• Turkhane Logo

Belçika'da kadın basketbolculara hakaret eden yorumcuya ekran yasağı

Belçika'da spor yorumcusu Eddy Demarez'in Kadın Basketbol Milli Takımı oyuncuları hakkında homofobik ve cinsiyetçi yorumlarda bulunması tartışma yarattı. Demarez'e ekran yasağı geldi.

16:43 09 Ağustos 2021 Pazartesi
Belçika'da kadın basketbolculara hakaret eden yorumcuya ekran yasağı
Belçika'da spor yorumcusu Eddy Demarez'in Kadın Basketbol Milli Takımı oyuncuları hakkında homofobik ve cinsiyetçi yorumlarda bulunması tartışma yarattı. Demarez'e ekran yasağı geldi.


Belçikada spor yorumcusu Eddy Demarezin Flaman kamu yayıncısı VRTnin Facebook canlı yayınında, Kadın Basketbol Milli Takımı (Belçika Kedileri) oyuncuları hakkında homofobik ve cinsiyetçi yorumlarda bulunması tartışma yarattı. VRT, Demarezin ekrana çıkmasını yasakladı. Belçika Basketbol Federasyonu, Demarez hakkında suç duyurusunda bulunabilir.

BBC Türkçenin Lahey muhabiri Yusuf Özkanın haberine göre, Japonyanın başkenti Tokyodaki Olimpiyat Oyunlarına katılan Belçikalı sporcular, cumartesi günü ülkeye döndü. Sporcuların gelişi, VRTnin spor servisi Sporza tarafından Facebook canlı yayını ile aktarıldı. Olimpiyatlarda çeyrek finalde Japonyaya elenen Belçika Kadın Basketbol Milli Takımının geçişi sırasında, Demarezin, kadın sporcularla ilgili uygunsuz sözleri yayına yansıdı. Belçikalı sunucu, kadın basketbolcuların fiziksel görünümü, isimleri ve performansları konusunda homofobik ve cinsiyetçi sözler sarf etti.


KAPTAN VE OYUNCULAR TEPKİ GÖSTERDİ

Belçika Kadın Basketbol Milli Takımının kaptanı Ann Wauters, bu sözleri Twitter üzerinden, kabul edilemez, şoke edici ve mide bulandırıcı diye değerlendirdi. Oyuncu Hanne Mestdagh da, tepkisini, Saygısız, acı verici ve aşağılayıcı. Eve böyle gelmek güzel! mesajıyla dile getirdi.

KAMU YAYINCISI VRT: MÜSAMAHA GÖSTERMEYECEĞİZ

Kamu yayıncısı VRT yönetimi, bu yorumların kurum politikasına tamamen ters düştüğünü belirterek, Demarezin ekrana çıkmasını yasakladı. Yönetim, bu tür açıklamalara müsamaha gösterilmeyeceğini belirterek, Demarezin televizyondaki işine tamamen son verilip verilmemesinin incelendiğini açıkladı.

FEDERASYON TAMAMEN UZAKLAŞTIRMA İSTEDİ

Belçika Basketbol Federasyonu ve Belçika Basketbol Kadın Milli Takımı ise Eddy Demarezin derhal VRTden tamamen uzaklaştırılmasını istedi. Federasyondan yapılan açıklamada, bu tür fikirlere sahip birinin hala inandırıcı bir şekilde kamu yayıncısının ekran yüzü olarak devam edemeyeceği vurgulanarak, Demarezin derhal istifa etmesi, bunu yapmaması halinde ise iş akdinin feshedilmesi çağrısı yapıldı.

Demarezin saldırgan ifadelerinin sadece sporcuları değil, ayrımcılığa maruz kalan herkesi etkilediğini vurgulayan Belçika Basketbol Federasyonu, bu konuda gerekli yasal işlemlere başvurulması konusunun araştırıldığını bildirdi. Flaman Medya Bakanı Benjamin Dalle de, Demarezin sözlerinin kabul edilemez olduğunu belirterek, sosyal medyada ve yaşamın her alanında homofobik ve incitici ifadelere izin vermeyeceklerini söyledi.

DEMAREZ ÖZÜR DİLEDİ

Eddy Demarez ise çizgiyi ciddi şekilde aşan açıklamalar yaptığını belirterek, kadın basketbolculardan ve kamuoyundan özür diledi. Demarez, Gerekli dersleri çıkardım ve emin olun gelecekte bir daha böyle bir şey olmayacak dedi.

Son güncelleme: 16:43 09.08.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı