• Turkhane Logo

Tuğrul Akşar: Borç yapılandırması Türk futbolunu kurtaracak mı?

Ekonomik kriz, tüm sektörlerde etkisini gösterirken Türk futbolu da derinden bu krizi yaşıyor. Kulüpler borç batağına girmiş durumda.

11:56 26 Ocak 2019 Cumartesi
Tuğrul Akşar: Borç yapılandırması Türk futbolunu kurtaracak mı?
Ekonomik kriz, tüm sektörlerde etkisini gösterirken Türk futbolu da derinden bu krizi yaşıyor. Kulüpler borç batağına girmiş durumda.

İktidar, kulüpleri bataktan kurtarma adına borçların yapılandırılması planlandı. Ancak bu durum, bankalara ağır yük getirecek.

Süper Lig’deki 18 kulübün toplam 14 milyar lira borcu olduğu, bunun yaklaşık 10 milyarının ise dört büyüklere ait olduğu biliniyor.

Tuğrul Akşar, Dünya gazetesindeki yazısında, “Türk futbol kulüplerinin içinde bulundukları finansal darboğazdan, kendi olanaklarıyla kurtulma şansları mümkün görünmüyor” diyor ve ekliyor:


“Bu borçların %71’i (yaklaşık 10 milyar TL’lik kısmı) banka kredilerinden(1), %17’si ticari borçlardan, kalan %12’lik bölümü de futbol camiasına olan borçlardan oluşuyor. Toplam banka kredilerinin yaklaşık %75’i kısa vadeli borçlardan oluşurken, bu kredilerin yaklaşık %70’i de yabancı para cinsinden kredilerden oluşuyor. Toplam borçların yaklaşık yüzde 90’ının Beşiktaş, Fenerbahçe, Galatasaray ve Trabzonspor’a ait olduğunu; yine banka kredilerinin de %86’sının da bu dört kulübe ait olduğunu düşünüyorum.”

“Zaten, kulüpler önceki yıllarda da ilgili bankalarla görüşerek kredilerini yapılandırma yollarına gitmişlerdi” diyen Akşar, “Bu bağlamda, bu konuda Bankalar Birliği ve TFF’nin yapılandırmaya katkısı ne olacak?” sorusuna cevap arıyor.

Bu çözümün sadece çok kısa bir dönemde kulüplere kolaylık sağlayabileceğinin altını çizen Akşar, “İlave gelir yaratılamadığı ve buna bağlı olarak faaliyet karlılığına ulaşılamadığı sürece bu yaklaşım kalıcı bir çözüm olamayacaktır. Bu kapsamda, yapılandırmanın kulüplerin nakit akışlarına nasıl uygun hale getirileceği açıklanmaya muhtaçtır” görüşünü dile getiriyor.

Sonuç olarak buradan dört büyük kulübün finansal olarak rahatlatılmasının amaçlandığını kaydeden Akşar’a göre diğer kulüplerin sorunlarının nasıl çözüleceği ise soru işareti...
 

Son güncelleme: 11:56 26.01.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı