• Turkhane Logo

Türk futbolu iflasın eşiğinde: beIN Sports ödeme yapmıyor, kulüpler ihtar çekti

Türk futbolunda yayıncı kuruluş krizi büyüyor. Katarlı beIN Sports 8 Temmuz’da kulüplere ödenmesi gereken 125 milyon doları yatırmadı. Kulüpler ihtar çekti. TFF hala çözüm bulamadı.

15:22 19 Temmuz 2019 Cuma
Türk futbolu iflasın eşiğinde: beIN Sports ödeme yapmıyor, kulüpler ihtar çekti
Türk futbolunda yayıncı kuruluş krizi büyüyor. Katarlı beIN Sports 8 Temmuz’da kulüplere ödenmesi gereken 125 milyon doları yatırmadı. Kulüpler ihtar çekti. TFF hala çözüm bulamadı.





Ekonomik kriz Türk futbolunu da vurmaya başladı. Yayıncı kuruluş beIN Sporst döviz kurunun artışı nedeniyle 500 milyon dolarlık anlaşmada revizyona gitmek istiyor. Kulüpler ise buna karşı çıkıyor. 8 Temmuz’da ödenmesi gereken 125 milyon dolarlık ön ödeme gerçekleşmedi. Kulüpler hem transfer yapmakta zorlanıyor hem de ödemeler gecikiyor. Son olarak Kulüpler Birliği Vakfı (KBV) sözleşmeden doğan hakları için ihtar çekti. Yayıncı kuruluş ile görüşmeleri yürüten TFF ise henüz krize bir çare üretemedi.


YAYIN KRİZİ DÖVİZ’İN YÜKSELMESİ İLE BAŞLADI

Türkiye’de futbolun yayın haklarını 500 milyon dolara satın alan beIN Grup kur artışından sonra ciddi zarar etmeye başladı. Avrupa’nın en bahalı 5-6 liginden biri haline gelen Süper Lig maçları bu rakamları karşılayacak kaliteye ulaşamayınca yayıncı kuruluş kulüplerden indirim istedi. Sabit kura geçilerek bunun çözülmesi yönünde yapılan teklif kabul görmeyince kriz iyice büyüdü. Son olarak yayıncı kuruluş sezon öncesi ödemesi gereken 125 milyon dolarlık parayı yatırmadı ve işler daha karıştı.

BeIN TEKLİFİ SABİT, KUR YA DA İNDİRİM

Yıllık 500 milyon doları ödemekte zorluk çeken yayıncı kuruluş, kulüplerden sabit kura geçilmesini istedi. Dönemin kulüpler birliği başkanı Göksel Gümüşdağ kulüplerin toplam 720 milyon liralık gelirden vazgeçmemek için sabit kur teklifini kabul etmediği açıkladı. Sabit kuru kulüplere 3.80’den öneren beIN Sports’un bu teklifi kabul edilebilir olarak değerlendirilmedi.

TFF ve KBV aradaki uyuşmazlığın kaldırılması için çaba harcarken maçları yayınlayan Digitürk’ün sahibi beIN Sports 500 milyon dolardan yüzde 30 indirim yapmayı ve Türk lirasına dönmeyi teklif etti. Ancak kulüpler buna da sıcak bakmadı yerine NBA ve Premier lig önerisini getirdi. Fakat çözüm bulunamadı. BeIN Sports’da 8 Temmuz’da yapması gereken 125 milyon dolarlık ödemeyi gerçekleştirmedi.

beIN LİGİN KALİTESİNDEN DERTLİ

Süper Lig’e 500 milyon dolar yatıran beIN Sports yaptığı yayınların karşılığını alamamaktan dertli. Dekoder satışlarının istediği düzeyde olmaması, taraftarların sürekli olarak aboneliklerini iptal etmesi krizin en büyük nedeni olarak görüldü. Futbol kalitesinin düşük kalması, hakem kararlarının sahadaki oyunun önüne geçmesi, pozisyonların tekrarın aksaması, ofsayt ve kritik pozisyonlarda görüntülerin ekrana gelmemesi taraftarı ekran başında maç izlemekten soğuttu. Özellikle bu sezon Süper Lig’in son haftalarında yapılan hakem hataları ve pozisyonların ekrana net bir şekilde sunulmaması da Digitürk’ten kopuşu sağladı.

Reklam gelirlerinin düşüşü de yayıncı kuruluşu zor durumda bıraktı. Yeniden yapılanmaya sıcak bakılmayınca kulüplerde maddi sıkıntıya girdi.

YAYINCI KURULUŞ BIRAKMAYI DÜŞÜNÜYOR

Yayıncı kuruluşun yıllık 100 milyon lira zarar ettiği belirtiliyor. Şayet kulüpler uzlaşmaya yanaşmazsa beIN Sport’un Türkiye’den çekilme düşüncesi de var. Hatta bazı kulüp yöneticileri “beIN Sports TFF’ye verdiği teminatı yakarsa zararı daha az oluyor. Devam ederse daha çok oluyor.” diyerek yayıncı kuruluşun çekilme ihtimalinin de olduğunu belirtiyor. Böyle bir durum yayın havuzunun dağılması anlamına geliyor.

4 büyükler haricindeki kulüplerin batması muhtemel görünüyor. 4 büyük kulüpler ise maliyetleri düşürüp bireysel anlaşmalara giderek ayakta kalabilir. Ancak kulüp bazında 1 milyarı bulan borçları çevirme imkanları yok. Bu da Türk futbolunun 80’lere geri dönmesi anlamına geliyor. Bir diğer ihtimal ise yeni ihale yapılır, rakam 500 milyon doların 3’te 1’ine düşer. Daha düşük bütçeli takımlar kurulur.


Kaynak: BOLD

Son güncelleme: 15:22 19.07.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı