• Turkhane Logo

Futbolla bölücülük körükleniyor

Türk futbolunda 15 gün arayla dikkat çekici iki olay yaşandı. İki olay ve ardından verilen kararlarla futbol gerilim yükseltme aracı olark siyasetin emrine girdi.

16:19 12 Mart 2019 Salı
Futbolla bölücülük körükleniyor
Türk futbolunda 15 gün arayla dikkat çekici iki olay yaşandı. İki olay ve ardından verilen kararlarla futbol gerilim yükseltme aracı olark siyasetin emrine girdi.

Futbolun siyasi gerilime dönüştürüldüğ olayların ilki 17 Şubat tarihinde TFF 3. Lig 3. Grupta Serik Belediyespor ile Cizrespor mücadelesindeydi. 1-1 tamamlanan karşılaşma sonrasında Cizresporlu oyuncular saldırıya uğradı.

Diğeri ise 2.Lig Beyaz Grup’ta 2 Mart Cumartesi günü Amedspor ile Sakaryaspor arasında yaşandı. 90 dakikada 1-1 tamamlanırken bu defada Sakaryalı oyuncular kesici aletlerle yararlandıklarını açıklayarak şikayette bulundu.

AYRIMCI SİYASET ve OLAYLAR


İki olayda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun Halkların Demokratik Partisini(HDP) yerel seçim dolayısıyla hedef almaya başladığı döneme denk geldi. Seçimlere katılan HDP terörist olarak değerlendirilerek Kürt vatandaşlara yönelik bir ayrımcılık oluşturuldu.

GERGİNLİK SAHAYA İNDİ

Siyasetin yükselen atmosferi futbol sahasına indi. Cizre-Serik maçı sonrası teknik direktör ve oyuncular hastahaneye kaldırılırken kulüp başkanı Maruf Sefinç, maç başlamadan önce ortamın bilerek gerildiğini ifade ederek olayı şöyle aktardı: “Maç biter bitmez. Serik Belediyespor’un Sinan Kalaycı ve Alican Tez adında 2 futbolcusu kaleci antrenörümüze yumruk attılar.

FUTBOLCUNUN BURNU KIRILDI

İki futbolcunun saldırısından sonra taraftar da sahaya yabancı madde atmaya başladı. Koridorlarda hem futbolcular hem de Serik Belediyespor’un teknik heyeti takım kafilemize saldırdı ve futbolcularımızı darp etti. Ayrıca emniyet bu saldırılara yeterli müdahalede bulunmadı. Çünkü o kadar polisin içerisinde nasıl oluyor da futbolcumuzun burnu kırılıyor, diğer futbolcularımız dövülüyor.”

Serikspor tarafından yapılan açıklama da ise “Cizrespor teknik heyetinden bazı kişilerin hakemin üzerine yürümesi ve tribünlere dönüp küfür etmesi” olduğu savunuldu. PFDK bu maç sonrası Serikspor’a 1 maç ve 2 yöneticiye de hak mahrumiyeti verdi.

Bu karşılaşmada yaşananlar henüz çok taze iken Amedspor-Sakarya maçındaki olaylar yaşandı.

İLK MAÇTA DA OLAY ÇIKTI

Sezonun ilk yarısında oynanan maçta da Sakaryaspor ile Amedspor arasında gerginlik ve olay meydana gelmişti. Benzer bir durumun Diyarbakır’da oynanacak maçta da olabileceği endişesini iki kulüp de yaşıyordu. Siyasi atmosferin yükselmesi. Serik-Cizre maçında yaşananlar maçı güvenlik açısından önemli bir hale getiriyordu.

KESİCİ ALETLE SALDIRI

Ligin 2. yarısında oynanan maçta aynı ilk maç gibi gergin başladı. Daha seremonide esnasında bu görülebiliyordu. Zaten kesici alet iddiası da Sakarya yerel kanalının çektiği görüntüler üzerinden yapıldı. Sakaryasporlu futbolcular, Mansur Çalar’ın kesici bir aletle saldırdığını öne sürdü. Olaylar sonrası iki kulüp karşılıklı suçlamalarda bulundu. Amedspor tarafı kesici alet olmadığını savunurken Sakaryalı oyuncular da suç duyurusunda bulundu.

Amedsporlu oyuncuların ‘istiklal marşını ıslıkladılar’ şeklindeki provakatif haberler ise kulüp tarafından yalanlandı ve bu konuda ellerinde videolar olduğu da açıklandı.

AYRIMCI DİL OLUŞTU

Ancak yaşananlar toplum üzerinde negatif bir algı oluşturmaya yetti. Turkuvaz Medya grubuna ait A Spor kanalında “İşte futbol teröristi Mansur Çalar’ın ilk ifadesi” ayrımcı dili ortaya koydu.

Amedspor Asbaşkanı Aziz Elaldı linç kampanyası yapıldığı için A Spor kanalından cevap hakkı istediğini ancak kendisinin yayına bağlanmadığını açıkladı. Elaldı, A Spor’un linç kampanyasında rol oynadığını belirterek “Bu saldırılar sadece Amedspor’a değil tüm Diyarbakır’a yapıldı.” dedi.

TFF’DEN AĞIR CEZA

Amedspor-Sakarya maçı sonrası PFDK Mansur Çalar’a 4 yıl Müsabakalardan men ve 25.000 lira para cezası ile cezalandırılmasına, üç yılı aşan ceza bakımından da sürekli hak mahrumiyeti cezası verdi. Ayrıca PFDK Amedspor’a 1 maç seyircisiz oynama, Muhammed Ali Özdemir’e 4 maç, Muhlis İstemi’ye ise 5 maç men cezası öngördü. Cezalar yöneticiler ve bölge halkı tarafından ağır bulundu.

ÇİFTE STANDART

Amedspor Genel Sekreteri Bülent Oğuz, PFDK’nın verdiği cezalarda çifte standart olduğunu açıkladı. Oğuz, Başakşehirsporlu Arda Turan’ın Erdinç Sezertam’ı itip kırmızı kart gördüğü ve maçın hakemi Yaşar Kemal Uğurlu’ya yumruk attığında bile 16 maç ceza aldığını hatırlatarak “ Mansur Çalar’a Sakaryasporlu oyuncuların “jiletledi” ifadelerinden dolayı Mansur Çalar’a ömür boyu men kararı verildi” dedi.
 

Son güncelleme: 16:19 12.03.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı