• Turkhane Logo

Derbide gülen taraf Galatasaray oldu

2023 yılının ilk Fenerbahçe - Galatasaray derbisinde gülen taraf Sarı Kırmızılı ekip oldu. Galatasaray, deplasmanda karşılaştığı Fenerbahçe'yi 3-0 mağlup etti.

22:21 08 Ocak 2023 Pazar
Derbide gülen taraf Galatasaray oldu
2023 yılının ilk Fenerbahçe - Galatasaray derbisinde gülen taraf Sarı Kırmızılı ekip oldu. Galatasaray, deplasmanda karşılaştığı Fenerbahçe'yi 3-0 mağlup etti.

Süper Ligin 18. haftasında Fenerbahçe ile Galatasaray karşı karşıya geldi. Şükrü Saraçoğlu Spor Kompleksi Ülker Stadyumunda oynanan derbiyi Galatasaray 3-0lık skorla kazandı Galatasaraya galibiyeti getiren golleri 32. dakikada Sergio Oliveira, 78. dakikada Kerem Aktürkoğlu VE 90+10. dakikada Mauro Icardi kaydetti.
Oliveira, Fenerbahçeye gol atan Galatasarayın ilk Portekizli oyuncusu oldu.
Fenerbahçede İrfan Can Kahveci, Leo Duboise yaptığı faulün ardından VAR uyarısıyla kırmızı kart gördü ve sarı lacivertliler, 86. dakikadan itibaren 10 kişi oynadı.
Kadıköydeki son 4 derbinin 3ünü kazanan Galatasaray, puanını 39a yükseltti ve en yakın takipçisi Fenerbahçe ile aradaki farkı 4e çıkardı.
Bu sezon evinde ilk kez bir maçı gol atamadan tamamlayan Fenerbahçe ise 35 puanda kaldı.
Fenerbahçe, gelecek hafta Gaziantep FKye konuk olacak. Galatasaray ise sahasında Atakaş Hataysporu ağırlayacak.
JORGE JESUSTAN TEK DEĞİŞİKLİK
 Süper Ligin 18. haftasındaki derbide Galatasarayı konuk eden Fenerbahçede teknik direktör Jorge Jesus, ligde son oynadıkları Fraport TAV Antalyaspor maçının ilk 11ine göre kadrosunda tek değişikliğe gitti. Deneyimli teknik adam, Ülker Stadında oynanan karşılaşmada Antalyaspor maçına ilk 11de başlattığı Lincoln Henriqueyi yedek soyundururken, bu oyuncunun yerine Gustavo Henriqueyi sahaya sürdü.
Galatasaray karşısında kalede Altay Bayındırı oynatan 68 yaşındaki teknik adam, üçlü savunmasını Serdar Aziz, Gustavo Henrique ve Attila Szalaiden kurdu. Kanadın sağında Bright Osayi-Samuel, solunda ise Ferdi Kadıoğluna şans veren Jesus, orta ikilide ise Willian Arao ve Miguel Crespoyu tercih etti.
Portekizli çalıştırıcı, hücumda ise Diego Rossi, Joshua King ve Michy Batshuayi ile gol aradı.
Fenerbahçede İrfan Can Eğribayat, Luan Peres, Lincoln Henrique, İrfan Can Kahveci, Miha Zajc, Arda Güler, Mert Hakan Yandaş, Emre Mor, Serdar Dursun ve Enner Valencia ise yedek soyundu.

OKAN BURUKTAN 3 DEĞİŞİKLİK Galatasaray, son maçına göre kadroda 3 değişiklikle Fenerbahçe derbisine çıktı. Süper Ligde geride kalan hafta MKE Ankaragücü ile oynanan maça ilk 11de başlayan futbolcular Patrick van Aanholt, Fredrik Midtsjö ve Bafetimbi Gomis yedeğe çekildi. Derbide bu oyunculardan farklı olarak Sacha Boey, Sergio Oliveira ve Kerem Aktürkoğlu görev yaptı. Galatasaray derbiye Fernando Muslera, Sacha Boey, Victor Nelsson, Abdülkerim Bardakcı, Leo Dubois, Berkan Kutlu, Sergio Oliviera, Milot Rashica, Dries Mertens, Kerem Aktürkoğlu ve Barış Alper Yılmaz ile başladı.
Sarı-kırmızılı takımın yedeklerinde ise Icardi, Gomis, Van Aanholt ve Midtsjönün yanı sıra Okan Kocuk, Lucas Torreira, Yunus Akgün, Yusuf Demir, Emin Bayram ve Juan Mata yer aldı.
Galatasarayda sakatlıkları bulunan Kazımcan Karataş, Emre Taşdemir, Mathias Ross ile Haris Seferovic, derbinin kadrosunda bulunmadı.
JORGE JESUSUN TERCİHİ ÜÇLÜ SAVUNMA
Fenerbahçenin Portekizli teknik direktörü Jorge Jesus, Galatasaray maçına 3lü savunmayla başladı. Sezon başından beri takımını hem 3lü hem de 4lü oynatan tecrübeli teknik adam, son Antalyaspor deplasmanında 4lü savunma ile takımını sahaya sürmüştü.
Jesus, Galatasaray karşısında ise 3lü savunma ile maça başladı.
OKAN BURUKUN FORVETTE BARIŞ ALPER SÜRPRİZİ
Galatasaray, Fenerbahçe derbisine forvette Barış Alper Yılmaz ile çıktı. Teknik direktör Okan Buruk, Icardinin yanı sıra son haftalardaki performansıyla öne çıkan santrforlardan Bafetimbi Gomisi de derbide yedekte tuttu.
Buruk, derbide hücum bölgesinde 22 yaşındaki Barış Alper Yılmaza görev verdi.
FENERBAHÇEDE TEK EKSİK JOAO PEDRO
Fenerbahçe, Galatasaray derbisinde tek oyuncusundan yararlanamadı. Sarı-lacivertlilerde sakatlığının ardından bireysel çalışmalara başlayan Pedro kadroda yer alamadı. Bu oyuncunun yanı sıra teknik ekip kararıyla Ezgjan Alioski ile İsmail Yüksek, müsabaka kadrosuna yazılmadı. Fenerbahçenin Brezilyalı stoperi Luan Peres, 16 maç sonra kadroda yer aldı. Sarı-lacivertlilerin UEFA Avrupa Liginde deplasmanda 15 Eylülde Rennes ile 2-2 berabere kaldığı müsabakada sakatlanan Peres, uzun süre takımından ayrı kalmıştı. Fenerbahçe ile Avrupada 4, kupada 1 ve ligde 11 maç kaçıran Peres, yaklaşık 4 ay sonra formasına kavuştu.
ICARDI YEDEKLER ARASINDA
Galatasarayda sakatlığı geçen Mauro Icardi, maça yedekte başladı. Sarı-kırmızılı takımın 30 Kasımda yaptığı antrenmanda geçirdiği sakatlık sonrası adalesinde 2. derece kas hasarı ve zorlanma tespit edilen Arjantinli futbolcu, ligde 3 maç aradan sonra kadroya alındı.
Galatasaray Teknik Direktörü Okan Buruk, Fenerbahçe derbisinde ilk 11de görev vermediği Mauro Icardiyi yedekler arasında tuttu.
15 FUTBOLCUNUN İLK DERBİ HEYECANI
Fenerbahçede 8 oyuncu, ilk kez Galatasaray derbisi heyecanı yaşadı. Galatasarayda 7 futbolcu, ilk kez Fenerbahçe ile oynanan bir derbi maçta forma giydi. Sarı lacivertli takımda yeni transferler İrfan Can Eğribayat, Gustavo Henrique, Luan Peres, Willian Arao, Lincoln Henrique, Emre Mor, Joshua King ve Michy Batshuayi, Fenerbahçe formasıyla ilk kez Galatasaray derbisinde yer aldı.
Bu isimlerden Gustavo Henrique, Willian Arao, Joshua King ve Michy Batshuayi ilk 11de sahaya çıkarken, Luan Peres, Lincoln Henrique, Emre Mor ve kaleci İrfan Can Eğribayat ise yedek soyundu.
Leo Dubois, Dries Mertens, Milot Rashica, Sergio Oliveira, Abdülkerim Bardakcı, Sacha Boey ve Alper Barış Yılmaz, Galatasaray kariyerlerinde ilk kez Fenerbahçe karşısında sahaya çıktı.

GALATASARAY YÖNETİMİ KADIKÖYDE Galatasaray Kulübü yönetimi, Fenerbahçe derbisinde sarı-kırmızılı takımı yalnız bırakmadı. Kulüp başkanı Dursun Özbek, yönetim kurulu üyeleri Metin Öztürk, Niyazi Yelkencioglu, Can Natan, Bora Bahcetepe, Rıza Morova, Dikran Gülmezgil, Cem Soylu ve Emir Aral ile Galatasaray Sportif AŞ yönetim kurulu üyeleri Erden Timur, İbrahim Hatipoglu, Emin Imanov, Mustafa Aktaş ve Nihat Kırmızı, derbi maçı Ülker Stadında takip etti.
DERBİ KAPALI GİŞE
Fenerbahçeli taraftarlar, derbide koltukların tamamını doldurdu. Sarı-lacivertli taraftarlar, Galatasaray derbisine yoğun ilgi gösterirken, 47 bin 834 kapasiteli Ülker Stadının tribünleri tamamen doldu.
Derbiye Galatasaray taraftarı alınmazken, sarı-lacivertli kulübün yönetimi misafir takım tribününü de kendi taraftarları için açtı.

FENERBAHÇE ATAK, GALATASARAY TEDBİRLİ BAŞLADI Mücadeleye etkili başlayan taraf Fenerbahçe oldu. Galatasaray ise daha temkinli ve sarı lacivertli ekibi taraftarak oyuna başladı. İlk dakikalarda Fenerbahçe, Diego Rossi ile iki kez gole yaklaşan taraf oldu.
GALATASARAYIN İKİ GOLÜ OFSAYTA TAKILDI
Galatasaray, yarı alanından pasla çıkmakta zorlandığı ilk 10 dakikanın ardından hem oyunu dengeledi hem de kontrolü almaya başladı. 11. dakikada Galatasaray ilk etkili atağını Barış Alper ile düzenledi ancak Gustavo Henrique atağı faulle kesip derbinin ilk sarı kartını gördü. Galatasaray, giderek oyunu kontrolüne alıp pozisyonlar yakalamaya başladı. 14. dakikada Abdülkerim, 16. dakikada Keremin golleri ofsayta takıldı.
GALATASARAYDAN ARKA ARKAYA POZİSYONLAR
Hızlı ve basit pas kombinasyonlarıyla etkili olan Galatasaray, Fenerbahçe savunmasını eksik yakalamaya başladı. Boş alanları iyi değerlendiren sarı kırmızılılar, hücum oyuncuları Kerem, Barış Alper, Mertens ve Rashica ile etkili oldu. Galatasaray, mücadeledeki ilk net pozisyonunu ise 28. dakikada yakaladı. Szalainin sektirdiği topu alan Rashica, ceza alanına girip pasını penaltı noktası civarındaki Barış Alpere çıkardı. Barış Alperin vuruşu üstten auta gitti.
GALATASARAY, OLIVEIRA İLE GOLÜ BULDU
Etkisini artıran Galatasaray, 32. dakikada Sergio Oliveira ile golü buldu. Sol kanattan kazanılan korneri kullanan Dries Mertensin ceza alanına gönderdiği ortasında, ön direkte Bright Osayi-Samuelden seken topu önünde bulan Sergio Oliveiranın sağ çaprazdan yaptığı sert vuruşta top Altay Bayındırın yanından uzak köşede ağlarla buluştu.
Sergio Oliveira, Galatasaray tarihinde Fenerbahçeye gol atan ilk Portekizli oyuncu oldu.
BATSHUAYI VE ARAO GOLE YAKLAŞTI
Fenerbahçe, Oliveiranın golünden 4 dakika sonra Michy Batshuayi ile gole yaklaştı. Abdülkerim ile girdiği ikili mücadeleden galip ayrılan Belçikalı oyuncu, çaprazdan çok sert vurdu ancak Muslera, parmaklarının ucuyla kornere çeldi. Fenerbahçe, kazandığı kornerde Willian Arao ile gole yaklaştı ancak Muslera bir kez daha gole izin vermedi.
7 dakika ilave edilen ilk yarıda Fenerbahçe ve Galatasaray, uzatma dakikalarında etkili oldu. Fenerbahçe Rossi ile, Galatasaray ise Mertens ile gole yaklaştı ancak ilk yarı 1-0 sona erdi.
GALATASARAYDAN 24 YIL SONRA İLK
Galatasaray Süper Ligde Aralık 1999dan bu yana ilk kez Fenerbahçe deplasmanında ilk yarıyı önde tamamladı. JORGE JESUS SİSTEM DEĞİŞTİRDİ
Fenerbahçe, ikinci yarının başında sistem değişikliğine gitti. Sarı kartlı Gustavo Henrique oyundan çıkarken yerine Lincoln Henrique oyuna dahil oldu. Fenerbahçenin sistemi ise 3-4-2-1den 4-2-3-1e döndü. Galatasaray, ikinci yarının henüz 17. saniyesinde gole yaklaştı. Santranın ardından Sergio Oliveira, pasını Barış Alper Yılmaza aktardı. Barış Alperin sağ çaprazdan sert şutunu Altay iki hamlede engelledi.
İKİNCİ DEVREDE FENERBAHÇE
Fenerbahçe, bu pozisyonun ardından oyunun kontrolünü aldı. İkinci yarının ilk 15 dakikasında Fenerbahçe, yüzde 83e 17lik topla oynama üstünlüğü yakaladı. Sarı lacivertliler topla oynamada üstün olsa da net fırsat yakalayamayıp ceza alanı dışından şutlarıyla gol aradı. Sarı lacivertliler, 60tan sonra baskısını iyice artırmaya başladı. Galatasaray ise ikinci yarıdaki ikinci tehlikesini 66. dakikada Dries Mertens ile yakaladı. Milot Rashicanın savunma arkasına yaptığı bindirmenin ardından ceza alanı içinde Mertens topla buluştu. Belçikalının etkili şutunu Altay Bayındır engelledi.
Fenerbahçe ise hem ikinci yarıda hem de maçtaki en etkili pozisyonunu 67. dakikada yakaladı. Osayi - Samuelin karşı karşıya vuruşunda Muslera gole izin vermedi.
ARKA ARKAYA DEĞİŞİKLİKLER
70. dakikada teknik direktörler oyuna müdahale etti. Fenerbahçede Batshuayi, Rossi, Crespo oyundan alındı. Yerlerine İrfan Can Kahveci, Zajc ve Valencia dahil oldu. Galatasarayda ise Mertens ve Rashica oyundan çıkarken yerlerine Torreira ve Yunus Akgün girdi. Okan Burukun oyuna ikinci müdahalesi 76. dakikada gerçekleşti. Barış Alper Yılmaz ve Sergio Oliveiranın yerine Mauro Icardi ve Fredrik Midtsjö oyuna dahil oldu.
DERBİDE İKİNCİ GOL: KEREM
Galatasaray, 78. dakikada derbideki ikinci golünü buldu. Savunma arkasına atılan topa Kerem ve Icardi hareketlendi. Icardinin asistinde Kerem, karşı karşıya pozisyonda derbideki ikinci golünü buldu.
Yaklaşık 4 dakikalık VAR incelemesinin ardından gol geçerli sayıldı.
KIRMIZI KART: İRFAN CAN KAHVECİ
Fenerbahçede İrfan Can Kahveci, 86. dakikada Leo Duboise yaptığı faulün ardından kırmızı kart gördü. VAR uyarısı sonrası monitöre incelemeye giden Halil Umut Meler, direkt kırmızı kartla İrfan Canı oyundan ihraç etti. ICARDI SKORU BELİRLEDİ
Derbinin kalan dakikalarında Galatasaray, 3. gol için ataklarını sıklaştırdı. Eksik olan Fenerbahçe ise farkı azaltmak için çabaladı. Derbide skoru belirleyen golü 90+10. dakikada Mauro Icardi attı. Savunma arkasına sarkan Icardi, topu ağlara gönderdi.
KADIKÖYDE SON 4 DERBİNİN 3ÜNÜ G.SARAY KAZANDI
Sarı kırmızılılar, Kadıköydeki son 4 derbide 3. kez kazandı ve en yakın takipçisi Fenerbahçe ile puan farkını 4e çıkardı.

Son güncelleme: 22:21 08.01.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı