• Turkhane Logo

David Elleray, hakemlik sistemine ilişkin raporunu sundu

TFF danışmanı Elleray tarafından hazırlanan raporda hakemlik sistemine güvenilmediği, hakemlerin 'büyük' takımların maçlarında hatadan korktukları belirtildi, daha bağımsız bir sistem kurulmasıTürkiye Futbol Federasyonu'nun (TFF) Türk Futbol istendi.

20:31 24 Mayıs 2022 Salı
David Elleray, hakemlik sistemine ilişkin raporunu sundu
TFF danışmanı Elleray tarafından hazırlanan raporda hakemlik sistemine güvenilmediği, hakemlerin 'büyük' takımların maçlarında hatadan korktukları belirtildi, daha bağımsız bir sistem kurulmasıTürkiye Futbol Federasyonu'nun (TFF) Türk Futbol istendi.

Türkiye Futbol Federasyonunun (TFF) Türk Futbol Hakemlik Sistemi çalışmaları kapsamında danışman olarak anlaştığı dünya hakemliğinin en önemli isimlerinden David Elleray, bir süredir hazırlıklarını sürdürdüğü raporunu sundu.

TFFden yapılan açıklamaya göre, TFF Riva Tesislerinde, önce TFF Başkanı Servet Yardımcı, Kulüpler Birliği Vakfı Başkanı Ahmet Ağaoğlu, TFF Yönetim Kurulu üyeleri, MHK Başkanı Sabri Çelik ve MHK üyelerinin katıldığı toplantıda bir sunum gerçekleştiren David Elleray, öğleden sonra da Süper Lig, 1. Lig, 2 ve 3. Lig Kulüpler Birlikleri başkan ve üyeleri, Süper Lig ve diğer profesyonel liglerin kulüp başkan ve temsilcileri ile değerlendirme ve tespitlerini içeren raporunu paylaştı.

YARDIMCI: ARZU ETTİĞİMİZ ÇALIŞMALARI HAYATA GEÇİRMEK İSTİYORUZ


Çalışmayla ilgili konuşan TFF Başkanı Servet Yardımcı, Öncelikle hakemlik sisteminin gelişimi konusunda Türkiye Futbol Federasyonunun gerekli duyarlılığı ve iradeyi gösterdiğini belirtmek istiyorum. Sayın David Elleray, dünya hakemliğinde çok deneyimli ve yenilikçi bir isim. Biz de Türk hakemliğinin gelişimi için kendisinin tecrübelerinden faydalanmak istedik ve detaylı araştırmaları yaptıktan sonra öneri raporunu sundu dedi.

Raporu değerlendireceklerini dile getiren Yardımcı, Bizler de gerekli değerlendirmeleri yapacağız. Tabi ki futbol ailesinin ve kulüplerimizin desteği ve kabulüyle arzu ettiğimiz çalışmaları hayata geçirmek istiyoruz ifadelerini kullandı.

TFF Danışmanı David Ellerayin raporunun satır başları şöyle:  

1- Hakemlere, hakemlik sistemine ve hakemlerin eğitimini üstlenmiş kişilere karşı güvenilirlik, yeterlilik ve istikrar konularında geniş çapta ve uzun süredir devam eden bir memnuniyetsizlik mevcuttur. 

2- Sürekli olarak hakemliğin liderliğini üstlenecek kişiler konusunda yapılan değişiklikler, takip edilecek yön konusunda tutarsızlığa yol açmaktadır. Bu sebeple hakemlerde, futbolcularda, antrenörlerde, kulüpler ve medya mensuplarının gözünde daha büyük bir güven eksikliği oluşmaktadır.

3- Hakemlik sistemlerine güven duyulmamaktadır ve şeffaflıktan yoksun olarak algılanmaktadır. Bu güvensizlik, çok fazla kişisel etki algısıyla daha da çok artmaktadır. 

4- Hakemler desteklenmediklerini, düşük ücret aldıklarını ve saygı duyulmadıklarını hissetmektedirler. Özellikle büyük kulüplerin maçlarını yönetirken hata yapmaktan korktukları ve genellikle günah keçisi olarak ortaya atıldıkları gözlemlenmiştir.

5- Hakemlikle ilgili tüm konuların temeli, 4 ana başlıkta net bir şekilde bağlanmalıdır: Yeterlilik, İstikrar, İletişim ve Güven.   

6- Hakemlik konularında dürüstlüğün ve bütünlüğün sağlanması için sıkı önlemlerin alınması gerekmektedir. Bu süreç bağımsız bir görüş ve gözetim icap etmektedir. 

7- Hakemliğin tüm yönleri; özellikle profesyonel futbolda olmak üzere, performans değerlendirmeleri, atamalar ve klasman değişiklikleri daha objektif, veri odaklı ve bağımsız bir şekilde yapılmalıdır.  

8- Medyadan hakem kararları hakkında önemli ölçüde yoğunlaşan bir ilgi vardır. Tartışmaları dengelemek için daha resmi bir iletişim ve bilgi paylaşımı olması gereklidir.

9- Hakem olmayan uzmanlardan ve kulüplerden (oyuncular, antrenörler vb.) ortak anlaşma düzeyi, güven ve saygı ortamı yaratmak için daha çok fikir alınması gerekmektedir.

10- Hakem eğitimi ve hakem gelişimi daha dinamik ve açık direktiflere sahip bir bakış açısı ile yapılmalıdır. Benimsenecek felsefelerin ve analizlerin sahada ve VARda görev alan hakemlerin istikrarını arttırmayı hedefleyecek şekilde oluşturulması gereklidir. 

11- Gelecek için genç ve yetenekli hakemleri belirlemek ve geliştirmek için kapsamlı bir stratejiye ihtiyaç vardır.

12- Hakemleri uygunsuz bir şekilde eleştirenlere karşı, özellikle de bir hakemin dürüstlüğünün sorgulandığı durumlarda, sert önlemler alınmalıdır. 

13- Öğretim metotları, performans değerlendirmeleri ve potansiyel olarak spor yönetiminde akademik nitelikler kazanmak için fırsatlar oluşturmak üzere çeşitli alanlarda üniversitelerle ilişkiler kurulmalıdır.  

14- Hakemliğin kalitesi, ligin değerini doğrudan etkiler. Bu nedenle yeterlilik, istikrar ve güveni arttıran sağlam ve güvenilir bir sistem oluşturmak herkesin yararınadır.

15- Gerçek ilerleme kaydedilmesi için hakemliğin yapısında ve liderliğinde temel değişikliklere ihtiyaç vardır. Ancak hangi strateji benimsenirse benimsensin, futbolun tüm paydaşları tarafından desteklenmeli ve saygı duyulmalıdır.   

16- Verilecek karar; var olan hakemlik sistemini adapte etmek veya TFF yetkisi ile modern, objektif ve daha bağımsız yeni bir sistem kurulmasıdır. 

17- Bu yapılanma, hakemliğin her düzeyinde gerçek ve sürdürülebilir ilerleme kaydedilmesi için eşsiz bir fırsattır. Amaç; Türk hakemliğinin sınıfının en iyisi ve nihayetinde hakemlik mükemmelliği için uluslararası bir model ve merkez olmasıdır.

Son güncelleme: 20:31 24.05.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı