknolojiden sürekli olarak uzak durmanın mümkün olmadığını ancak belli bir süre için bunun gerçekleştirilebileceğini belirtiyor.
Instagramda dolanmak ya da Redditteki yazıları okumak beynin dikkat süresini düşürdüğü gibi duygularımızı kontrol altına almayı da zorlaştırıyor.
GECELERİ BİLGİSAYARI KAPATIN!
Sürekli uyarıcılara maruz kalmak zamanla dopamine duyulan hassaslığı azaltıyor; Sepah bunu dopamin hacking olarak tanımlıyor.
O yüzden Sepaha göre geceleri bilgisayarı kapatmak, hafta sonları boş zaman geçirmek ve tatile çıkmak bununla başa çıkmak için iyi yöntemler.
Sepah, Twitterda vakit geçirmek yerine bir kitap okumanın bile faydalı olacağı görüşünde. 

Son güncelleme: 13:23 04.10.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı