• Turkhane Logo

Maradona'nın ünlü forması rekor fiyata satıldı

Arjantinli efsanevi futbolcu Diego Maradona'nın 1986 Dünya Kupası çeyrek finalinde İngiltere'ye karşı

07:55 05 Mayıs 2022 Perşembe
Maradona'nın ünlü forması rekor fiyata satıldı
Arjantinli efsanevi futbolcu Diego Maradona'nın 1986 Dünya Kupası çeyrek finalinde İngiltere'ye karşı

36 yıldır eski İngiliz orta saha oyuncusu Steve Hodgeda bulunan forma, Sothebys müzayede evinin düzenlediği açık arttırmada rekor fiyata satın alan kişinin kimliği ise açıklanmadı.

Arjantinin 2-1lik skorla kazandığı maç 22 Haziran 1986da İngiltere ile Arjantin arasında yaşanan Falkland Adaları savaşından dört yıl sonra oynandı. Maçın ikinci yarısında gelen iki gole de Maradona imza attı.

Tanrının eli yüzyılın golü oldu
Gollerden ikincisinde Maradonanın kafasından seken top eline çarparak filelerle buluştu. Maradonanın maç sonrasında golü biraz Maradonanın eli ve biraz da Tanrının eli olarak tanımlaması tarihe geçti.

Arjantinli oyuncunun kaleci Peter Shilton da dahil olmak üzere bütün İngiliz takımını geçerek attığı gol 2002 yılındaki bir FIFA kamuoyu araştırmasında yüzyılın golü olarak seçildi.


Aynı maçta sahaya çıkan eski İngiliz orta saha oyuncusu Steve Hodge Meksikanın başkentindeki Azteca Stadyumunda oynanan maç sonrasında soyunma odalarına giden tünelde Maradona ile formaları değiş tokuş etti.

Maradonanın aşırı kokain ve diğer yasak madde kullanımı dolayısıyla sağlığı bozuldu ve 60 yaşında hayata gözlerini yumdu. Futbolcunun 2020 yılında hayatını kaybetmesinin ardından formanın satılık olmadığını ifade eden Hodge formayı Manchesterdaki İngiliz Ulusal Futbol Müzesine uzun süreliğine ödünç vermişti.

Bu forma o forma değil tartışması
Ünlü futbolcunun büyük kızı Dalma Maradona müzayedede satılacak olan formanın 1986 Dünya Kupası çeyrek finalinin golsüz geçen ilk yarısında giyilen bir başka forma olduğunu ileri sürmüştü. Ancak Sothebys de bu konuyu titizlikle araştırdıklarını ve müzayededeki formanın gollerin sıralandığı ikinci yarıda giyildiğini teyit ettiklerini belirtmişti.

Daha önce New York Yankees beyzbol takımının efsanevi oyuncusu Babek Ruth lakablı George Hermana ait forma 2019 yılında 5,6 milyon dolara alıcı bularak açık arttırmayla en yüksek fiyata satılan forma rekoruna sahip olmuştu.

Spor tarihine ait en yüksek fiyata satılan eşya ise yine aynı yıl düzenlenen açık arttırmada 8.8 milyon dolara alıcı bulan 1892de kaleme alınan orijinal Olimpiyat Oyunları Manifestosu olmuştu.

Son güncelleme: 07:55 05.05.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı