• Turkhane Logo

Türkiye’nin gençlik ateşi EURO 2020’yi yakabilir

Türkiye tarihinde 5. kez katıldığı Avrupa Şampiyonasına yeni bir jenerasyonla gidiyor. Bir çeyrek final, bir de yarı final oynadığımız turnuvada Türk halkı gençlere güveniyor. Beklentiler şampiyona başlayınca şekillenecek.

22:46 19 Kasım 2019 Salı
Türkiye’nin gençlik ateşi EURO 2020’yi yakabilir
Türkiye tarihinde 5. kez katıldığı Avrupa Şampiyonasına yeni bir jenerasyonla gidiyor. Bir çeyrek final, bir de yarı final oynadığımız turnuvada Türk halkı gençlere güveniyor. Beklentiler şampiyona başlayınca şekillenecek.





A Milli Futbol Takımı, H Grubu’ndaki son maçında Andorra’yı deplasmanda 2-0 yenerek EURO 2020 biletini aldı. Ülke olarak şimdiden 12 Haziran’da başlayacak turnuvanın heyecanını yaşamaya başladık. Bu işi kolay mı başardık? diye sorulsa cevabı hem ‘kolay’ hem de ‘zor’ olurdu. Türkiye olarak hiçbir işimizi kolay çözemediğimiz için futbolda da bu durum pek farklı olmadı bu zamana kadar. 12 farklı ülkede yapılacak şampiyona için ümitliyiz bunun için güçlü argümanlarımız var. Genç bir kadroya sahibiz. Takımın başında Şenol Güneş gibi tecrübeli bir isme sahibiz. Bir de bu ekibin başarılı olacağına inanan 80 milyonluk bir ülke var….


1996’DAN SONRA 5. KEZ BİLETİ ALDIK

Avrupa Şampiyonasına 5. katılışımız. 1996’da Fatih Terim ile başlayan yolculuk 2020’ye geldi. İlk turnuvada grup aşamasında kaldık. 2000’de Mustafa Denizli ile çeyrek final oynadık Portekiz’i geçemedik. 2004’e eleme gruplarındaki son maçı kaybedip gidemedik. 2008’de Fatih Terim ile yarı finalde Almanya’ya takıldık. 2012’de yoktuk. 2016’da Fatih Terim’le yine gruplardan yukarı çıkamadık. Şimdi 2020 için umutlar yüksek.

1996’dan itibaren sadece iki Avrupa şampiyonasına katılamadık. Bu süreçte bir yarı final, bir çeyrek final oynadık. 2020 için takımdan şimdilik çok büyük bir beklenti yok. Ancak heyecan katsayısı yüksek ve sürprizlere açık. Takımın potansiyeli bu güveni veriyor. 30 Kasım’da çekilecek kuralar hedefimizi nereye koyacağımıza ışık tutacak. Şenol Güneş’in gerçek hedef olarak belirlediği 2022 Dünya Kupası, ‘Yeni altın jenerasyon’ un kıymetini ortaya koyacak.

BU KADRO NASIL OLUŞTU?

Türk Milli Takımı’nın bu yeni kadrosu gökten zembille inmedi. 2016’da Fatih Terim yönetiminde eli boş döndüğümüz Avrupa Şampiyonası ülke için zor bir enkaz bıraktı. Yabancı sınırlı mı olsun, sınırsız mı olsun? tartışmaları arasında geçen bocalama sürecinde 2018 Dünya Kupası’nı da kaçırdık. Mircea Lucescu ile yeni bir yapılanmaya gitme kararı sonrası 20’li yaşlardaki gençlerle yeni bir Milli Takım oluşturuldu. Aralarında gurbetçilerde vardı, gurbete gidip oynayanlarda. Ülke insanının ismini bilmediği çocuklar, Ay-Yıldızlı formayı giymeye başladı. Uluslar Ligi’ndeki kötü sonuçlar sonrası Şenol Güneş yeniden Milli Takımın başına geçerek 2020 Avrupa Şampiyonası elemelerinin startını verdik.

ARNAVUTLUK NEFES ALDIRDI, FRANSA İLE KENETLENDİK

Türkiye H Grubu’nda eleme maçlarına Arnavutluk ile deplasmanda oynayarak başladı. 2-0’lık galibiyet moralleri yükseltti. Ardından 4-0’lık Moldova galibiyeti ile genç kadro güven tazeledi. Gruptaki 3. maçımızı son Dünya Şampiyonu yıldızlar topluluğu Fransa’ya karşı oynadık. Konya’daki mücadeleyi 2-0 kazandığımızda bu yeni jenerasyon tüm yurtta kabul gördü. İzlanda’ya deplasmanda kaybetsek de çizgimizi bozmadık. Grupta 7 galibiyet 2 beraberlik ve bir mağlubiyetle 23 puan topladık. Attığımız 18 gole karşın kalemizde sadece 3 gol gördük. Ve tarihimizde ilk kez grup maçları sona ermeden final biletini almayı başardık. Maçlar başladığında isimlerini çok bilmediğimiz gençler şimdi birer kahraman olarak çocukların hayallerini süslüyor.

YAŞ ORTALAMASI DÜŞÜK BİR MİLLİ TAKIM

Milli Takımın yaş ortalaması turnuvaya katılacak takımların en düşüklerinden biri. 34 yaşındaki Burak Yılmaz’ın 39 yaşındaki Emre Belözoğlu’nu kategori dışında tutarsak futbolcuların bir çoğu 20’li yaşlarının başında. Savunma hattını oluşturan Merih Demiral, Kaan Ayhan, Çağlar Söyüncü, Zeki Çelik, Ozan Kabak genç yaşlarına rağmen Avrupa’nın köklü kulüplerinde oynuyor. 23-24 yaş ortalaması ile Avrupa Şampiyonasına başlayacak bu ekip 2022 Dünya Kupası’nda çok daha tecrübeli ve olgun bir şekilde mücadele edecek. Cengiz Ünder, Cenk Tosun, Güven Yalçın, Kenan Karaman ve Enes Ünal hücum hattını zenginleştirecek isimler. Bu oyuncuların en büyük şansı Şenol Güneş. Eline aldığı her oyuncuya katkı sağlayan tecrübeli çalıştırıcı, bu ekiple 2002’de Dünya 3. olduğumuz atmosferi yeniden bizlere yaşatabilir.

Son güncelleme: 22:46 19.11.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı