• Turkhane Logo

Tromsö’den 2022 Dünya Kupası’nı boykot çağrısı: Futbol adına insanların ölmesini kabul etmiyoruz

2022 Dünya Kupası’nın düzenleneceği Katar’da, son 10 yılda 6 bin 500’den fazla göçmen işçi yaşamını yitirdi. Yaşananlara daha fazla sessiz kalmayacağını açıklayan Norveç kulübü Tromsö, Dünya Kupası’nı boykot etme çağrısında bulundu.

09:35 28 Şubat 2021 Pazar
Tromsö’den 2022 Dünya Kupası’nı boykot çağrısı: Futbol adına insanların ölmesini kabul etmiyoruz
2022 Dünya Kupası’nın düzenleneceği Katar’da, son 10 yılda 6 bin 500’den fazla göçmen işçi yaşamını yitirdi. Yaşananlara daha fazla sessiz kalmayacağını açıklayan Norveç kulübü Tromsö, Dünya Kupası’nı boykot etme çağrısında bulundu.


Norveç 1. Lig takımı Tromsö IL, Katar’da düzenlenecek 2022 Dünya Kupası’yla ilgili büyük bir farkındalık çağrısında bulundu.

Kuzey Avrupa ekibi yayımladığı açıklamayla Dünya Kupası’nı boykot etme çağrısı yaptı. Kulübün internet sitesinden yapılan açıklamada, Katar’da Dünya Kupası için yapılan statların inşaatında çalışında işçilerin ‘modern kölelik koşulları’ altında çalıştığına dikkat çekildi ve şu ifadeler kullanıldı:


‘MODERN KÖLELİK DÜZENİ’

“Son yıllarda FIFA ile Katar arasındaki 2022 Dünya Kupası bağlantısı eleştiri konusu. Birden fazla raporla Katar’daki işçilerin çalışma koşullarının kötülüğü ispatlandı. Birçok futbolcu uzun yıllar boyunca devam eden stat inşaatlarında ile ilgili çok sayıda ölüm bildirdi. Katar’daki sistem ‘modern kölelik’ olarak tanımlanıyor.

Şu ana kadarki strateji Katar’daki yönetimle diyalog kurmak ve sorunu bu şekilde çözmek oldu. Norveç Futbol Federasyonu’nun bu çözümüne inandık. Ancak bu yöntem hiçbir işe yaramadı. The Guardian gazetesinde geçen günlerde yayımlanan haberlerde ölüm sayısının trajik boyutlara ulaştığını gördük. Diyaloğun işe yaramadığını gördük ve bir sonraki adıma geçmeye karar verdik: Boykot!

Futbolu seven milyarca kişinin olduğunu biliyoruz. Para her zaman bizim sporumuzun önemli bir parçası oldu. Ancak bu yolsuzluğu, hayati tehlike arz eden çalışma koşullarını kabul ettiğimiz anlamına gelmiyor. Tromsö olarak içinde bulunduğumuz süreçte futbolun geri planda kalması gerektiğini düşünüyoruz. Futbolun neyi temsil ettiğini ve neden milyonlarca insanın sporumuzu sevdiğini düşünmeliyiz.

İNSANLARIN ÖLMESİ KABUL EDİLEMEZ

Mevcut koşullar altında Dünya Kupası düzenlemek kabul edilemez. Futbol adına insanların ölmesini kabul etmiyoruz. Futbol ülkelerin iç işlerini kontrol edemez fakat düzenlenecek turnuva için belli kurallar konulmasını talep ediyoruz. Tromsö olarak Norveç Futbol Federasyonu’nu da Dünya Kupası’nı boykot etmeye çağırıyoruz. Norveçin yaklaşan elemeleri geçmesi durumunda Katara gitmeyi reddetmesi gerektiğine inanıyoruz.”

KATAR’DA NELER OLUYOR?

2022 Dünya Kupası’nın Katar’a verilmesi süreci rüşvet iddialarını beraberinde getirmiş ve rüşvet aldığı ispatlanan dönemin FIFA Başkanı Sepp Blatter istifa etmişti. Blatter gibi adı skandala karışan dönemin UEFA Başkanı Michel Platini de istifasını sunmuştu.

Bunların yanı sıra The Guardian’ın haberine göre, Katar’da stad inşaatlarında çalışan 6 bin 500 göçmen işçi hayatını kaybetti. Hayatını kaybedenler arasında Hindistan, Pakistan, Nepal ve Bangladeş uyruklu işçiler var.

The Guardian’ın hükümet kaynaklarından derlediği bilgiye göre Katar’da 2010’nun Aralık ayından bu yana her hafta 12 göçmen işçi hayatını kaybetti.

Körfezde işçi hakları konusunda uzmanlaşmış bir savunma grubu olan FairSquare Projectsin direktörü Nick McGeehan, ölüm kayıtları mesleğe veya iş yerine göre sınıflandırılmasa da, ölen birçok işçinin Dünya Kupası altyapı projelerinde istihdam edildiğini söyledi. McGeehan,“2011den beri ölen göçmen işçilerin çok önemli bir kısmı sadece Katarın Dünya Kupasına ev sahipliği yapma hakkını kazandığı için ülkedeydi” ifadelerini kullandı. (BirGün)

Son güncelleme: 09:35 28.02.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı