• Turkhane Logo

TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi’den ‘hakem’ eleştirilerine sert yanıt

Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Mehmet Büyükekşi, Riva'da düzenlenen hakem eğitim semineri öncesinde açıklamalarda bulundu.

16:59 18 Ağustos 2022 Perşembe
TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi’den ‘hakem’ eleştirilerine sert yanıt
Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Mehmet Büyükekşi, Riva'da düzenlenen hakem eğitim semineri öncesinde açıklamalarda bulundu.


Süper Lig’de henüz 2. hafta geride kalmasına rağmen hakem tartışmaları gündemi meşgul ederken, Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Mehmet Büyükekşi’den eleştirilere yanıt geldi.

Geçtiğimiz günlerde Beşiktaş Başkanı Ahmet Nur Çebi, TFF’ye giderek Alanyaspor maçının hakemi Yasin Kol’dan şikayetçi olmuştu. Çebi’nin “Yasin Kol’u bir daha maçlarımızda istemiyoruz” sözlerine, Büyükekşi’den üstü kapalı yanıt geldi.


“Henüz 2. haftada olduğumuzu hatırlatmak istiyorum. Bu güzel sisteme biraz zaman tanımanızı ve güvenmenizi rica ediyorum” diyen Büyükekşi, hakem atamalarının kişisel inisiyatifle değil, dijital ortamda algoritmatik sisteme göre yapıldığını söyledi. Büyükekşi “Şu hakemi istiyoruz, bunu istemiyoruz gibi yapılan çağrılar bizde karşılık bulmaz arkadaşlar. Böyle bir şey yok. Bizim sistemimiz bunlara izin vermiyor” derken masaya tokat atması dikkatlerden kaçmadı.

Öte yandan, MHK Başkan Vekili ve Basın Sözcüsü Murat Ilgaz ile MHK Hakem Danışmanı Hugh Dallas’ın, her hafta salı günü yayıncı kuruluş ekranlarında hakem performansınlarını değerlendirecekleri bir program yapacakları açıklandı.

Mehmet Büyükekşi’nin açıklamalarının tamamı:

“YAKINDA TARTIŞMALAR BİTECEK”

“Gerek adaylık dönemimde, gerekse göreve geldiğimiz günden beri ana amaçlarımızdan birinin Süper Lig marka değerini yukarıya taşımak, sahadaki futbolun ve fair-play’in konuşulduğu futbol atmosferi oluşturmak için yola çıktığımızı söylemiştik. Vaadimiz, düzgün işleyen akıllardaki soru işaretlerini kaldıracak, futbolseverlerin güvenini kaldıracak, itiraz edenlerin bile itimat edeceği bir sistem kurmak. Hem kendi tecrübemiz, hem de tüm paydaşlarımızın katkılarıyla kaliteli ve sürdürülebilir bir futbol standardı oluşturmak için kolları sıvadık. Halihazırda çalışan bu sistem, bugünden yarına daha iyi olacak. Bu bir süreç ve sabrınıza ihtiyaç var. Ama çok yakında bugün tartışma konusu olan birçok şey ölçülebilir, ispatlanabilir veriler sayesinde ortadan kalkacak. Böylece hepimiz futbolun güzelliklerini çok daha fazla, hakem hatalarının daha az konuşulduğu bir ortamı yakalamış olacağız.”

“ŞU HAKEMİ İSTEMİYORUZ DİYE BİR ŞEY YOK”

“Hakem atamaları federasyonumuzda yada MHK’de bulunan kişilerin inisiyatifiyle değil, dijital sistemin algoritmatik değerlendirmelere göre gerçekleşiyor. Bak altını çizmek istiyorum. Kişisel atama yapılmıyor, algoritmatik olarak yapılıyor bunlar. Bunu kamuoyu tarafından doğru olarak bilinmesini istiyoruz. Şu hakemi istiyoruz, bunu istemiyoruz gibi yapılan çağrılar bizde karşılık bulmaz arkadaşlar. Böyle bir şey yok. Bizim sistemimiz bunlara izin vermiyor.”

“İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ İLE İŞ BİRLİĞİ…”

“Henüz 2. haftada olduğumuzu hatırlatmak istiyorum. Bu güzel sisteme biraz zaman tanımanızı ve güvenmenizi rica ediyorum. Futbolu geleceği için çok önemli bir adım atıyoruz. Herkesin desteğine ve sabrına ihtiyacımız var. Sistemin gelişimini desteklemek için İstanbul Üniversitesi ile iş birliği imzaladık. Hakemlerimiz için kişilik değerlendirme ve yetenek geliştirme programlarına başladık. Hakemlerimizin Bolu’da yapılan testlerinin sonuçların üniversite hocalarımızla değerlendiriyoruz. Hakemlerimizin bireysel gelişmelerine bu yolla katkı sağlarken, bir yandan da yetenekleri dünyaca malum Hugh Dallas gibi deneyimli isimlerle uzun soluklu iş birlikleri yapıyoruz.”

“HAKEMLERE KARŞI DAHA NAZİK OLALIM”

“Tüm bunlarla birlikte Süper Lig havuzunu geliştirmek için çalışma başlattık. Spor Toto 1. Lig’de kriterlerimize uyan hakemleri önümüzdeki günlerde Süper Lig kadrosuna eklemek istiyoruz. Tüm kulüp başkanlarından, yöneticilerden, teknik direktörlerden ve futbolculardan, hakemlerle ilgili açıklamalarında anlayış, daha nazik bir eleştiri lisanı ve sabır rica ediyorum arkadaşlar. Çünkü bu sürecin sonunda el ele verirsek daha iyi bir futbol atmosferini yaşayacağız. Ligimizin marka değerini artırmamız gerekiyor. Bunun için de oyunumuzun kalitesini yukarıya taşımamız gerekiyor. TFF olarak uygulamaya koyduğumuz yenilik ve projelerin amacı, Türk futbolunun marka değerini yükseltme vizyonumuza destek olacak. Burada tüm paydaşlar hemfikirdir ki, bundan önce hiç bu kadar somut ve hızlı adımlar atılmadı.”

“YAYINCI KURULUŞTA HAKEMLER DEĞERLENDİRİLECEK”

“Ligin 4. haftasından itibaren MHK Başkan Vekili ve Basın Sözcüsü Murat Ilgaz ile MHK Hakem Danışmanı Hugh Dallas, her hafta salı akşamı yayıncı kuruluşta belirlenecek belirlenecek bir saatte, ilgili haftanın hakem performanslarını görüntüler eşliğinde değerlendirecek.”

“HAKEMLER GÜVENİMİZİ KARŞILIKSIZ BIRAKMASIN”

“Özellikle ben hakemlerimize tekrar teşekkür ediyorum. Hepsinin hakem eğitim seminerinden başarıyla çıkmasını istiyorum. Biz sizlere güveniyoruz, sizler de bize güvenin. Bu güvenimizi karşılıksız bırakmayın, biz hakemlerimizin iyi olması için elimizden gelen desteği vereceğiz. İnşallah ligin sonunda hakemlerimizin hedeflerini gerçekleştirmesi için her türlü çalışmayı yapacağız. Bizleri zor durumda bırakmayacak şekilde, son derece dikkatli el ele vererek güler yüzle sezonu bitirelim.”

Son güncelleme: 16:59 18.08.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı