• Turkhane Logo

Michel Platini’ye gözaltında Türkiye sorgusu

Michel Platini'nin, 2022 Dünya Kupası'nın Katar'a verilmesinin yanı sıra Türkiye'nin Fransa'ya bir oyla kaybettiği EURO 2016 oylamasıyla ilgili olarak da sorgulandığı ifade edildi.

21:15 19 Haziran 2019 Çarşamba
Michel Platini’ye gözaltında Türkiye sorgusu
Michel Platini'nin, 2022 Dünya Kupası'nın Katar'a verilmesinin yanı sıra Türkiye'nin Fransa'ya bir oyla kaybettiği EURO 2016 oylamasıyla ilgili olarak da sorgulandığı ifade edildi.

İngiliz Times gazetesi dün gözaltına alınan ve daha sonra serbest bırakılan Avrupa Futbol Federasyonları Birliğinin (UEFA) eski başkanı Michel Platininin, 2022 Dünya Kupasının Katara verilmesinin yanı sıra Türkiyenin Fransaya bir oyla kaybettiği EURO 2016 oylamasıyla ilgili olarak da sorgulandığını yazdı.

Times haberinde, dönemin Türk heyetinin 2010daki oylama sırasında Platiniye yönelik şikayetlerini de hatırlattı. Fransa 2010 yılında EURO 2016 oylamasını Türkiyeye karşı 7-6 kazanmıştı.

BBC Türkçe’nin Times gazetesinden aktardıklarına göre, Fransız Michel Platininin o dönem UEFA Başkanı olduğunu hatırlatıldı.


Gazete, o dönem Türk heyetinin, Platininin UEFA İcra Kurulu üyelerini etkilemek için Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozyyi kullanmasından duydukları öfkeyi dile getirdiklerini yazdı.

Haberde Türk heyetinin, Platininin Sarkozyyi tüm üyelerle görüştürmesinden ancak aynısını dönemin Türkiye Cumhurbaşkanı Abdullah Gül için yapmamasından şikayetçi oldukları belirtildi.

“SARKOZY GELMESEYDİ TÜRKİYE KAZANIRDI” DEMİŞTİ

Michel Platini de oylamadan sonra Cumhurbaşkanının burada olması önemliydi. Bence buraya gelmeye karar vermesi iyi oldu. Gelmeseydi, Türkiye kesin kazanırdı demişti.  

Times, Platininin ilk etapta 2022 Dünya Kupasının Katara verilmesi süreciyle ilgili yürütülen rüşvet ve yolsuzluk soruşturması kapsamında sorgulandığını belirtti.

Gazete, 3 yıldır süren soruşturmada, Nicola Sarkozynin Katar oylamasındaki rolünün de incelendiğini kaydetti.

Sarkozynin, 2010da yapılan FIFA oylamasından birkaç gün önce Katarlı liderler ve Platiniyi bir öğlen yemeğinde buluşturduğu; o dönem UEFA Başkanı ve Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği (FIFA) Başkan Yardımcısı olan Platininin, 2022nin diğer ev sahibi adayı ABDye değil de Katara destek vermesinin belirleyici olduğu belirtiliyor.

Avukatı ise sorgusunun ardından dün akşam saatlerinde serbest bırakılan Platininin tanık olarak sorgulandığını ve tamamen teknik nedenlerle gözaltına alındığını söyledi.

2022 soruşturmasında, Katarlıların Sarkozy ile, tuttuğu takım olan Paris Saint Germainin satın alınmasını ve Sarkozynin hiç sevmediği belirtilen Canal+ televizyonuna rakip bir spor televizyonu kurulmasını görüştüğü iddiaları da ele alınıyor. Görüşmeden sonraki iki yıl içinde Katarlılar hem Fransız takımı PSGyi satın almış, hem de beIN Sportsu kurmuştu.

Michel Platini, FIFA Başkanı da olmak istiyordu. Ancak 1998-2002 yılları arasında dönemin FIFA Başkanı Sepp Blattere danışmanlık yaptığı ve kendisine 2011de 2 milyon dolar ödendiği ortaya çıkınca FIFAnın etik kurallarını ihlal etmekle suçlanmış, 2015te FIFA Etik Komitesinin tavsiye kararının ardından 8 yıl futboldan men edilmişti.

Platininin cezası önce 6, daha sonra da 4 yıla indirilmişti. Ceza Ekim ayında sona erecek.

FIFA 2010 yılında, 2018 Dünya Kupasını Rusyaya, 2022 Dünya Kupasını Katara vermişti.

Mart 2014te, Katar adına çalışan bir şirketin, ev sahibi ülkeyi belirleyecek olan komite üyelerinden ve o dönem FIFAnın başkan yardımcısı olan Jack Warner ve ailesine 2 milyon dolar ödeme yaptığı iddia edilmişti.

Yine Mart 2014te İngiltere basınında yer alan haberlerde Asya Futbol Konfederasyonu başkanı Muhammed bin Hammamın Katar lehine lobi yapmaları karşılığında yetkililere toplam 5 milyon dolar rüşvet verdiği iddiaları gündeme gelmişti.

Son güncelleme: 21:15 19.06.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı